ΑΠΟΨΗ

Τα Σκόπια σκοτώνουν τις Πρέσπες

Τα Σκόπια σκοτώνουν τις Πρέσπες, ΚΟΛΜΕΡ
epa11328036 Hristijan Mickovski (C), leader of VMRO-DPMNE party talks during a press conference in Skopje, Republic of North Macedonia, 08 May 2024. Early results by the State Election Commission show that out of more than 1.8 million people eligible to vote in the Parliamentary and in the second round of Presidential elections a majority of voters supported the coalition centered around VMRO-DPMNE party. EPA/Georgi Licovski

Όπως στον καθημερινό βίο, μία συμφωνία ατονεί όταν ο ωφελημένος απ’ αυτήν δεν την τηρεί, έτσι και στο διεθνές δίκαιο, οι Συνθήκες ψυχορραγούν όταν αποδεικνύεται ότι παραβίασαν την ιστορική πραγματικότητα.

Από τη Συνθήκη των Σεβρών, που δε σεβάστηκε η Ελλάς εισβάλλοντας στην Ιωνία, και τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου που ακύρωσε η Τουρκία ως εγγυήτρια της Κυπριακής Δημοκρατίας με την κατοχή της Μεγαλονήσου, έτσι και με τη συμφωνία των Πρεσπών, που ουδέποτε τήρησαν τα Σκόπια, είναι ζήτημα χρόνου η καταγγελία της. Όχι τόσο από την ελληνική κυβέρνηση, που θα είχε κάθε λόγο να το πράξει, ούτε από την βουλγαρική που ήδη το πράττει, αφού εγείρει βέτο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων στην ΕΕ.

Η ίδια η σκοπιανή κυβέρνηση του πλειοψηφούντος κόμματος VMRO-DPMNE την αμφισβητεί εν τοις πράγμασι και ωθεί προς την καταγγελία της λόγω των αλυτρωτικών συνθημάτων που χρησιμοποιεί η πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιονέφσκα και ο πρωθυπουργός Κριστιάν Μιτσόσκι. Επέστη συνεπώς ο καιρός να το καταλάβει κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που με τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του παραμελεί τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργού της Ελλάδος.

Αμέσως μετά τις πολυσυζητημένες Ευρωεκλογές, όπου η ακύρωση των καταπτύστων συμφωνιών των Πρεσπών δεν απετέλεσαν ζήτημα για τα κόμματα εξουσίας, παρά μόνον για ορισμένα “μικρά” που μεριμνούν για την βεβήλωση του ελληνικού ονόματος της Μακεδονίας, η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία ουδέποτε την ενέκρινε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ την έφερε στη Βουλή με αποτέλεσμα να πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα, εμμένει λανθασμένα σήμερα στην τήρησή της.

Τι είναι πραγματικά τα Σκόπια

Αλλά και η διεθνής κοινότης και ιδιαιτέρως η αμερικανική κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι η ίδρυση των Σκοπίων είναι τεχνητή, ασχέτως των σκοπιμοτήτων της στιγμής. Το 25% του πληθυσμού των είναι αλβανικής καταγωγής, η γλώσσα είναι ιδίωμα της βουλγαρικής και σημαντικό μέρος του κόσμου εκεί είναι μεταμελημένοι Έλληνες του εμφυλίου πολέμου.

Πρόκειται για μία χώρα “χωρίς μέλλον”, που θα έλεγε ο Ζάν Μαρί Ζουκοβισί. Στα Σκόπια ισχύει ο παγκόσμιος Νόμος του Μέρφυ: Όσο περισσότερο φοβούνται ότι κάτι θα τους συμβεί, τόσο πιθανότερο είναι να γίνει. .

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι