Θα προωθήσει συμφωνία στο Αιγαίο η προεδρία Τραμπ;
07/11/2024Τα ελληνοτουρκικά, δεν είναι παρά μία «εκκρεμότητα», στο σίριαλ των ευρύτερων περιφερειακών γεωπολιτικών εξελίξεων. Και η πρόοδος ή μη, στις συνομιλίες Αθηνών και Άγκυρας, ήταν και θα είναι στον «αστερισμό» των στρατηγικών συμφερόντων της ηγέτιδας δύναμης της Δύσης, των Η.Π.Α. Από την νέα χρονιά, ο επανεκλεγείς προέδρος Ντοναλντ Τράμπ θα χαράξει τις δικές του προτεραιότητες σε περιφερειακά ζητήματα διπλωματίας, γεωοικονομίας και πολεμικής βιομηχανίας.
Στο επίδικο θέμα των ελληνοτουρκικών, το Αιγαίο, ίσως δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε, αν η νέα αμερικανική διπλωματία, προωθήσει μια συμφωνία Αθήνας και Άγκυρας, με όρους αμοιβαίου οικονομικού συμφέροντος , υποσκελίζοντας εθνικές ευαισθησίες ή εθνικιστικές ιδιαιτερότητες, εκατέρωθεν των ακτών του Αιγαίου Πελάγους. Ας κρατήσουμε μία λέξη, συνεκμετάλλευση …
Έχει πολλαπλό ενδιαφέρον, η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας την Παρασκευή στην Αθήνα, για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογο του Γιώργο Γεραπετρίτη.
Και μάλιστα, ενόψει αυτής της επίσκεψης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, έστειλε το δικό του μήνυμα, προς την ελληνική πλευρά, μέσω συνέντευξης του, που παραχώρησε στην εφημερίδα Aksam: «Έχουμε την αρχή της αναζήτησης λύσεων στα υφιστάμενα ζητήματά μας με την Ελλάδα σύμφωνα με την αρχή του αμοιβαίου οφέλους (σ.σ. καζάν- καζάν), όπως ορίζει το όραμα που διατύπωσε ο πρόεδρός μας. Συζητάμε ποιοτικά τα υφιστάμενα προβλήματα και στοχεύουμε στον τερματισμό τους με τρόπο που θα μπορεί να επιλυθούν οριστικά και θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Λέμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης».
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, αναφέρεται ρητά, σε οριστική λύση των διμερών προβλημάτων, ώστε ο Αιγαίο να μετατραπεί σε θάλασσα ειρήνης. Επίσης ολοκληρώθηκε, ο νέος γύρος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη. Οι μετέχοντες, διπλωμάτες και στρατιωτικοί, συμφώνησαν να συνεχιστεί η συζήτηση σε θέματα που περιλαμβάνονται στην «θετική ατζέντα». Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική ανακοίνωσή του, αναφέρει, ότι η συνεδρίαση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έγινε σε καλό κλίμα.
Οι δυσκολίες του ελληνοτουρκικού διαλόγου
Πάντως, λίγες μέρες πριν από την συνάντηση των υπουργών εξωτερικών των δυο κρατών, η Τουρκία, για μία ακόμη φορά, προβάλει αξιώσεις επί της εικαζόμενης ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε περιοχή που βρίσκεται εντός του παράνομου τουρκολυβικού Μνημονίου. Σε σχετική NAVTEX, οι τουρκικές αρχές αναφέρουν, ως τουρκική υφαλοκρηπίδα την περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου με αφορμή την συνέχιση των ερευνών του Ο/V AEGAEO για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων. Όλα αυτά πιστοποιούν τις δυσκολίες που έχει ο ελληνοτουρκικός διάλογος, αφού, Ελλάδα επιμένει σταθερά στην θέση για μία διαφορά με την Τουρκία και αυτή είναι η οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με βάση τις ρυθμίσεις και των προβλέψεων του Δικαίου της Θάλασσας και των Διεθνών Συνθηκών, ενώ η Τουρκία να επιδιώκει την συζήτηση υπό μορφή «πακέτου» όλων των μονομερών διεκδικήσεων της έναντι της Ελλάδας, που θίγουν «τύποις και ουσία», ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, διεκδικήσεις τις οποίες μάλιστα διανθίζει με υποκριτικές ή και γενικόλογες αναφορές στο Διεθνές Δίκαιο και σε «δίκαιη» λύση.
Παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), οι αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκίας πραγματοποίησαν την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024, μία παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου, την πρώτη μετά από ένα χρόνο. Συγκεκριμένα, ένα αεροσκάφος τύπου CN-235 προχώρησε σε 2 παραβάσεις του FIR Αθηνών και μία παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Τα νησιά του Αιγαίου στον αντιαεροπορικό θόλο της χώρας
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, απηύθυνε ενδιαφέρουσα ομιλία στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, ως προσκεκλημένος στο Γεύμα Εργασίας.
Μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας, επισήμανε ότι: «Η χώρα έχει αλλάξει Δόγμα. Θα δημιουργήσει έναν πλήρη αντιαεροπορικό θόλο, ο οποίος θα καλύπτει την ελληνική επικράτεια σε διάφορα επίπεδα. Αυτός ο αντιαεροπορικός θόλος θα καλύψει τη χώρα με κινητές μονάδες, χρησιμοποιώντας ως πλεονέκτημα, αυτό που θεωρείται κατ’ αρχήν ως μειονέκτημα, τα 2.500 νησιά που έχουμε εκτός από τον ηπειρωτικό χώρο. Κι επίσης, με τον ίδιο τρόπο θα δημιουργήσουμε τη δυνατότητα αποτροπής στο Αιγαίο, με δυνάμεις, με πυραύλους από την ξηρά».
Ειδική μνεία έκανε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στην ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού: «Οι τρεις επόμενες Belharra, όχι η πρώτη, έχουμε ζητήσει να φέρουν δυνατότητες στρατηγικών όπλων. Τι εννοώ στρατηγικά όπλα; Εννοώ πυραύλους τύπου Κρουζ που θα μπορούν να επιφέρουν στρατηγικό πλήγμα».
Το «Κένταυρος» είναι ελληνικής κατασκευής antidrone σύστημα και έχει δοκιμαστεί με επιτυχία επισήμανε ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας: «Η χώρα οφείλει σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποκτήσει έναν antidrone θόλο, ο οποίος να καλύπτει το σύνολο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπου και όταν επιχειρούν, καθώς επίσης και το σύνολο των ελληνικών ζωτικών εγκαταστάσεων, όπου και αν αυτές βρίσκονται. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ένα ελληνικό antidrone σύστημα. Λέγεται «Κένταυρος». Το σύστημα αυτό δοκιμάστηκε πρώτα επί κινητής βάσης στο Ανατολικό Αιγαίο και μετά σε πραγματικές συνθήκες στις φρεγάτες μας στην Ερυθρά Θάλασσα».