Τα τουρκικά ΜΜΕ για την άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” – Και σενάριο απόβασης σε νησί
10/01/2025Η στρατηγική-ναυτική και αεροπορική άσκηση της Τουρκίας, γνωστή ως “Γαλάζια Πατρίδα”, που είχε προγραμματιστεί για το 2025, έχει προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις από την Ελλάδα και την Κύπρο, αναδεικνύοντας την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως πεδίο αυξανόμενης στρατηγικής αντιπαράθεσης. Με την άσκηση ασχολούνται εντατικά τα τουρκικά ΜΜΕ.
Η άσκηση θεωρείται σημαντικό γεγονός, καθώς ενσωματώνει συνδυασμένα ναυτικά και αεροπορικά σχέδια που επιδιώκουν να ενδυναμώσουν την τουρκική παρουσία στην περιοχή, η οποία θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια και την επιρροή της Τουρκίας, επισημαίνουν τα ΜΜΕ της γείτονος. Τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου αποδίδουν στην άσκηση εξαιρετική σημασία, με αναφορά σε στρατηγικά σημεία του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, που θα καλυφθούν από τις τουρκικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Γράφουν ότι η “Γαλάζια Πατρίδα”, η οποία εκτελείται σε συντονισμό μεταξύ του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, έχει ως στόχο την επαλήθευση των στρατηγικών σχεδίων της Τουρκίας για την προστασία των συμφερόντων της στη θάλασσα και τη διασφάλιση της εθνικής της κυριαρχίας «σε αμφισβητούμενες περιοχές» (sic). Οι περιοχές που αναμένεται να καλυφθούν από την άσκηση «περιλαμβάνουν θαλάσσιες ζώνες κοντά σε τουρκικές στρατιωτικές βάσεις», οι οποίες θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την προστασία των τουρκικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση, σε συνδυασμό με την παρουσία και την αναβάθμιση των στρατηγικών δυνάμεων στην περιοχή, εντείνεται με την άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η Τουρκία έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων που θεωρούνται απαραίτητες για την ενίσχυση της στρατηγικής της θέσης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά την αυξανόμενη ένταση με την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τη διασφάλιση των εθνικών τους συμφερόντων στην περιοχή.
Η Ελλάδα
Η Ελλάδα, από την πλευρά της, παρακολουθεί στενά την άσκηση, καθώς θεωρεί πως μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για τη στρατηγική ισορροπία στην περιοχή, αναφέρουν. Αυτή η αυξημένη παρακολούθηση και προσοχή από την Ελλάδα καταδεικνύει την ανησυχία για τις επιπτώσεις της άσκησης στη ναυτική κυριαρχία της Ελλάδας και την ασφάλεια των ελληνικών νησιών, με δεδομένες και τις τουρκικές διακηρύξεις.
Να σημειωθεί πως η άσκηση περιλαμβάνει και το σενάριο απόβασης σε νησί και επακόλουθης κατάληψής του. «Ειδικές δυνάμεις έφτασαν στο νησί Γιλάντζικ με ελικόπτερο και αργότερα στην παραλία έκαναν απόβαση τα αποβατικά σκάφη και τα αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα Zaha» ανέφερε από πλευράς της ρεπόρτερ του δικτύου Haber Global.
Η άσκηση της Τουρκίας έχει προκαλέσει επίσης έντονες αντιδράσεις στον πολιτικό και στρατηγικό διάλογο στην Ελλάδα, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι αυτή η κίνηση αποτελεί μια στρατηγική προσπάθεια για την αμφισβήτηση της ισχύουσας κατάστασης στον θαλάσσιο τομέα, με στόχο την ενίσχυση της επιρροής της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί επίσης με προσοχή τις εξελίξεις γύρω από την άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”.
Εν κατακλείδι, η άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” του 2025 εντάσσεται σε μια σειρά στρατηγικών κινήσεων της Τουρκίας στην περιοχή, οι οποίες έχουν προκαλέσει ανησυχία και εντάσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η προγραμματισμένη αυτή άσκηση αποτελεί κεντρικό σημείο τριβής στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση, ενισχύοντας τη γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή της Μεσογείου και καθιστώντας την “Γαλάζια Πατρίδα” ένα σημαντικό στρατηγικό εργαλείο για την τουρκική πολιτική.
Η Milliyet για την “Γαλάζια Πατρίδα”
Αναλυτικά η Milliyet αναφέρει: «Στην άσκηση που παρακολουθείται στενά και από την Ελλάδα, μια εικόνα που αποτυπώθηκε στο flightradar24 κέντρισε την προσοχή. Αποτυπώθηκαν οι στιγμές που ένα UAV Heron της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παρακολουθούσε την άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα’ 2025” μόλις έξω από τον τουρκικό εναέριο χώρο κοντά στο Aksaz και το Dalaman, όπου βρίσκονται οι τουρκικές ναυτικές και αεροπορικές βάσεις.
Κανονικά η Ελλάδα παρακολουθεί ούτως ή άλλως όλες τις ασκήσεις που κάνουμε τόσο από τη θάλασσα όσο και από τον αέρα. Αυτό είναι κάτι πολύ φυσιολογικό. Κάθε χώρα παρακολουθεί από κοντά τους γείτονές της ιδίως αν υπάρχει ένταση μεταξύ τους. Φυσικά, υπάρχουν ένα σωρό λόγοι για να παρακολουθεί η Ελλάδα από πολύ πιο κοντά. Ένας από αυτούς είναι η ένταση μεταξύ μας που συνεχίζεται.
Κάνουμε πολλές επενδύσεις πάνω στη “Γαλάζια Πατρίδα” αυτήν την περίοδο. Και αυτές εμφανίζονται στην ελληνική κοινή γνώμη και γίνονται κάποιες δηλώσεις. Από τη μια πλευρά, προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Οι εργασίες υπό την ονομασία “Πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης” συνεχίζονται, ενώ συναντώνται και οι ηγέτες. Από την άλλη πλευρά, τα συμφέροντα των δύο χωρών εξακολουθούν ακόμα να έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους.
Για παράδειγμα, μόλις προχθές έκαναν παράπονα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από την άλλη συνεχίζονται και οι συγκρούσεις του τύπου ‘Η συμφωνία για τις θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας που θα υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας και Συρίας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Κύπρου’ ή ότι ‘Μπορεί να πάρουν για τον εαυτό τους τα ύδατα της Κύπρου’. Επομένως, παρόλο που δεν γίνεται πολύ θέμα στην Τουρκία, οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν μεγάλο θέμα για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή.
Μάλιστα ρώτησαν ακόμη και τον Πρωθυπουργό: Από τη μια πλευρά επικρίνουν και τους ίδιους, λέγοντας ότι ‘η Ελλάδα δεν κάνει τίποτα’, ‘δεν εκσυγχρονίζουν καν τα πλοία που πρόκειται να εκσυγχρονίσουν’, ‘έχουν αγοράσει πολύ λίγα πλοία, δεν είναι ξεκάθαρο το τι θα κάνουν’, ‘καθορίζουν τα πάντα σύμφωνα με εμάς. Όσο γείτονας κι αν είναι η Τουρκία, μας απειλεί. Παίρνουμε τα μέτρα μας αναλόγως’, αυτά τα πράγματα τα λένε ανοιχτά» γράφει.
«Ενοχλεί η Γαλάζια Πατρίδα»
Συνεχίζει η Milliyet: «Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις πτυχές, μας παρακολουθούν συνεχώς. Η τελευταία φορά που πραγματοποιήσαμε την άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” ήταν το 2022. Πρώτον προσεγγίζουν την έκφραση “Γαλάζια Πατρίδα” ως μια πολύ μεγάλη απειλή. Όταν κοιτάζετε τον χάρτη της “Γαλάζιας Πατρίδας”, περιλαμβάνονται και ορισμένα από τα νησιά τους. Νιώθουν ιδιαίτερα ενοχλημένοι που χρησιμοποιούμε την ονομασία “Γαλάζια Πατρίδα”
Δεύτερον, συμμετέχει μεγάλος αριθμός πλοίων, αεροσκαφών και σχεδόν 20 χιλιάδες προσωπικό. Αισθάνονται μεγάλη ενόχληση από αυτό. Συμμετέχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός οχημάτων, εξοπλισμού και ανθρώπων. Στα μέσα ενημέρωσης συζητείται συνεχώς το ερώτημα ‘Γιατί η Τουρκία διεξάγει μια τόσο μεγάλη άσκηση, ενώ εμείς προσπαθούμε να διατηρήσουμε καλές σχέσεις μεταξύ μας;’ και πιέζουν τους δικούς τους πολιτικούς για αυτό το θέμα.
Ένα πράγμα ακόμη που τους ανησυχεί είναι ότι η άσκηση ‘’Γαλάζια Πατρίδα’ 2025’ διεξάγεται σαν μια αμφίβια ναυτική άσκηση. Δηλαδή τα σενάρια βασίζονται διαρκώς στην κατάληψη ορισμένων νησιών. Κι αυτό αντανακλάται στην ελληνική κοινή γνώμη ως ότι ‘οι Τούρκοι κάνουν ασκήσεις για να καταλάβουν τα νησιά μας’. Έχουν ούτως ή άλλως συνεχώς μια ενόχληση. Συζητούν διαρκώς μεταξύ τους, η ελληνική κοινή γνώμη είναι συνέχεια απασχολημένη με το ότι: ‘Η Τουρκία προσπαθεί να αποστρατικοποιήσει τα 12 νησιά [σσ. ενν. ‘Δωδεκάνησα’]. Ένα από αυτά είναι το Καστελλόριζο. Θα καταλάβουν το Καστελλόριζο;’. Μιλούν συνεχώς για αυτά τα πράγματα μεταξύ τους.
Στην Ελλάδα, τόσο στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης όσο και στα social media, μιλούν συνεχώς γι’ αυτά και γίνονται διαρκώς εκπομπές πάνω σ’ αυτά. Κάθε εβδομάδα υπάρχουν συνέχεια τίτλοι όπως «’Galázia Patrída’», δηλαδή «’Γαλάζια Πατρίδα’». Όλα τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης κοιμούνται και ξυπνούν με τη ‘’Γαλάζια Πατρίδα’’. Όταν η άσκηση ‘’Γαλάζια Πατρίδα 2025’’ ξεκινά με μια τέτοια άσκηση [sic], ξανά πανικοβάλλονται. Γίνονται συζητήσεις τόσο στον Τύπο όσο και μεταξύ των απλών πολιτών του τύπου : ‘Για ποια νησιά κάνουν άσκηση με 20 χιλιάδες άτομα προκειμένου να τα καταλάβουν;’», αναφέρει το τουρκικό μέσο και συνεχίζει:
«Τα ιδιαίτερα περιστατικά μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχουν καταστεί ακόμη πιο σημαντικά και οι Έλληνες πολιτικοί αισθάνονται μεγάλες πιέσεις. Όπως μιλούν συνεχώς μεταξύ τους ή στις τηλεοράσεις έτσι και σε κάθε συνάντηση οι Έλληνες πολιτικοί ερωτώνται γι’ αυτά κι αναγκάζονται να δίνουν απαντήσεις. Για παράδειγμα λένε, σε κάθε συνάντηση ρωτούν και τους πολιτικούς: “Θα υπογράψει η Τουρκία Συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Συρία; Αν το κάνει, πώς θα προστατεύσουμε την Κύπρο;, “Όταν κάνουμε έρευνες για να τοποθετήσουμε ένα καλώδιο στην περιοχή μας, τα τουρκικά πλοία έρχονται και μας εμποδίζουν. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Τι θα κάνουμε;”. Ως εκ τούτου κι αυτοί βρίσκονται συνεχώς υπό αυτή την πίεση.
Προχθές, ο ΥΕΘΑ της Ελλάδας ρωτήθηκε για την άσκηση ‘’Γαλάζια Πατρίδα’’. Κι εκείνος απάντησε: ‘Είναι φυσικό τους δικαίωμα. Το κάνουν στη δική τους περιοχή σε διεθνή ύδατα. Εμείς θα την παρακολουθήσουμε’. Θα πρέπει να την παρακολουθήσει από κοντά. Όταν περάσει στο σενάριο κατάληψης νησιού, ο ελληνικός Τύπος θα ξανά ξεσηκωθεί. Πιθανότατα, το γεγονός αυτό θα βρει ανταπόκριση ως “οι Τούρκοι κάνουν ασκήσεις με 20 χιλιάδες άτομα για να καταλάβουν ελληνικά νησιά”», γράφει η εφημερίδα.
«Είναι ένα μεγάλο μήνυμα»
Συνεχίζει η Milliyet: «Ξεκινήσαμε την άσκηση ‘’Γαλάζια Πατρίδα’ 2025′ δίνοντας ένα μήνυμα. Μετά το 2022 επειδή βελτιώνονταν οι σχέσεις μας δεν κάναμε την ‘‘Γαλάζια Πατρίδα’ 2022’ και την ‘‘Γαλάζια Πατρίδα’ 2023’ διότι το όνομα ‘Γαλάζια Πατρίδα’ τους προκαλούσε αλλεργία. Γιατί κάναμε την άσκηση 2025; Πάει να πει ότι υπάρχει κάτι που προκαλεί δυσαρέσκεια. Η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποσχέσεις που μας δίνει. Διαρκώς παραπονιέται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πέραν αυτού, παραπονιέται για εμάς ακόμα και στη Συρία, που δεν είναι δικό της πεδίο» γράφει και αναφέρεται στο περιστατικό της Κάσου:
«Για παράδειγμα εκεί που λέμε ότι θα τα αμβλύνουμε όλα, προσπαθούν συνεχώς να τεστάρουν την Τουρκία. Ήθελαν να πραγματοποιήσουν παράνομα μια έρευνα με ένα ερευνητικό πλοίο γύρω από το νησί της Κάσου. Κι εμείς στείλαμε πέντε πολεμικά πλοία. Αυτή ήταν μια ύπουλη κίνηση. Μια χώρα που προσπαθεί να βελτιώσει δεν προσπαθεί συνεχώς να πετύχει κάτι για τα δικά της συμφέροντα. Συσσωρεύτηκαν τέτοιου είδους ενοχλήσεις κι η Τουρκία αποφάσισε να διοργανώσει ξανά την άσκηση ‘’Γαλάζια Πατρίδα’ 2025’.
Αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα μεγάλο μήνυμα προς την Ελλάδα στο παρασκήνιο. Η Ελλάδα το καταλαβαίνει αυτό. Γιατί αποφασίσαμε να μην το κάνουμε προηγουμένως ή γιατί το αναβάλαμε; Δεν το κάναμε και το αναβάλλαμε για να υπάρξει άμβλυνση. Επειδή το όνομα ‘Γαλάζια Πατρίδα’ και μια τόσο μεγάλη άσκηση θα τους ενοχλούσε. Αλλά τώρα το κάνουμε. Που πάει να πει ότι αυτό είναι ένα μήνυμα…
Τις προάλλες η Τουρκία εξέδωσε μια Navtex: 100 χιλιόμετρα από την τουρκική ηπειρωτική χώρα αλλά 70 χιλιόμετρα από την ελληνική ηπειρωτική χώρα… Δηλαδή, στο κέντρο του Αιγαίου, σε μια περιοχή που βρίσκεται πιο κοντά στην Ελλάδα. Λέγοντας ότι “Θα κάνω συνεχώς βολές εδώ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους”. Επομένως, κι αυτό αποτελεί απειλή στην πραγματικότητα για την Ελλάδα. Ναι, είναι σε διεθνή ύδατα, αλλά είναι πιο κοντά στην ελληνική ηπειρωτική χώρα. Κι αυτό είναι επίσης ένα μήνυμα» αναφέρει και καταλήγει πως «η ενόχληση της Τουρκίας έχει πλέον κορυφωθεί φανερά. Ενώ προηγουμένως σε κάποιο σημείο συμπεριφερόταν πιο μαλακά τώρα συμπεριφέρεται πιο σκληρά. Και η ύπουλη προσπάθεια της Ελλάδας να δει την Τουρκία ως αντίπαλο της στη Συρία ενοχλεί την Τουρκία».