Τα βρήκε με τους Αιγύπτιους ο Δένδιας – Αλλάζουν τις συντεταγμένες

Τα βρήκε με τους Αιγύπτιους ο Δένδιας – Αλλάζουν τις συντεταγμένες

Σε συμφωνία ήρθαν τελικά η Αθήνα και το Κάιρο για το θέμα που είχε προκύψει με ένα από τα τρία οικόπεδα για τα οποία η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα προχωρήσει σε έρευνες, όπως δήλωσε από την Κύπρο, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του, ο Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι, με τον οποίο διευθετήθηκε το επίμαχο ζήτημα, καθώς και με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, με τον οποίο συζήτησε την σύσφιξη των σχέσεων με τα κράτη μέλη.

Φτάνοντας στη Λάρνακα, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. Αφού τόνισε τις εγκάρδιες σχέσεις των δύο χωρών και την στενή προσωπική σχέση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Αλ Σίσι, μίλησε και για το θέμα «που δημιουργήθηκε από μια πρόσφατη προκήρυξη οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο». Πρόκειται για ένα «καθαρά τεχνικό θέμα που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι «η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι επί τη βάσει των αναρτήσεων της Αιγύπτου κατ’ ουσίαν έχει επιλυθεί».

Η  κυβέρνηση του Καίρου επιλήφθηκε του επίμαχου θέματος και δημοσίευσε νέο χάρτη με  περιοχές που θα γίνουν έρευνες  υδρογονανθράκων καθώς και με τις  εταιρείες που ενδιαφέρονται για την εκμετάλλευσή τους.  Ο νέος  χάρτης δείχνει  ότι  έχει αφαιρεθεί το οικόπεδο «W18», που είχε οριοθετηθεί βόρεια και ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.

Για το ίδιο θέμα είχαν άλλωστε, προ ημερών, τηλεφωνική επικοινωνία ο  Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος αλ Σίσι, ενώ τον Νίκο Δένδια συνόδευαν στο Κάιρο εμπειρογνώμονες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ. Ποιο ήταν όμως επακριβώς το θέμα που ενόχλησε την Αθήνα και έκανε την Άγκυρα να αναθαρρήσει και να σχεδιάζει συμφωνία με την Αίγυπτο;

Τα δύο από τα τρία οικόπεδα για τα οποία ανακοίνωσε έρευνες το Κάιρο εφάπτονταν πλήρως με την ελληνοαιγυπτιακή γραμμή, όπως αυτή καθορίστηκε με την συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Με το τρίτο, το οποίο εκτείνεται πέραν του 28ου μεσημβρινού, υπήρξε ωστόσο πρόβλημα, καθώς εφάπτονταν με τη γραμμή που έχει καταθέσει η Τουρκία ως εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι πληροφορίες πάντως θέλουν, αυτό το “τεχνικό θέμα”, όπως το αποκάλεσε ο Νίκος Δένδιας, να έχει επιλυθεί, καθώς το Κάιρο αποδέχθηκε να αναπροσαρμόσει τις γεωγραφικές  συντεταγμένες του επίμαχου οικοπέδου.

Μνημόνιο με τον Αραβικό Σύνδεσμο

Ο Νίκος Δένδιας μίλησε, κατά την άφιξή του στη Λάρνακα, και για τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου και αφού ανέφερε ότι η Κύπρος έχει το μοναδικό προνόμιο να είναι ήδη χώρα-παρατηρητής, συμπλήρωσε ότι συζήτησε τρόπους για την ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες του Συνδέσμου. Ανέφερε μάλιστα ότι η Ελλάδα θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση ενός Memorandum of Understanding με τον Αραβικό Σύνδεσμο, «ώστε να αναπτύξει και αυτή τις σχέσεις μαζί του».

Από την πλευρά του το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι κκ Δένδιας και Σούκρι τόνισαν τους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών και συζήτησαν τρόπους συνεργασίας των δύο χωρών. Ειδική αναφορά έκανε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, στο θέμα της διευκόλυνσης της ροής των ελληνικών επενδύσεων στην Αίγυπτο, στην ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας, καθώς και στην ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της ενέργειας. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν τέλος την επιθυμία τους να συνεχίσουν το συντονισμό των ενεργειών τους σε θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.

Ελλάδα και Αίγυπτος ενισχύουν τις διμερείς τους σχέσεις σε μια περίοδο που η Τουρκία έχει υιοθετήσει μια στρατηγική προπαγάνδας για δείξει ότι δεν είναι απομονωμένη στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις Καίρου – Άγκυρας με στόχο την οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων. Επισήμανε, ότι όταν ότι η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα σεβάστηκε τα «νότια σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας, ανατολικά του 28ου παράλληλου, όπως αυτά έχουν καταγραφεί στον ΟΗΕ».

Το θέμα επανέφερε και ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δηλώνοντας, ότι «ένα νέο κεφάλαιο μπορεί να ανοίξει στη σχέση μας με την Αίγυπτο καθώς και με άλλες χώρες του Κόλπου για να βοηθήσουμε την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα». Ωστόσο, η ιστοσελίδα Arab News επικαλείται αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές, που υπενθυμίζουν τη δέσμευση της Αιγύπτου έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Οι ίδιες πηγές δηλώνουν, ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί είναι ψευδείς, επισημαίνοντας ότι η Αίγυπτος εξακολουθεί να απορρίπτει το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης.

Διάψευση συμφωνιας

Συγκεκριμένα, «η αιγυπτιακή πλευρά μένει σταθερή στη θέση της απορρίπτοντας τη θαλάσσια συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης και της Άγκυρας… ο σεβασμός της Αιγύπτου για τα θαλάσσια σύνορα των μεσογειακών χωρών δεν είναι νέος και οι προσπάθειες της Τουρκίας να ισχυριστεί ότι οι δύο χώρες έχουν διαπραγματευτεί είναι εσφαλμένη».

Σύμφωνα με το Arab News, η τουρκική δραστηριότητα έχει προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα με Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να ελέγξει τα περιφερειακά ύδατα που ενδέχεται να περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου.  Η εσπευσμένη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Κάιρο, εντάσσεται στο πλαίσιο των ανησυχιών ότι η Αίγυπτος έδωσε άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων σε ένα θαλάσσιο τεμάχιο νοτιοανατολικά της ζώνης όπου η Αθήνα και το Κάιρο έχουν συνομολογήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Το επίμαχο οικόπεδο «W18» εφάπτεται στην περιοχή όπου η Άγκυρα διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα και έχει μονομερώς προσδιορίσει ως οριογραμμή της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Υπενθυμίζεται ότι Αθήνα και  Κάιρο έχουν συζητήσει και για μια εναλλακτική του αγωγού EastMed. Αίγυπτος και Ισραήλ συμφώνησαν να κατασκευάσουν έναν υπεράκτιο αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει το ισραηλινό πεδίο Λεβιάθαν με τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη βόρεια Αίγυπτο. O αγωγός έχει στόχο την εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη για να ικανοποιήσει τις αυξημένες ανάγκες της.

Aποτελεί μια εναλλακτική στον προτεινόμενο αγωγό EastMed, καθώς λέγεται ότι θα διέρχεται παραλιακά από Αίγυπτο και Λιβύη με πορεία προς την Κρήτη. O EastMed που το κόστος κατασκευής του ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ θα μπορεί να καλύψει περίπου το 10% των αναγκών της ΕΕ σε φυσικό αέριο. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε από το Κάιρο και τηλεφωνική συνομιλία με το νέο ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γιαν Κούμπις, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Λιβύη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx