ΕΘΝΙΚΑ

Θα εκμεταλλευτούν την άσκηση στην Κάρπαθο για να προκαλέσουν κρίση οι Τούρκοι;

Θα εκμεταλλευτούν την άσκηση στην Κάρπαθο για να προκαλέσουν κρίση οι Τούρκοι;
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Νέα επικίνδυνα παιχνίδια της Αθήνας στη καρδιά του Αιγαίου, καθώς η Άγκυρα «στρώνει» με κάθε τρόπο κλίμα ανοικτής κρίσης στα ελληνοτουρκικά  και επιχειρεί να επιβάλει την επεκτατική της πολιτική. Αυτή τη φορά η Τουρκία επιχειρεί να μπλοκάρει ελληνική άσκηση δυτικά της Καρπάθου.

Στις 9/6 η Αθήνα προχώρησε στην έκδοση ΝΟΤΑΜ δεσμεύοντας τη συγκεκριμένη περιοχή για άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις 14/6. Η Τουρκία ισχυριζόμενη ότι αυτή η περιοχή εμπίπτει στο καθεστώς αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης της Καρπάθου, εξέδωσε δική της ΝΟΤΑΜ λέγοντας πως η άσκηση αυτή δεν μπορεί να γίνει. Για την ώρα τουλάχιστον η Τουρκία δεν έχει διευκρινίσει αν προτίθεται να «μπλοκάρει» την άσκηση, αν θα κινηθεί πολτικά και διπλωματικά επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς ανυπόστατους ισχυρισμούς ή να θα προβεί σε κάποια άλλη κίνηση ενδεχομένως επί του πεδίου.

Η Αθήνα προβληματίζεται και εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια αντίδρασης της Τουρκίας. Μάλιστα στρατιωτικοί και διπλωματικοί κύκλοι, σημειώνουν πως η Ελλάδα είναι πολύ καλά προτοιμασμένη για να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε επιθετικό τουρκικό σχεδιασμό. Παράλληλα πολιτικοί κύκλοι σημειώνουν  ότι υπάρχει  ικανοποίησή για τις τοποθετήσεις Ουάσινγκτον και Βρυξελλών περί αδιαμφισβήτητης ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Κρίση

Στο μεταξύ ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επανέφερε με ένταση  τους ισχυρισμούς περί κυριαρχίας των ελληνικών νησιών μέσω της εφημερίδας  Turkiye . «Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι. Η δυνατότητα της Τουρκίας ξεπερνάει το ανάστημα της Ελλαδας», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Σημείωσε πως  «περιμένουμε να καταλάβουν ότι δεν θα φτάσουν κάπου πραγματοποιώντας επισκέψεις στα νησιά τα οποία είναι πολύ κοντά στη Τουρκία ανάμεσα στα χιλιάδες νησιά που υπάρχουν και να κάνουν προκλητικές ενέργειες, τελετές και ομιλίες. Απαντήσαμε στις άδικες και παράνομες επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ποτέ δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί σε αυτά θέματα, δεν θα επιτρέψουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας και δεν θα πούμε «ναι» σε κάποια τετελεσμένα. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι»,

Εξάλλου ρωσικά ΜΜΕ εκτιμούν πως η Τουρκία πιθανά να μετατρέψει την αντιπαράθεση με την Ελλάδα σε θερμό επεισόδιο.  «Η Τουρκία διέκοψε τις διμερείς διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Στρατηγικού διαλόγου υψηλού επιπέδου με την Ελλάδα. Έτσι, η Άγκυρα ανέβασε τους τόνους στην μέχρι τώρα «ψυχρή» σύγκρουση με την Αθήνα, όσον αφορά σε κάποια ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, για τα οποία η Τουρκία ζητά την άμεση αποστρατιωτικοποίησή τους».

  Αλληλοϋποστήριξη Ελλάδας-Τουρκίας στους Διεθνείς Οργανισμούς

Τα παραπάνω αναφέρει άρθρο γνώμης του  ο Alexandre Gasiouk στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «ROSSISKAYA GAZETA» με τίτλο «Η Τουρκία θα μετατρέψει τη σύγκρουση με την Ελλάδα σε «θερμό επεισόδιο».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι