Θέλουν και ενοίκιο για τον σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών!

Θέλουν και ενοίκιο για τον σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών! Κώστας Βενιζέλος

Η εκστρατεία της κατοχικής δύναμης για τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στην κατεχόμενη περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου είναι στοχευμένη και συστηματική και επιχειρεί να θολώσει τα νερά, σε μια περίοδο, που η τουρκική πλευρά επιχειρεί να επιβάλει νέα τετελεσμένα. Στοχεύει στο “σφετερισμό” των ελληνοκυπριακών περιουσιών.

Το ΕΒΚΑΦ, το μουσουλμανικό ίδρυμα το οποίο διαχειρίζεται τα βακούφια, έχει ως γνωστό, κυκλοφορήσει πρόσφατα μια μελέτη, η οποία υποστηρίζει το αφήγημα πως οι περιουσίες, στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ανήκουν στον Οργανισμό αυτό. Τούτο δεν ισχύει. Αλλά αυτό λίγο μετρά για την τουρκική προπαγάνδα, ούτε και επηρεάζει τις επιδιώξεις της κατοχικής δύναμης. Στα πλαίσια αυτά, λοιπόν, ο διευθυντής του ΕΒΚΑΦ, Ιμπραχή Μπεντέρ, σε δηλώσεις του ζήτησε… ενοίκια από τον σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών. Αυτό το ανέφερε δημόσια και το χειρότερο το εννοεί!

Ισχυριζόμενος ότι το κλειστό Βαρώσι ανήκει στα ιδρύματα Λαλά Μουσταφά Πασά, Αμπντουλλάχ Πασά και Μπιλάλ Αγά, ο Μπεντέρ υποστήριξε ότι όταν ανοίξει η πόλη( σ.σ. εννοεί να εποικιστεί), τα άτομα που κάποτε έκτισαν κτήρια εκεί, ανεξαρτήτως αν είναι Τούρκοι, Έλληνες ή Άγγλοι, θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κτήριά τους σε περίπτωση που συνάψουν ενοικιαστήρια συμφωνία με τα βακούφια (ΕΒΚΑΦ) μέσω της “Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας” (“ΕΑΠ”). Σημειώνοντας ότι επιθυμούν να ανοίξει το κλειστό Βαρώσι και να πάρουν το αντίτιμο των ενοικίων που “δικαιούνται” τα βακούφια, ο Μπεντέρ ισχυρίστηκε τα εξής:

«Αν πάρουμε το αντίτιμο των ενοικίων, θα κάνουμε περισσότερα σχολικά κτήρια, θα δώσουμε περισσότερες υποτροφίες, θα δώσουμε στήριξη στους φτωχούς μας, στα άτομά μας με ειδικές ανάγκες, θα νοικιάσουμε φθηνά καταστήματα σε νέους μας, γη σε γεωργούς μας. Το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού κάτω από τον έλεγχο των βακουφιών θα είναι πολύ πιο ωφέλιμο από κάθε άποψη για την κοινωνία. […] Είμαστε έτοιμοι, αναγνωρίζοντας προτεραιότητα στους χρήστες που έχουν επενδύσεις στην σχετική περιοχή, να παραλάβουμε αιτήσεις ενοικίασης, να συζητήσουμε τις αιτήσεις και να κάνουμε μακροχρόνια ενοικίαση» (μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφορίων).

Ανυπόστατοι ισχυρισμοί

Ο Μπεντέρ παρουσιάζει το κατάλογο με τα έγγραφα και επιμένει πως το ΕΒΚΑΦ είναι… ιδιοκτήτης της περιοχής. Μπορεί, βέβαια, να λέει ό,τι θέλει και να παρουσιάζει έγγραφα, πλην όμως, αυτοί οι ισχυρισμοί δεν μπορούν να παραμένουν αναπάντητοι, όταν υπάρχουν αποδείξεις ότι με την ανεξαρτησία, το 1960, αποποιήθηκαν των όποιων διεκδικήσεων. Πληρώθηκαν δε με πολλά λεφτά από τους Βρετανούς αποικιοκράτες. Το ποιοι τότε πήραν τα χρήματα και το τι τα έχουν κάνει είναι ένα άλλο ζήτημα, που αφορά τους ίδιους.

Ο Μπεντέρ, πάντως, υπενθύμισε ότι το ΕΒΚΑΦ εορτάζει την 452η επέτειό του στην Κύπρο και ισχυρίσθηκε ότι έκανε πολλές καλοσύνες αυτά τα χρόνια ύπαρξής του και ότι οι ίδιοι προσπαθούν να συνεχίσουν αυτό τον “πολιτισμό της καλοσύνης”! Το παραμύθι συνεχίζεται και εντάσσεται στις επεκτατικές επιδιώξεις της κατοχικής δύναμης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι