ΑΝΑΛΥΣΗ

Θέλει success story στο Κυπριακό ο Γκουτέρες αδιαφορώντας για το δίκαιο

Θέλει success story στο Κυπριακό ο Γκουτέρες αδιαφορώντας για το δίκαιο, Κώστας Βενιζέλος

Ιδέες για άρση των εμποδίων, όπως αλλαγή σχολικών εγχειριδίων και άρση της λεγόμενης απομόνωσης. Η Κύπρος μπορεί να γίνει το success story του ΟΗΕ και ειδικά του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος είναι εκτός δράσης για τα άλλα διεθνή ζητήματα και τις εξελίξεις σε πολεμικά μέτωπα, όπως της Μέσης Ανατολής και της Ουκρανίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη, λοιπόν, στοχεύουν σε ένα success story στο Κυπριακό, παρά το γεγονός ότι οι πολλές προσπάθειες που καταβάλλονται από το Διεθνή Οργανισμό και τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, δεν οδηγούν στο σπάσιμο του αδιεξόδου. Γίνονται μικρά και δευτερευούσης σημασίας βήματα, για να συντηρηθεί η κινητικότητα μέχρι νεωτέρας, αναμένοντας κάποιες εξελίξεις διαφοροποίησης των δεδομένων.

Κατά τα Ηνωμένα Έθνη, υπάρχει ελπίδα να επιτευχθεί τούτο, να γίνει δηλαδή το Κυπριακό το success story του Οργανισμού, εάν και εφόσον γίνουν κάποια βήματα εκατέρωθεν. Βεβαίως, όταν εξηγήσουν τι εννοούν, μάλλον από τη Λευκωσία θέλουν να γίνουν οι κινήσεις. Όπως ζητήθηκε να γίνει, για παράδειγμα, μονομερώς κίνηση στο θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά, που διακαώς ζητά η κατοχική πλευρά (αυτό δεν έγινε στην πρόσφατη άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη, αλλά παλαιότερα).

Σχολικά και “απομόνωση”

Περισσότερο η ομάδα του Γενικού Γραμματέα, παρά ο ίδιος, επιχειρεί να προωθήσει ενέργειες και ιδέες προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Κι αυτό το θεωρούν απαραίτητο, σημειώνοντας ότι μπορούν να ενθαρρυνθούν οι πλευρές για να αρθούν τα εμπόδια, που κατά την άποψη τους υπάρχουν. Κι αντί να ασχοληθούν με την ουσία, δηλαδή την έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για λύση, που θα επέλθει με άρση των κατοχικών δεδομένων, επικεντρώνονται στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και σε θεωρίες του παρελθόντος, οι οποίες δεν αποφέρουν αμέσως αποτελέσματα. Αλλά σε βάθος χρόνου. Όπως για παράδειγμα, η ιδέα, που κατά καιρούς επανέρχεται, για αναθεώρηση των σχολικών εγχειριδίων, η οποία χωρίς να το λένε, παραπέμπει στο να γραφτεί εκ νέου η ιστορία, χωρίς “ενοχλητικές” αναφορές. Στη λογική, βασικά του γνωστού “γλωσσαρίου”.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ατζέντα μπαίνει και το παραμύθι με την λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. Θεωρούν πως με την άρση της λεγόμενης απομόνωσης, οι δυο κοινότητες “θα έλθουν πιο κοντά”! Και πως με αυτόν τον τρόπο, θα μειωθεί η εξάρτηση των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία. Και πως ενόψει τούτου, θα διαμορφωθούν συνθήκες για τη δημιουργία “αλληλοεξάρτησης” των δυο κοινοτήτων.

Βεβαίως, το γεγονός ότι η Τουρκία χρηματοδοτεί τη λειτουργία του παράνομου μορφώματος, του ψευδοκράτους, καθώς και τα έργα υποδομής, προφανώς τούτο φαίνεται να το αγνοούν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Υπάρχει, όπως φαίνεται, μια εξ αποστάσεως αξιολόγηση της κατάστασης, η οποία στηρίζεται και σε κατά καιρούς ενημερώσεις από την εδώ ομάδα των Ηνωμένων Εθνών, που προφανώς δε δίνει πάντα την πλήρη εικόνα των όσων διαδραματίζονται επί του εδάφους.

Που εστιάζουν τα Ηνωμένα Έθνη στο Κυπριακό

Ο Διεθνής Οργανισμός υιοθετώντας την τακτική του “βήμα προς βήμα” συντήρησης της κινητικότητας, εστιάζει σε δυο γεγονότα, που θεωρεί ότι επηρεάζουν τους σχεδιασμούς του. Πρώτο, είναι οι λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, που χρονικά τοποθετούνται στις 19 Οκτωβρίου 2025. Εκτιμούν πως, εάν χάσει τις “εκλογές” ο νυν κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, τότε θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής στο Κυπριακό. Εάν, για παράδειγμα, κερδίσει ο “προοδευτικός” Τουφάν Ερχουμάν, στον ΟΗΕ κι όχι μόνο, θεωρούν πως θα ασκεί την πολιτική, που θέλει ο ίδιος και όχι η Άγκυρα, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, έχει πάντα το πάνω χέρι. Πρόκειται, μάλλον, για πολιτική αφέλεια, να πιστεύουν πως ο κατοχικός ηγέτης καθορίζει πολιτική και την επιβάλλει στην Τουρκία.

Δεύτερο, ένα ακόμη στοιχείο το οποίο θεωρούν πως επηρεάζει τις εξελίξεις είναι οι διώξεις από την Κυπριακή Δημοκρατία σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. Οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών όταν συναντώνται με αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας φαίνεται να κατανοούν πως αυτό που γίνεται είναι αναφαίρετο δικαίωμα προστασίας των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών.

Περαιτέρω, αποδέχονται το επιχείρημα ότι από τη στιγμή κατά την οποία η κατοχική πλευρά επιμένει σε λύση δυο κρατών, τότε δεν αφήνουν περιθώρια στους Ελληνοκύπριους, παρά να καταγγείλουν τους σφετεριστές. Ωστόσο, έχουν πολλές φορές “συλληφθεί” να λένε σε συνομιλητές τους, Τούρκους κι άλλους, πως οι διώξεις σφετεριστών δημιουργούν εμπόδια στις προσπάθειες για την προώθηση του Κυπριακού!

Σε ό,τι αφορά τα προγραμματισμένα βήματα, διαδικαστικού περισσότερου χαρακτήρα, αυτά αφορούν την επόμενη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Το δεύτερο βήμα θα γίνει μετά τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα και θα αφορά την πραγματοποίηση μιας νέας άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό.

Υπολογίζεται χρονικά να γίνει τούτο πριν το τέλος του 2025. Ενόψει όλων αυτών των διεργασιών, αναμένεται ότι στη Λευκωσία και την περιοχή θα επανέλθει, το Σεπτέμβριο, η Προσωπική Απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ. Στο νησί αναμένεται να έλθει και ο αντικαταστάτης του ειδικού αντιπρόσωπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος αφυπηρετεί και αναχωρεί στις 7 Αυγούστου.

Στην εξίσωση θα πρέπει να μπει και η Προεδρία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα είναι το πρώτο εξάμηνο του 2026. Την περίοδο αυτή δεν αναμένεται ότι θα υπάρξουν εξελίξεις, κυρίως επειδή δεν θα το θέλει η Άγκυρα για ευνόητους λόγους. Θα έχει, πάντως, ενδιαφέρον πώς θα συμπεριφερθεί η κατοχική πλευρά στη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας στην Ε.Ε. Δεδομένου ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για να παρακάθεται εκπρόσωπος της Τουρκίας σε κάποιες συνάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό το επιδίωξε η Άγκυρα πιέζοντας προς κάθε κατεύθυνση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx