Θέμα παρείσφρησης του ISIS στις μεταναστευτικές ροές, έθεσε ο Παναγιωτόπουλος στο ΝΑΤΟ!

AGS: Τα μη επανδρωμένα "μάτια" του ΝΑΤΟ στην Ρωσία

Τους κινδύνους από την παρείσφρηση πιθανών τρομοκρατών του ISIS στις μεταναστευτικές ροές, καθώς επίσης και τις απειλές ασφάλειας και αποσταθεροποίησης της περιοχής, από την στρατιωτική δράση της Τουρκίας, επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην παρέμβασή του κατά τη διήμερη φθινοπωρινή Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που έγινε στις Βρυξέλλες. Ειδικά για το θέμα της Συρίας, ο υπουργός τόνισε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση με στρατιωτικά μέσα. Εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τις επιπτώσεις της μονομερούς τουρκικής εισβολής στη Συρία στη σταθερότητα της περιοχής, την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο κ.Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι οι μαζικές μεταναστευτικές ροές αποτελούν πρόκληση ασφάλειας όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο της Συμμαχίας, ζητώντας ενίσχυση της Συμμαχικής ναυτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο. Μετά το τέλος της φθινοπωρινής Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:  «Το διήμερο που πέρασε, η ελληνική πλευρά επισήμανε στους Συμμάχους του ΝΑΤΟ τα εξής:

  • Πρώτον, οι μεταναστευτικές ροές αποτελούν μεγάλη πρόκληση ασφαλείας, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για το σύνολο της Συμμαχίας.
  • Δεύτερον, ως προς τον επιμερισμό των αμυντικών βαρών, η Ελλάδα συνεχίζει να επενδύει ποσά άνω του 2% του ΑΕΠ ετησίως στην Άμυνα, παρά τους υφιστάμενους οικονομικούς περιορισμούς. Το κάνουμε, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, όχι μόνο επειδή είναι υποχρέωσή μας προς το ΝΑΤΟ αλλά επειδή και είναι ανάγκη ώστε η χώρα μας να διαθέτει αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις.
  • Τρίτον, όσον αφορά στις προκλήσεις Ασφαλείας: Θέσαμε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα που απασχόλησε κι άλλους Συμμάχους, της παρείσφρησης πιθανών τρομοκρατών του ISIS στις μεταναστευτικές ροές. Είπαμε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να διαφυλάξει στην πράξη το αδιαίρετο της Ασφάλειας.

Ως προς το θέμα της Συρίας, πάγια θέση μας είναι ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση με στρατιωτικά μέσα, ενώ η μονομερής τουρκική εισβολή στη Συρία επιδεινώνει και την ανθρωπιστική κρίση. Στη συνάντηση που είχα με τον Τούρκο ομόλογό μου κ. Χουλουσί Ακάρ συμφωνήσαμε να παραμένει ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ μας, ενώ συμφωνήσαμε στην επανεκκίνηση του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Όχι όμως άνευ προϋποθέσεων!

Κατ’ αρχήν να πω ότι πρόκειται για θετική ενέργεια, πλην όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά με τα ΜΟΕ και δύο βήματα πίσω με το γενικότερο κλίμα έντασης που επικρατεί στην περιοχή εξ υπαιτιότητος κυρίως της Τουρκίας, διότι έτσι τα ΜΟΕ καθίστανται ανούσια και «μη παραγωγικά», στην ουσία ένα κενό γράμμα.

Χρειάζεται καλή διάθεση στην πράξη για ένα γενικότερο καλό κλίμα στην ευρύτερη περιοχή. Ελπίζω αυτή η καλή διάθεση να επιδειχθεί και από την τουρκική πλευρά. Τέλος, στη συνάντηση με την ομόλογό μου από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας Ραντμίλα Σεκερίνσκα συζητήσαμε θέματα συνεργασίας σε διμερές επίπεδο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, καθώς και για τις προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx