Θέλει το Λονδίνο να κρυφτεί και το υπουργείο Άμυνας δεν το αφήνει
30/03/2022Φαίνεται να έχει προκύψει τούτο μέσα από τις πολλές «ιδεοθύελλες» για την Κύπρο του Φόρεϊν Όφις, που προωθήθηκαν και στο υπουργείο Άμυνας, αλλά επειδή εκείνοι δεν ξέρουν από «τακτικισμούς» και… εμφυτεύσεις ιδεών, εποικοδομητικές ασάφειες, τους ξέφυγε. Η Κύπρος σε τρείς ζώνες, που αντικατοπτρίζει μια διαχρονική αντίληψη του Λονδίνου, που μεθοδικά και συστηματικά προωθείται.
Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δημοσιοποίησε ένα βίντεο με χώρες που καταδικάζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στο βίντεο η Κυπριακή Δημοκρατία παρουσιάζεται χωρίς τις Βρετανικές Βάσεις και τα κατεχόμενα. Παρουσιάσθηκε ακρωτηριασμένη χώρα, χωρίς τα εδάφη της: Αυτά που δεν έχουν αποαποικιοποιηθεί και εκείνα που κατέχονται από το 1974 και εντεύθεν από την κατοχική Τουρκία. Το βίντεο αναρτήθηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του βρετανικού υπουργείου Άμυνας και «κατέβηκε» όταν έγινε ντόρος. Στα κατεχόμενα πανηγύρισαν για την τριζωνική χώρα με τα «έμφυτα δικαιώματα» στην κάθε ζώνη, με τρεις ιδιοκτήτες και ιδρυτές. Στις ελεύθερες περιοχές καταγράφηκαν έντονες αντιδράσεις (όχι από όλους).
Το «ουπς λάθος» ή ότι φταίει ο τεχνικός, ο αγεωγράφητος επεξεργαστής της εικόνας, δεν μετρά, επειδή δεν έγινε από μια χώρα, που δεν έχει σχέση με το Κυπριακό. Αλλά από αυτή που έχει δημιουργήσει το Κυπριακό και επιμένει να «ταλαιπωρεί» αυτό το νησί, να του βάζει συνεχώς τρικλοποδιές και να του στήνει παγίδες. Εάν γινόταν σε μια χώρα, που δεν ξέρει καλά-καλά πού γεωγραφικά βρίσκεται η Κύπρος, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως λάθος και μετά την επανόρθωση να θεωρείτο το θέμα λήξαν. Έγινε, όμως, από τη Βρετανία, που παρουσιάζεται ως η… ειδική για το Κυπριακό, που αναλαμβάνει να συντάσσει τα προσχέδια ψηφισμάτων στα Ηνωμένα Έθνη. Συνεπώς το λάθος μπαίνει εντός πολλών εισαγωγικών και δεν γίνεται αποδεκτό.
Το Λονδίνο θέλει συνεχώς να υπενθυμίζει τον ρόλο του στην Κύπρο. Αυτή τη φορά η βρετανιά έγινε λίγα 24ωρα πριν την επέτειο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, της ΕΟΚΑ, 1955-1959. Μπορεί χρονικά να συνέπεσε, αλλά συχνά-πυκνά επανέρχεται με διάφορες κινήσεις το Λονδίνο για να μην… ξεχνιόμαστε.
Κι ας λέγει ο Βρετανός πρέσβης το αφήγημά του ότι στην Κύπρο «υπάρχουν άνθρωποι που θα επικρίνουν ό,τι πούμε ακόμη κι εάν δεν το είπαμε». Και ξέρουμε τι λένε —δημοσίως και παρασκηνιακά— αλλά πρωτίστως τι κάνουν. Κι αυτό γιατί τα ίχνη τους είναι αναγνωρίσιμα και προβλεπτά. Τι έκαναν με το βίντεο του υπουργείου Άμυνας; Ακρωτηρίασαν την Κυπριακή Δημοκρατία. Την περιόρισαν γεωγραφικά νοτίως της γραμμής Αττίλα και αφαίρεσαν και τις περιοχές των λεγόμενων κυρίαρχων βάσεων.
Υπουργείο Άμυνας
Κάθε φορά, που έρχονται βρετανικές «ιδέες» για ΜΟΕ, ερμηνείες για την κυριαρχία, για την «αυτονομία των περιοχών», το Λονδίνο επικαλείται την ιδιότητα της «εγγυήτριας» δύναμης, την οποία δεν άσκησε όταν και όποτε έπρεπε. Το μόνο που προσπάθησε και προσπαθεί είναι να διατηρήσει τις βάσεις και την εσαεί παρουσία της στο νησί.
Είναι σαφές πως κάθε φορά που εκτίθεται με τις παρεμβάσεις του το Λονδίνο, επανέρχεται πιεστικά το θέμα της αποαποικιοποίησης. Είναι ένα ζήτημα που, σήμερα ειδικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι επίκαιρο. Είναι ένα ζήτημα που συνδέεται με την πλήρη εφαρμογή της κυριαρχίας της χώρας μας. Γιατί η άσκηση της κυριαρχίας δεν μπορεί να εξαρτάται από τρίτες χώρες, όπως επιδιώκεται από την Τουρκία ούτε να έχει περιορισμούς ή να χρησιμοποιείται ως αποικία, όπως προκύπτει από τη βρετανική συμπεριφορά.
Είναι σαφές πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν υπάρξει αποαποικιοποίηση. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επένδυσε στην απόφαση/γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τον Μαυρίκιο. Γι΄ αυτό και κυπριακή αντιπροσωπεία ήταν παρούσα στη διαδικασία και έκανε παρεμβάσεις, που χαρακτηρίσθηκαν καθοριστικής σημασίας. Πώς αξιοποιήθηκε; Δεν αξιοποιήθηκε, επειδή επικράτησε η αγγλολάγνα πτέρυγα του κράτους.
Είναι σαφές πως δεν μπορούν οι Εγγλέζοι να βρίσκονται απέναντί μας στο Κυπριακό, αλλά να μην επηρεάζονται τα συμφέροντά τους στην Κύπρο. Αυτό πρέπει να το αντιληφθεί η πολιτική ηγεσία, το πολιτικό σύστημα. Κι ας ονομαστεί δεύτερο μέτωπο ή οτιδήποτε άλλο, το οποίο ούτως ή άλλως το έχει μονίμως ανοικτό το Φόρεϊν Όφις. Όσοι δεν βλέπουν κανένα πρόβλημα, υποβαθμίζουν τις βρετανικές κινήσεις και μεθοδεύσεις, ας περιοριστούν σε tea time και τις… ενδιαφέρουσες δεξιώσεις για τα γενέθλια της βασίλισσας!