Θα τα βρει σκούρα ο Ερντογάν αν εκλεγεί ο Μπάιντεν

Γιατί οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας οδηγούνται σε ρήξη, Σταύρος Λυγερός

Η Τουρκία και τα πολεμικά μέτωπα που έχει ανοίξει στην ευρύτερη περιοχή φαίνεται να μονοπωλούν τις γεωπολιτικές διεργασίες, με την Ευρώπη να εκφράζει όλο και πιο ξεκάθαρα την ανησυχία της. Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα φυλάσσονται αποφασιστικά όπως έγινε στον Έβρο», δήλωσε στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχε επισκεφτεί νωρίτερα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών τον Έβρο.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Σελίμ Κιράν δήλωσε ότι «οι πρόσφυγες δεν πρέπει να υποβάλλονται σε απάνθρωπη μεταχείριση ούτε να απωθούνται με βίαιο τρόπο». Ως τέτοιο περιέγραψε τη βίαιη απώθηση των μεταναστών, τα συρματοπλέγματα και τους υποτιθέμενους πυροβολισμούς. Κατά τα άλλα η Τουρκία κλιμάκωσε τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου με 60 παραβιάσεις  και 12 υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν.

Ένα ακόμα πλήγμα για την Άγκυρα ήρθε από το Παρίσι. Οι σχέσεις τους οξύνονται διαρκώς, εξαιτίας της κρίσης στη Λιβύη. «Να επανεξετάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς ταμπού την σχέση μαζί της» (αναφερόταν στην Τουρκία), δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στη γαλλική Γερουσία. Κατέκρινε τη συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, τονίζοντας πως αυτή είναι που απειλεί τα συμφέροντα των «συμμάχων μας και μελών της ΕΕ της Κύπρου και της Ελλάδας».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το τάιμινγκ, στο οποίο ο γερμανικός Τύπος καταπιάνεται με την συνεργασία Βερολίνου-Άγκυρας στην πώληση όπλων. Η εφημερίδα Die Welt αποκαλύπτει την υποκρισία της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία επικρίνει τον ρόλο του Ερντογάν στη Λιβύη, τη στιγμή που η Γερμανία αποτελεί τον σημαντικότερο προμηθευτή όπλων.

Στην εύφλεκτη κατάσταση στο Αιγαίο αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής: «Η κυβέρνηση έχει δείξει ότι για κάθε κρίση που συμβαίνει έχει ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης». Πρόσθεσε ότι «εμείς θέλουμε να υπάρχει διάλογος, να λύσουμε κάποια θέματα. Σε ένα πλαίσιο με ισότητα, ισονομία, και βεβαίως όχι σε ένα πλαίσιο που θα είναι σε βάρος της χώρας μας. Δεν θα διατυπώνονται απειλές απέναντι στη χώρα μας». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε συνέντευξή του στη Washington Post αναφέρεται και στο ζήτημα που έχει προκύψει με την Αγία Σοφία. Δήλωσε συγκλονισμένος μπροστά στο ενδεχόμενο μετατροπής της σε τζαμί.

Το βασικό μέτωπο

Το βασικό μέτωπο, όμως, της Τουρκίας παραμένει η Λιβύη. Από εκεί έρχεται μία σημαντική αποκάλυψη από τον Λίβυο αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Σελαχαντίν Αμπντουλάχ εν-Νεμρούς. Ανακοίνωσε ότι ο Φαγιέζ Αλ Σάρατζ απευθύνθηκε σε μία αμερικανική ιδιωτική εταιρεία για να της αναθέσει την ανασύσταση του λιβυκού στρατού. Το ίδιο αίτημα υπέβαλε και προς την τουρκική κυβέρνηση, η οποία όπως είπε «βρίσκεται σε συντονισμό για το θέμα αυτό με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Παρά το τουρκικό χρέος που ανέρχεται στα 234 δισ. δολάρια, ο Ερντογάν δεν φαίνεται να σταματά την εφαρμογή του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Σε αυτό αναφέρθηκε ο αλλοτινός στενός του συνεργάτης και σημερινός πολιτικός αντίπαλός του Αχμέτ Νταβούτογλου. Σε συνέντευξή του αποκάλυψε ότι η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Συρία είχαν συμφωνήσει το 2012 να δημιουργήσουν μία τριμερή συμμαχία για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα, αυτό που έχει μείνει στον Ερντογάν είναι η αμφίθυμη σχέση του με τον Πούτιν και η πολιτική κάλυψη που του παρέχει ο Τραμπ. Η αμερικανική πολιτική κάλυψη που απολαμβάνει σήμερα, όμως, θα μπορούσε να αλλάξει άρδην μετά τις εκλογές. Αυτή είναι η εκτίμηση του καθηγητή τουρκική ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Sabanci στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος περιγράφει τις αλλαγές που θα επιφέρει στον τρόπο που θα κινηθούν οι ΗΠΑ εάν εκλεγεί ο Μπάιντεν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι