ΕΘΝΙΚΑ

Τί απαντά η Αθήνα στα “κόλπα” της Άγκυρας για μειονότητα και Μουφτήδες

Τι απαντά η Αθήνα στα "κόλπα" της Άγκυρας για μειονότητα και Μουφτήδες
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η Τουρκία συνεχίζει τις πιέσεις και τα “παιχνίδια” με την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, υπονομεύοντας ακόμα περισσότερο το κλίμα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις ώρες μάλιστα που ετοιμάζεται να βγει για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο το νέο πλωτό γεωτρύπανο “Αμπτούλ Χαμίτ Χαν” . Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, αποκαλώντας ως “τουρκική” την μειονότητα , κατηγορεί την Ελλάδα ότι με τον νέο νόμο για τον εκσυγχρονισμό των Μουφτειών παραβιάζει τα δικαιώματα της μειονότητας. Με μια αιχμηρή απάντηση το Ελληνικό ΥΠΕΞ , σημειώνει ότι η Άγκυρα διαστρέφει την πραγματικότητα και παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάννης

Η Αθήνα ξεκαθαρίζει πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Μουφτείες και τους Μουφτήδες στη Θράκη πλήρως συμβατό με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάννης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και τις αρχές και τα νενομισμένα του Ισλάμ. Η ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Η Τουρκία, με αφορμή την φορά αυτή τον νέο νόμο για τον εκσυγχρονισμό των Μουφτειών που ψηφίσθηκε πρόσφατα από την Βουλή των Ελλήνων, διαστρέφει και πάλι την πραγματικότητα. Προκειμένου να εξυπηρετήσει το αφήγημά της, ηθελημένα παραποιεί την αλήθεια όσον αφορά την Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη.

Ο νέος νόμος, ο οποίος συντάχθηκε μετά από μακρά διαβούλευση με εκπροσώπους της Μειονότητας, δημιουργεί ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις Μουφτείες και τους Μουφτήδες στην Θράκη, πλήρως συμβατό με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάννης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και τις αρχές και τα νενομισμένα του Ισλάμ.

Βασικά συστατικά του νέου νόμου αποτελούν η διαφάνεια σε όλα τα στάδια των διαδικασιών επιλογής, η διασφάλιση ευρείας αντιπροσωπευτικότητας, μέσω μιας Συμβουλευτικής Επιτροπής την οποία αποτελούν αποκλειστικά Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας από την Θράκη, η ανάδειξη από την Συμβουλευτική Επιτροπή, χωρίς κρατική παρέμβαση, των καταλληλότερων προσώπων για τη στελέχωση των Μουφτειών αλλά και η πρόνοια για μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των γυναικών στην διαδικασία επιλογής, στοιχείο πρωτοποριακό και καινοφανές με βάση τα διεθνώς ισχύοντα ως προς την ανάδειξη Μουσουλμάνου θρησκευτικού ηγέτη.

Η Ελλάδα, τηρώντας στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της έναντι της Μουσουλμανικής Μειονότητας στην Θράκη που απορρέουν από την Συνθήκη της Λωζάννης, θα συνεχίσει να ακολουθεί μία συγκροτημένη μειονοτική πολιτική η οποία προάγει την ευημερία της Μειονότητας.

Οι Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας στην Θράκη ζουν σε μία ευρωπαϊκή χώρα. Απολαμβάνουν όλα όσα μία δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία παρέχει στο σύνολο των πολιτών της, χωρίς εξαιρέσεις. Ας αναλογισθεί η Τουρκία, πριν προβεί σε υποδείξεις προς οποιονδήποτε, πόσα από τα άρθρα της Συνθήκης της Λωζάννης έχει η ίδια σεβασθεί.  Για ποιους λόγους και με ποιες συστηματικές πολιτικές της Άγκυρας η άλλοτε ακμάζουσα Ελληνική Μειονότητα σε  Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο έχει σχεδόν αφανισθεί.

Η Τουρκία, μέχρις ότου δώσει ειλικρινείς και πειστικές απαντήσεις στα αμείλικτα αυτά ερωτήματα, θα εξακολουθεί να είναι υπόλογη τόσο έναντι των ίδιων των πολιτών της τους οποίους εξανάγκασε να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους, όσο και της διεθνούς κοινότητας. Μια τέτοια άσκηση έντιμης αυτοκριτικής θα ήταν χρήσιμη πρωτίστως για την Τουρκία αλλά και για το μέλλον των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας»

  Υπενθύμιση από ΗΠΑ σε Άγκυρα των κυρώσεων για τους S-400

Μειονότητα

«Για παραβίαση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη για άλλη μια φορά από την Ελλάδα» κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με αφορμή τη νέα νομοθετική ρύθμιση της ελληνικής κυβέρνησης για τις Μουφτείες. Όπως αναφέρει, η εν λόγω ρύθμιση γίνεται χωρίς συνεννόηση με τη μειονότητα και αγνοεί τη βούλησή της αλλά και τις θρησκευτικές της ελευθερίες.

Tο τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρεται στο άρθρο 40 της συνθήκης της Λωζάνης, τονίζοντας πως η μειονότητα της Δυτικής Θράκης μπορεί να διαχειρίζεται τις θρησκευτικές της υποθέσεις και σημειώνει ότι «το άρθρο αυτό παραβιάζεται». Χαρακτηρίζει «απαράδεκτο το γεγονός η Ελλάδα να προσπαθεί να μετατρέψει το θεσμό του Μουφτή σε δομή κάτω από το δικό της έλεγχο». Η Άγκυρα καλεί την Αθήνα «να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να θέσει τέλος στις πολιτικές πίεσης και εκφοβισμού της τουρκικής μειονότητας», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την προηγούμενη εβδομάδα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως έδωσε το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις Μουφτείες. Η υπουργός υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο πλαίσιο το οποίο προκύπτει από το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, το οποίο λαμβάνει υπόψη συνταγματικές επιταγές, διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας, τη Συνθήκη της Λωζάνης, την ευρωπαϊκή σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι