ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Τι αποκαλύπτει η πρώτη κοινή ελληνοτουρκική έρευνα κοινής γνώμης

Τι αποκαλύπτει η πρώτη κοινή έρευνα Ελληνοτουρκικής κοινής γνώμης
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) ανταλλάσσει χαιρετισμό με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Δ) μετά το τέλος της συνάντησής τους, στο περιθώριο της 2ης μέρας της 75ης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Ουάσινγκτον, την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024. Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, για να παρευρεθεί στη Σύνοδο, συναντήθηκε νωρίτερα με τους Αμερικανούς βουλευτές ελληνικής καταγωγής John Sarbanes, Chris Pappas, Gus Bilirakis, Dina Titus, Nicole Malliotakis, όπου συζητήθηκαν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και η διακομματική στήριξη των ελληνικών θέσεων στο Κογκρέσο. Συζητήθηκαν ακόμα ζητήματα ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, αλλά και εκπαιδευτικής και εμπορικής συνεργασίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Το 53% της ελληνικής κοινής γνώμης θεωρεί ότι η Ρωσία θα πρέπει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας. Στην Τουρκία, το ποσοστό αυτών που συμφωνούν με αυτήν την άποψη είναι μόλις 24%.

Τα αποτελέσματα της πρώτης κοινής ελληνοτουρκικής έρευνας κοινής γνώμης, που διεξήχθη από το ΕΛΙΑΜΕΠ και το IPC, με την υποστήριξη της diaNEOsis, φέρνουν στο φως, όχι μόνο αντιλήψεις για τις διμερείς σχέσεις, αλλά και για τον ρόλο τρίτων δυνάμεων στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα είναι η ευνοϊκή στάση της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στη Ρωσία — παρά τη στρατιωτική της επιθετικότητα στην Ουκρανία και την ευθεία απειλή που συνιστά για το ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία, αν και σύμμαχος εντός του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες, εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με καχυποψία. Η αντίφαση αυτή προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τα κριτήρια και τις προτεραιότητες με τις οποίες διαμορφώνονται οι ευρωπαϊκές αντιλήψεις περί ασφάλειας.

Επιπρόσθετα, μέσα από τους πέντε κύκλους της, η έρευνα ανέδειξε ομοιότητες, διαφορές και δυναμικές στις αντιλήψεις που έχουν οι Έλληνες και οι Τούρκοι – ο ένας για τον άλλον και για τις διμερείς διαφορές, τις απόψεις τους για τη θέση της χώρας τους στον κόσμο, τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, καθώς και τις αντιλήψεις τους για τους εσωτερικούς θεσμούς και το μέλλον τόσο της χώρας τους, όσο και των ίδιων προσωπικά.

Η μελέτη υπογραμμίζει το γεγονός ότι, παρά την κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων από το 2018 και μετά, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία έδειξε προτίμηση για ΜΗ βίαιες μεθόδους επίλυσης διαφορών, αν και υπήρξε διάσταση απόψεων σχετικά με τις ρίζες των διμερών διαφορών και τις κατάλληλες λύσεις.

Αναλυτικά η έρευνα εδώ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx