Θα αλλάξουμε ρότα ή θα συνεχίσουμε τον ίδιο δρόμο μοιραίοι κι άβουλοι;
20/05/2025
Είχαμε την περιοδεία του προέδρου Τραμπ στη Σαουδική Αραβία στο Κατάρ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έκλεισαν μεγάλες οικονομικές επενδυτικές συμφωνίες των ΗΠΑ με τις εν λόγω Αραβικές Χώρες άνω των 2 τρισ.δολαρίων. Γεγονότα που δείχνουν την επιχειρηματική ικανότητα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Είχαμε την θερμή υποστήριξη του προέδρου Τραμπ στον νέο Πρόεδρο της Συρίας Αχμέτ Χουσεΐν αλ Σαράα (Πρώην Τζιχαντιστή), και άρση των κυρώσεων στη Συρία, με την συμμετοχή και του Τούρκου Υπουργού των εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Ένα γεγονός αντίθετο με τα Ισραηλινά συμφέροντα στη Συρία λόγω της τουρκικής επικράτησης στα πολιτικά δρώμενα της Συρίας, που δείχνει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει μεταβάλει για τα καλά την τράπουλα της αμερικανικής πολιτικής βαδίζοντας σε άλλα μονοπάτια. Ενδεχομένως θα μας επηρεάσουν έμμεσα, αν λάβουμε υπόψη μας και την ιδιαίτερη φιλία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Είχαμε την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό Καγκελάριο Φριντριχ Μερτς. Εκτός τα ωραία φιλικά λόγια που ακούσαμε, δεν είδαμε κάτι ουσιαστικό για το μεταναστευτικό υπερασπίζοντας ο Γερμανός Καγκελάριος λογικά τα δικά του συμφέροντα, που είναι αντίθετα με τα δικά μας, όσον αφορά την λογική της επαναπροώθησης των μεταναστών στη χώρα υποδοχής.
Επιπλέον, γνωρίσαμε και την λογική του Καγκελάριου ως προς την επιθυμία του για την αμυντική συνεργασία των χωρών που είναι εκτός ΕΕ, αναφερόμενος στην Μεγάλη Βρετανία και την Νορβηγία, υπονοώντας και την Τουρκία, αν και δεν το ανέφερε, για να μην φέρει ενδεχομένως σε δύσκολη θέση τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι αυτό μπορεί να γίνει υπό ορισμένες προϋποθέσεις που θα συζητηθούν στα πλαίσια της ΕΕ.
Αναβαθμίζεται η Τουρκία
Είχαμε την συνάντηση των αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη με την συμμετοχή της Τουρκίας για τον τερματισμό του πολέμου. Ήταν μία πολύ μεγάλη επιτυχία της Τουρκικής διπλωματίας, που δείχνει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει καταστήσει την Τουρκία κύριο παίκτη για όλα σχεδόν τα δρώμενα που συμβαίνουν στον πλανήτη επιτυγχάνοντας διπλωματικές νίκες.
Γεγονότα που τον καθιερώνουν ένα αναμφισβήτητο ηγέτη, που τον λαμβάνουν υπόψη τους οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων. Έγινε αυτό που ήθελε στην Συρία, κατηγορούσε επανειλημμένως την ΕΕ, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, παρέμεινε ουδέτερος στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας- Ρωσίας, χωρίς να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, και τελικά αποζημιώθηκε με το παραπάνω! Αν κρίνουμε την μέχρι τώρα στάση των ΗΠΑ, της ΕΕ και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ που μίλησε με πολύ κολακευτικά λόγια για τον πρόεδρο Ερντογάν και την Τουρκία.
Όλα αυτά που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα σε συνδυασμό με την σχετική προσωρινή απαξίωση του Ισραήλ από τις ΗΠΑ, τον πλέον ισχυρό τους διαχρονικό σύμμαχο, για χάριν της Τουρκίας και των Αραβικών οικονομικών συμφερόντων, έχουν διαμορφώσει ένα τελείως γεωπολιτικό σκηνικό, από αυτό που λογικά εκτιμούσαμε. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει μία τελείως διαφορετική προσέγγιση της γεωπολιτικής κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή μας, με αρκετή μεταβλητότητα ανάλογα την κατάσταση που θα συναντήσει.
Μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επιθυμούν την συμμετοχή της Τουρκίας στη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, βλέποντας την ουσιαστική ανάπτυξή της στον τομέα αυτό. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι παράγει τα Bayraktar TB2 και τα Kamikaze drones Kargu, καθώς και τις συνεργασίες που έχει ήδη δημιουργήσει με την ιταλική Leonardo η Telespazio VEGA Turke, που χτίζουν από κοινού μία αξιόμαχη διαστημική υποδομή με δορυφόρους επεκτείνοντας την δυνατότητα παρακολούθησης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα σε αντίθεση με την Τουρκία υστερεί σε σημαντικό βαθμό στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας, και επομένως είναι λογικό οι ευρωπαίοι να επιθυμούν την συνεργασία με την Τουρκία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
Ο Τραμπ ανακατεύει την τράπουλα
Τα οικονομικά συμφέροντα κάθε ευρωπαϊκής χώρας είναι πολυσύνθετα, επιθυμούν την προώθηση των βιομηχανικών αμυντικών προϊόντων που παράγουν οι μεγάλες βιομηχανίες τους, και επομένως ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τα εν λόγω προϊόντα είναι δύσκολος. Και ακόμη δυσκολότερος όταν βλέπεις την ανομοιομορφία λογικής που επικρατεί μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα γεγονότα: Την κατοχή του 40% της Κυπριακής Δημοκρατίας κράτους της ΕΕ, του Casus Belli που έχει επιβάλλει η Τουρκία στην Ελλάδα, και του έργου της ηλεκτρικής σύνδεσης μεταξύ Κρήτης – Κύπρου που έχει ναυαγήσει λόγω Τουρκίας, αν και είναι πρόγραμμα της ΕΕ.
Έχουμε λοιπόν μία ΕΕ ένωση διχασμένη, η κάθε μία θέλει να προωθήσει τα συμφέροντά της, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που έχει ταράξει τα γεωπολιτικά νερά και συνδέεται με ιδιαίτερη φιλία με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Ένα Ερντογάν με υψηλό βαθμό εκτίμησης τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ, που δεν σταματά να φωνάζει για την διχοτόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δύο κράτη και για την γαλάζια πατρίδα σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Το ερώτημα που τίθεται είναι τι κάνει η Ελλάδα για να αποφύγει το “ στενό πρέσινγκ” που της έχει επιβάλλει η Τουρκία. Υπάρχουν δύο δρόμοι: Ο δρόμος των ήρεμων νερών που ακολουθεί μέχρι τώρα η κυβέρνηση, με κάποιες χαλαρές προσεγγίσεις, χωρίς να έχουμε δει μέχρι σήμερα κάποιο θετικό αποτέλεσμα, εκτός από να κοιμόμαστε ήσυχα χωρίς “τύψεις “ συνείδησης.
Επειγόντως αλλαγή πλεύσης
Ο άλλος δρόμος είναι να φωνάξουμε διπλωματικά, να αντιδράσουμε δυναμικά με επιχειρήματα εντός της ΕΕ, όταν βλέπουμε ότι θίγονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Να προβούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, στο έργο υλοποίησης της ηλεκτρικής σύνδεσης Κρήτης- Κύπρου, για να δούμε τις αντιδράσεις από τους εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Να γίνει θέμα σε μία δύσκολη γεωπολιτική περίοδο, όπου είναι ανοιχτά πολλά μέτωπα, για να αντιληφθούν οι σύμμαχοί μας στη πράξη, ότι η Τουρκία έχει υπερβεί τα επιτρεπόμενα ελληνικά όρια ανοχής, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Θα μου πείτε τώρα που η ΕΕ ετοιμάζει πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας;
Τώρα που η ΕΕ ετοιμάζετε να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες και με την συμμετοχή της Τουρκίας; Τώρα που η φιλία Τραμπ-Ερντογάν βρίσκεται στο ζενίθ; Τώρα που ο πρόεδρος Ερντογάν βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο δημοφιλίας; Τώρα που η Δύση εργάζεται να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία; Τώρα που ο Αμερικανός Πρόεδρος επιθυμεί την ειρήνη στη Μέση Ανατολή; Ναι τώρα, αυτή την χρονική περίοδο, που όλοι έχουν ξεχάσει τι συμβαίνει στην Κυπριακή Δημοκρατία και στο Αιγαίο. Βεβαίως, η απόφαση αυτή θέλει διπλωματική γενναιότητα και τόλμη. Σε αντίθετη περίπτωση θα συνεχίσουμε να ζούμε το δράμα της σταδιακής συρρίκνωσης της θαλάσσιας κυριαρχίας μας.
Αν επιτρέψουμε με την πολιτική μας την αμυντική σύνδεση της Τουρκίας με την ΕΕ, και αν παραμείνουμε αιχμάλωτοι εντός των έξι ναυτικών μιλίων λόγω του τουρκολιβυκού μνημονίου, και δεν πραγματοποιηθεί το έργο της ηλεκτρικής σύνδεσης, τότε θα είμαστε υπόλογοι για την φινλανδινοποίηση συνειδητά της χώρας.
ΟΙ Γιώργος Σπ. Τσιτσιλιάνοςε είναι Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου των Δημοκρατών