Τα θετικά της επίσκεψης Μέρκελ
14/01/2019Η διήμερη επίσκεψη της Γερμανίδος καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ ολοκληρώθη χωρίς να προσκομίσει κάτι στην Τέχνη της Πολιτικής. Εκτός από την ταλαιπωρία των Αθηναίων -απ’ τα εξουθενωτικά «μέτρα ανασφαλείας», για τα οποία ευθύνεται όχι η ίδια αλλά ο γνωστός υπερβάλλων ζήλος των γραικύλων- στο ενεργητικό της επισκέψεως αυτής εγγράφονται μερικές παραδοχές που για πρώτη φορά γίνονται από Γερμανό επίσημο στην Ελλάδα όπως:
- Η πολιτική των «ανοικτών συνόρων» που επέβαλε η Γερμανία, με αποτέλεσμα να συνωθούνται 15.000 λαθρομετανάστες αυτήν την στιγμή στα ακριτικά νησιά ας Λέσβο, Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο, θα τύχει της γερμανικής υποστηρίξεως, διότι δεν νοείται μόνη η Ελλάς να φέρει το βάρος των λαθρομεταναστευτικών εισροών από την Τουρκία.
- Η καταβολή των Γερμανικών επανορθώσεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ύψους 289 δισ. ευρώ, αντιστοιχούσα στο 75% των δημοσίου εξωτερικού χρέους προς την ΕΕ, μπορεί να μην εγένετο αποδεκτή αλλά και μόνον η υπόμνηση της υποχρεώσεως, παρουσία της καγκελαρίου, διακόπτει την παραγραφή ενώ πάντοτε υπάρχει η εκχώρηση χρέους υπερ τρίτου, προκειμένου να απαλλαγεί η χώρα μας από το άγος του χρέους.
- Η αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού από την επιβολή τριών (άχρι τούδε) «μνημονίων λιτότητος» που έγινε στη συνάντηση της καγκελαρίου με ολίγους (από όσους έμειναν) Έλληνας επιχειρηματίας, έχει την σημασία της παρ΄ ό,τι η ίδια εφάνη «σαν να μην έχει συνειδητοποιήσει τις ευθύνες της» (Φρανκφούρτερ Ρούντσαου).
- Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η γερμανική πολιτική από την εποχή του Μπίσμαρκ παραμένει ανθελληνική και δεν ανεμένετο κάποια διαφοροποίηση της σημερινής καγκελαρίου. Ωστόσο, ελπίζεται ότι αντελήφθη την εναντίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού στην κατάπτυστη συμφωνία. «Ούτως η κυρία Μέρκελ παραμένει αντιδημοφιλής» στην Ελλάδα όπως είπε ο Ούρλιχ Στόρκ.
Περιττή, απρόσφορη και αντιπαραγωγική
Εδώ τελειώνουν τα θετικά αποτελέσματα της επισκέψεως Μέρκελ στην Αθήνα και αναφέρομε ολίγα τινά που ασφαλώς δεν τ’ άκουσε από τους “αριστερούς” συνδαιτημόνες της. Κατά τον ομογάλακτο της καγκελαρίου Φρίτς Μέρτς, η Γερμανία έχει βγεί σημαντικά ωφελημένη από την κυκλοφορία του ευρώ, δεδομένου ότι η χαμηλή ισοτιμία του βοηθάει μεγάλως τις εξαγωγές της αλλά θεωρείται πολύ ψηλή για τις ασθενέστερες οικονομίες της ΕΕ.
Ειδικώς, η Ελλάδα υπέστη μέση από-ανάπτυξη μεταξύ 2010-2018 μείωση κατά 2,7%, ενώ η Γερμανία ανεπτύχθη σταθερώς αφού εξήγαγε την ανεργία της στον νότο της ΕΕ. «Η πολιτική της Ευρωζώνης είναι λανθασμένη, περιττή, απρόσφορη και αντιπαραγωγική» κατά τον Γιούργκεν Στάρκ, Ελβετό πρώην κεντρικό τραπεζίτη.
Το σενάριο εξόδου της Γερμανίας από την Ευρωζώνη (DEXIT) εξετάζει το τρίτο εις μέγεθος πολιτικό κόμμα της χώρας, που κατά τον ηγέτη του AfD, Γερκ Μότεν «η συντεταγμένη διάλυση της ΕΕ είναι αναγκαία». Εάν η ανασύσταση της εθνικής νομισματικής πολιτικής της Γερμανίας εναρμονίζεται με ό,τι συζητείται σήμερα στην Γαλλία και την Ιταλία, γιατί η ελληνική περίπτωση, με δεκαετή ανεργία 30-20% του ενεργού πληθυσμού, αποτελεί εξαίρεση;