Τα πρώτα βήματα του Δένδια - Τουρκικές απειλές με το καλημέρα

Λυγερού Νεφέλη
964
--Η σκλήρυνση της στάσης του Ερντογάν προκαλεί διπλωματική αντισυσπείρωση, Νεφέλη Λυγερού

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών ξεδίπλωσε τους στόχους που έχει θέσει ως βασικές προτεραιότητες της περιόδου που μόλις αρχίζει. Ανάμεσα σε αυτούς, είναι η αναβάθμιση της ελληνικής παρουσίας στην ΕE, η ενδυνάμωση των δεσμών της χώρας με παραδοσιακούς συμμάχους, ο επανακαθορισμός της τακτικής για προσέγγιση με την Τουρκία, η βελτίωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων. Τα πρώτα βήματα του Νίκου Δένδια περιλαμβάνουν παράλληλα και πρακτικές κινήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η περίοδος προσαρμογής φαίνεται να προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Χθες ανακοινώθηκε το όνομα του νέου γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών. Τον πρέσβη Δημήτρη Παρασκευόπουλου θα αντικαταστήσει ο Έλληνας πρεσβευτής στην Ιταλία Θεμιστοκλής Δεμίρης. Πρόκειται για έμπειρο διπλωμάτη με δημόσιο λόγο και για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Η ανασυγκρότηση της ηγεσίας της ελληνικής διπλωματίας, όμως, αναγκαστικά λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο ισχυρών εξωτερικών πιέσεων, εξαιτίας της συνεχιζόμενης προκλητικής ρητορικής της Άγκυρας και βέβαια, εξαιτίας των παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει τις δηλώσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες οι τουρκικές εξορυκτικές δραστηριότητες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στα νερά της Κύπρου είναι παράνομες.

Μεταξύ άλλων, η Άγκυρα αναφέρει ότι η ΕE δεν μπορεί να είναι αμερόληπτος μεσολαβητής στο Κυπριακό. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι το πλοίο-γεωτρύπανο “Φατίχ” έχει ξεκινήσει εξορυκτικές δραστηριότητες δυτικά της Κύπρου από τις αρχές του Μαΐου και ότι το έτερο πλοίο-γεωτρύπανο “Γιαβούζ” έφθασε πρόσφατα ανατολικά της Κύπρου και θα προχωρήσει εκεί σε εξορυκτικές δραστηριότητες.

Ανησυχία της Ελβετίας

Όπως ήταν αναμενόμενο, η χθεσινή συζήτηση του Νίκου Δένδια με τον Ελβετό ομόλογό του –πρώτη επίσημη συνάντηση του νέου Έλληνα υπουργού Εξωτερικών– περιστράφηκε και γύρω από αυτό το ζήτημα. Συγκεκριμένα, ο Ινιάτσιο Κάσσις εξέφρασε την ανησυχία της Ελβετίας για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην Μεσόγειο.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του εκπρόσωπου Τύπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Τουρκία. Ούτε λίγο, ούτε πολύ απείλησε ανοιχτά την Ελλάδα και ιδιαιτέρως το νέο υπουργό Εξωτερικών, λέγοντας ότι δεν θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα αν συνεχίσει να μιλά με αυτό τον τόνο. «Το ύφος με το οποίο μίλησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απέχει πολύ από το ύφος που αρμόζει σε ένα κρατικό αξιωματούχο. Η φιλία της Τουρκίας είναι πολύτιμη, κανένα δεν βλάπτει η φιλία της Τουρκίας, όλοι επωφελούνται. Αλλά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε με αυτό το ύφος και αυτό είναι πολύ λυπηρό. Αν συνεχίσει με αυτό το ύφος τα αποτελέσματα δεν θα είναι καλά». ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ.

Η αντίδραση αυτή προκλήθηκε από την αυτονόητη πρώτη ανακοίνωση του Νίκου Δένδια, με την οποία καταδίκαζε την πολιτική των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας και μέσα στην αιγιαλίτιδα ζώνη της Κύπρου (το “Γιαβούζ”). Μέσα στα δύο τελευταία 24ωρα πάντως ο νέος υπουργός έχει πραγματοποιήσει σημαντικές πρώτες επαφές, ενώ έχει δεχτεί συγχαρητήρια τηλεφωνήματα από πολλούς ομολόγους του.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.