Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο μικροσκόπιο των τουρκικών ΜΜΕ
30/10/2024Την πορεία των Ελληνο-Τουρκικών διαπραγματεύσεων, τις ασκήσεις στο Αιγαίο και τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια και του υπουργού Μετανάστευσης Νίκου Παναγιωτόπουλου σχολιάζουν μεταξύ άλλων τα τουρκικά ΜΜΕ.
Ακολουθεί ανθολόγηση ρεπορτάζ τα οποία δημοσιεύονται στα τουρκικά ΜΜΕ, και αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ομιλία επικεφαλής Επικοινωνίας Τουρκικής Προεδρίας – αναφορά στις ε/τ σχέσεις
Ο επικεφαλής Επικοινωνίας της Τ/Προεδρίας Fahrettin Altun, σε ομιλία του με τίτλο “Διπλωματία και Επικοινωνία στην Εποχή της Αβεβαιότητας”, κατά την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους στο Τουρκο-Γερμανικό Πανεπιστήμιο, επικεντρώθηκε στην «ανεύθυνη δημοσίευση εικόνων στα μέσα ενημέρωσης μετά την τρομοκρατική επίθεση στην TAI» [σ.σ. τρομοκρατική επίθεση της 23/10] και εν γένει στην καταγγελία του ρόλου της παραπληροφόρησης στην πολιτική επικοινωνία. – Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ στα τουρκικά μέσα (TRT):
Ο Aλτούν δήλωσε επίσης ότι έχουν δει πολλές φορές και στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας να δημοσιεύεται περιεχόμενο παραπληροφόρησης προκειμένου να δηλητηριαστούν οι σχέσεις και είπε: «Αλλά ό,τι και να γίνει, ο ήλιος δεν μπορεί να καλυφθεί από λάσπη. Φυσικά, η ίδια η αλήθεια είναι το πολυτιμότερο κεφάλαιο και είναι απαραίτητο να την τονίζουμε συνεχώς. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, οι απόπειρες διαστρέβλωσης αυτής της αλήθειας είναι ένα στοιχείο που βλάπτει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών»
Αναφορές σε δηλώσεις Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκου Παναγιωτόπουλου
Με πηγή το πρακτορείο AFP, δημοσιεύματα στις φιλοκυβερνητικές ε/φ Milliyet και Yeni Birlik με τίτλους «Η Αθήνα επιθυμεί μεγαλύτερη συνεργασία» και «Η Ελλάδα σχεδιάζει να αυξήσει τη συνεργασία της με την Τουρκία», αντίστοιχα
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα σχεδιάζει να αυξήσει τη συνεργασία με την Τουρκία στον αγώνα κατά των διακινητών ανθρώπων. — Ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι η Αθήνα θα ζητήσει επίσης από την Άγκυρα να λάβει αυστηρότερα μέτρα κατά των διακινητών ανθρώπων, όπως μετέδωσε το AFP. «Θίγουμε το θέμα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τους Τούρκους γείτονές μας», δήλωσε ο Έλληνας αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Η συνεργασία με την Τουρκία την οποία σχεδιάζουμε να αυξήσουμε θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση των δικτύων διακινητών».
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκος Παναγιωτόπουλος αναμένεται να συζητήσει το θέμα με τον υπουργό Εσωτερικών Ali Yerlikaya τον Νοέμβριο, αναφέρει το δημοσίευμα [σ.σ. του AFP]. Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης, 50.000 αιτούντες άσυλο αναμένεται να εισέλθουν στη χώρα [σ.σ. Ελλάδα] εφέτος, κυρίως από την Τουρκία.
Το σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής ε/φ Yeni Birlik είναι εκτενέστερο, με πηγή πάντα το AFP.
Δ. Αβραμόπουλος στη Διεθνή Ενεργειακή Σύνοδο
Στον τουρκικό τύπο προβλήθηκε ως θέμα «η συμμετοχή του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, πρώην Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διπλωμάτη και πολιτικού στη Διεθνή Ενεργειακή Σύνοδο Κορυφής που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Batman». – Σύμφωνα με το εκτενές σχετικό δημοσίευμα της ι/σ Dogru Haber, με τίτλο «Δημήτρης Αβραμόπουλος: Για την επίλυση των προβλημάτων απαιτείται συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής»:
Αναφέροντας ότι η ενέργεια έχει καταστεί βασικός παράγοντας διαμόρφωσης του οικονομικού και πολιτικού τοπίου της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε: «Η ανακάλυψη υπεράκτιων αποθεμάτων φυσικού αερίου στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της προσέλκυσης επενδύσεων και της ενίσχυσης των υποδομών. Η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών είναι απαραίτητη για την αύξηση της περιφερειακής και ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας με τη μείωση της εξάρτησης από τους παραδοσιακούς προμηθευτές. Τα έργα υποδομής, όπως οι αγωγοί, δημιουργούν αλληλεξαρτήσεις που υποστηρίζουν την περιφερειακή σταθερότητα»
Αναφέροντας ότι η Ανατολική Μεσόγειος, μια πολύπλοκη περιοχή με γεωπολιτικά και οικονομικά βάρη και άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια, έχει άλυτα ζητήματα, ο κ. Αβραμόπουλος είπε: «Οι διαφορές αυτές συνδέονται με την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των πόρων υδρογονανθράκων, και συχνά μπορεί να κλιμακώνονται σε συγκρούσεις. Η επίλυση αυτών των ζητημάτων απαιτεί διπλωματικές προσπάθειες, διάλογο και συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής, αλλά και την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας»
Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε επίσης ότι το κυπριακό ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων για την ενεργειακή συνεργασία, σημειώνοντας ότι ένα σταθερό και ειρηνικό περιβάλλον στο νησί είναι ζωτικής σημασίας για την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού των ενεργειακών πόρων της περιοχής και ότι οι προσπάθειες συνεργασίας σε κοινές ενεργειακές πρωτοβουλίες παρέχουν ένα μονοπάτι για την επίλυση των συγκρούσεων.
Αναφερόμενος στη σαφή και δίκαιη οριοθέτηση θαλάσσιων δικαιοδοσιών και υφαλοκρηπίδας, ο κ. Αβραμόπουλος είπε: «Αυτό όχι μόνο δημιουργεί ένα πλαίσιο για την υπεύθυνη εκμετάλλευση των πόρων, αλλά και οικοδομεί εμπιστοσύνη και ελαχιστοποιεί τις συγκρούσεις. Οι χώρες πρέπει να προσεγγίσουν τις διαπραγματεύσεις με διάθεση συμβιβασμού και συνεργασίας και να θέσουν τα θεμέλια για αμοιβαία οφέλη. Η ενέργεια μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ των εθνών.
Τουρκικά ΜΜΕ – Yeni Akit «Μόνο το όνομα του Hakan Fidan ήταν αρκετό! Η Ελλάδα στα όπλα»
Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση εξελίσσεται στην Ελλάδα ενόψει της επίσκεψης του ΥΠΕΞ Fidan. Η αντιπολίτευση στην Αθήνα δεν αισθάνεται άνετα με την προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. — Στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ορισμένοι φιλοσαμαρικοί βουλευτές έχουν «επαναστατήσει» ενόψει της επίσκεψης του ΤΥΠΕΞ Fidan.
Αν και η σύγκρουση αυτή είναι απίθανο να οδηγήσει σε ρήξη στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, η πλευρά του Αντώνη Σαμαρά φαίνεται να αισθάνεται πολύ άβολα με τον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και αυτό γιατί η παράταξη Σαμαρά-Καραμανλή πιστεύει ότι η σημερινή Kυβέρνηση έχει κάνει παραχωρήσεις στην Τουρκία όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ειδικά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Το βέβαιο είναι ότι μετά τη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν θα υπάρξουν σημαντικές και ραγδαίες εξελίξεις στην Αθήνα. Ο Π/Θ Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προβεί σε δημόσιες δηλώσεις για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τώρα η Αθήνα περιμένει την επίσκεψη του ΥΠΕΞ Fidan με πολύ θόρυβο και υψηλή προσμονή.
«Έλλειψη στρατιωτών στη γείτονα!»
Ι/Σ TRHaber «Ο Έλληνας υπουργός το ανακοίνωσε λέγοντας ότι είναι “κωμικό”: Μόνο 27% των στρατοπέδων είναι γεμάτα!»
Δημοσίευμα στον τουρκικό ενημερωτικό ιστότοπο TRHaber αναφέρεται σε πρόσφατες δηλώσεις του ΥΕΘΑ
Η Ελλάδα, η οποία ενοχλείται από την παρουσία της Τουρκίας στο Αιγαίο και σε κάθε ευκαιρία εξαπολύει απειλές, ήρθε αντιμέτωπη με την πικρή αλήθεια. — Ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι το ποσοστό πληρότητας των στρατοπέδων του ελληνικού στρατού βρίσκεται στο 27% και ότι το ποσοστό αυτό αποτελεί μια «κωμική» κατάσταση.
Ανακοίνωσε ότι στοχεύουν να αυξήσουν αυτό το ποσοστό στο 70% μέσα στους επόμενους 24 μήνες. Ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την «Ατζέντα 2030», η οποία προβλέπει σημαντικές αλλαγές στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. — Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, θα γίνει σοβαρή μείωση του υφιστάμενου προσωπικού αξιωματικών, θα δημιουργηθεί νέα δομή υπαξιωματικών και θα κλείσουν συνολικά 132 στρατόπεδα. Ο Δένδιας δήλωσε ότι με τις μεταρρυθμίσεις αυτές επιδιώκεται η μείωση του προϋπολογισμού μισθοδοσίας του προσωπικού κατά 30%.
Τουρκικά ΜΜΕ: «Η Άγκυρα σταμάτησε τις ασκήσεις!»
Η εφημερίδα Aydinlik μεταφέρει και σχολιάζει το περιεχόμενο δημοσιεύματος της ελληνικής ε/φ ‘Καθημερινή’ [Βασίλης Νέδος] με θέμα τα «ελληνοτουρκικά» και την επικείμενη επίσκεψη του Τ/ΥΠΑΞ Hakan Fidan στην Αθήνα, στις 8 Νοεμβρίου.
Πηγές που έχουν γνώση για το θέμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου σε συνέντευξη που παραχώρησαν στην ε/φ ‘Καθημερινή’ ανέφεραν ότι η Ελλάδα δεν έχει παρεκκλίνει από τη δημόσια γνωστή στάση της σχετικά με την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας.
Η εν λόγω στάση σημαίνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την κατοχή των τουρκικών νησιών, θα συνεχίσει να εξοπλίζει νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς, θα διατηρήσει τον στόχο της για επέκταση των χωρικών της υδάτων και θα συνεχίσει να παρενοχλεί τα τουρκικά αεροσκάφη στον διεθνή εναέριο χώρο…
Και προσθέτει: Παρόλο που η Τουρκία προτείνει να συζητηθούν όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο ως ‘πακέτο’, αναφέροντας ότι είναι αλληλένδετα, η Αθήνα είναι αντίθετη στο να οδηγηθούν όλα τα προβλήματα ως ενιαίο ‘πακέτο’ στο Διεθνές Δικαστήριο.
Στη συνέχεια, με υπότιτλο «Τον Ιανουάριο 2025 η συνάντηση Erdoğan με Μητσοτάκη» το δημοσίευμα αναφέρει μ.α. τα εξής: Όπως αναφέρει η ‘Καθημερινή’, προς το παρόν και οι δύο πλευρές πηγαίνουν στη συνάντηση της 8ης Νοεμβρίου χωρίς υποχωρήσεις στις βασικές τους θέσεις. — Πηγές της εφημερίδας ανέφεραν ότι στη συνάντηση αναμένεται να συνεχιστούν οι συζητήσεις για την εξεύρεση πιθανών πεδίων αμοιβαίας αποδοχής και συνεννόησης. Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι Γεραπετρίτης και Φιντάν ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη, σημειώνοντας ότι αναμένεται και ένα τεχνικό στάδιο, το οποίο όμως φαίνεται προς το παρόν μακρινό.
Τέλος, το εκτενές δημοσίευμα επικεντρώνεται (καταγγελτικά) σε φερόμενες αναφορές του ελληνικού δημοσιεύματος περί «ακύρωσης κάποιων στρατιωτικών ασκήσεων του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου ως αμοιβαία ‘χειρονομία’ καλής θέλησης», ως εξής:
Εν τω μεταξύ, η ‘Καθημερινή’ ανέφερε επίσης ότι οι δύο χώρες ακύρωσαν πρόσφατα ασκήσεις μεσαίας κλίμακας που είχαν προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ως αμοιβαία «χειρονομία καλής θέλησης». — Στο πλαίσιο του Μνημονίου Κατανόησης που είχαν υπογράψει η Τουρκία και η Αθήνα το 1988, ήδη οι δύο χώρες ΔΕΝ πραγματοποιούσαν στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο στο διάστημα μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μην επηρεαστεί ο τουρισμός. — Ωστόσο, η ακύρωση των ασκήσεων του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου ξεπερνά τα όρια αυτού του Μνημονίου.
Και προσθέτει: Σε κάθε περίπτωση, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ) έχει ολοκληρώσει τις εργασίες του μεταξύ των νησιών Λέσβου και Χίου για τον προσδιορισμό της διαδρομής του υποβρύχιου καλωδίου και τώρα επικεντρώνεται στο τμήμα προς τη Σάμο. — Στο παρελθόν οι εργασίες του ΑΔΜΗΕ είχαν προκαλέσει κρίση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, με την αποστολή πολεμικών πλοίων στην περιοχή. — Η ‘Καθημερινή’ αναφέρει ότι η Τουρκία διατηρεί τη θέση της και ότι δεν θα επιτρέψει τυχόν παραβιάσεις.
8. Πρακτορείο DHA «Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών συνεχάρη την Ημέρα της Δημοκρατίας»
Με πηγή το ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA [όμιλος Demiroren] στο μήνυμα του ελληνικού ΥΠΕΞ για την Τουρκική Εθνική Γιορτή της 29ης Οκτωβρίου, ως εξής:
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας συνεχάρη τη γιορτή της Δημοκρατίας της Τουρκίας για την 29η Οκτωβρίου. — Στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται: «Συγχαίρουμε τον λαό και την Κυβέρνηση της Τουρκίας για την Ημέρα της Δημοκρατίας».