Τι δεν άλλαξε η πανδημία

Οι τέσσερις δοξασίες της παγκοσμιοποίησης που σκότωσε(;) ο Covid-19, Σταύρος Λυγερός

Η πανδημία του Covid-19 έφερε τα πάνω-κάτω στη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη, οι οποίοι αναγκάστηκαν να αποδεχθούν αδιανόητους μέχρι χθες περιορισμούς στην καθημερινότητά τους. Χώρες ολόκληρες μπήκαν στον πάγο, οικονομικοί κολοσσοί αντιμετωπίζουν το φάσμα της κατάρρευσης, ενώ η αβεβαιότητα και η φτώχεια παραμένουν ως απειλές για την μετά-πανδημία εποχή. Κάποια πράγματα, ωστόσο, δεν άλλαξαν καθόλου.

Στην Ελλάδα, την χρονιά που δεν “βγάλαμε Επιτάφιο” και δεν κάναμε Ανάσταση στις εκκλησίες, οι τουρκικές προκλήσεις δεν σταμάτησαν λεπτό. Εν μέσω περιοριστικών μέτρων, οι υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα νησιά του Αιγαίου εξακολούθησαν να είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Τη Μεγάλη Παρασκευή μάλιστα, τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά και νοτίως της Κρήτης, στο Λιβυκό πέλαγος.

Παραλλήλως, συνεχίστηκαν, αν και αισθητά μειωμένες, οι αποστολές μεταναστών από τους Τούρκους κρατικούς, ημικρατικούς και παρακρατικούς δουλέμπορους. Είχε προηγηθεί, άλλωστε, λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα, η καθοδηγούμενη και ενορχηστρωμένη απόπειρα εισβολής μεταναστών στον Έβρο, ενώ όλοι περιμένουν νέο “χτύπημα” μετά την πανδημία.

Ο Ερντογάν το χαβά του

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν σταμάτησε ούτε τις προκλήσεις στην Κύπρο, συνεχίζοντας τις παράνομες γεωτρήσεις και τις απειλές να στείλει και τρίτο γεωτρύπανο. Σε ό,τι αφορά την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, ο Ερντογάν ανακοίνωσε αποσυμφόρηση των φυλακών, ως μέτρο για την ανάσχεση της διάδοσης του κορωνοϊού, αφήνοντας ελεύθερους χιλιάδες κρατουμένους. Όχι όμως τους πολιτικούς αντιπάλους του, για τους οποίους μάλλον θεωρεί ότι έχουν αναπτύξει …αντισώματα.

Ο Ερντογάν συνέχισε “απτόητος” και την εμπλοκή του στη Λιβύη, όπου μάλιστα τις τελευταίες ημέρες η ένταση κορυφώθηκε, με τις δυνάμεις του φίλου του Σάρατζ  να προχωρούν στην ανακατάληψη δύο πόλεων νότια της πρωτεύουσας και τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ να απαντούν με βροχή από ρουκέτες κατά της Τρίπολης.

Οι πύραυλοι του Κιμ  

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, παρά την καταστροφή που φέρνει η πανδημία, το Βερολίνο δεν έκανε πίσω, ούτε χιλιοστό, από την πάγια πολιτική του για οικονομική ηγεμονία, όπως φάνηκε στις δύο τηλεδιασκέψεις του Eurogroup και αναμένεται να επαναληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Απριλίου. Η στάση αυτή φέρνει τη Γερμανία σε σύγκρουση με τον ευρωπαϊκό νότο, με μεγαλύτερη, ωστόσο, ένταση από εκείνη κατά τη διάρκεια της “κρίσης χρέους” του 2010. Πρωταγωνιστής σε αυτή την κρίση είναι η Ιταλία, στην οποία επίσης δεν σταμάτησαν οι γερμανικές ΜΚΟ, τα “θαλάσσια ταξί” που έλεγε ο Σαλβίνι, να κάνουν εξαγωγή “γερμανικού ανθρωπισμού” μεταφέροντας μετανάστες από τη Λιβύη.

Στη Μέση Ανατολή, συνεχίστηκαν στο Ιράκ οι σποραδικές επιθέσεις με ρουκέτες στην “πράσινη ζώνη” της Βαγδάτης, όπου βρίσκονται οι περισσότερες ξένες πρεσβείες, ενώ στο Ιράν η πανδημία ήρθε για να αποτελειώσει ό,τι άφησε στη μέση το πολυετές εμπάργκο. Παρότι η δοκιμαζόμενη από τον ιό Τεχεράνη έριξε σχεδόν “λευκή πετσέτα” και παρά τις προτροπές του ΟΗΕ, η Ουάσιγκτον δεν ανέστειλε τις κυρώσεις. Το ίδιο έκανε, άλλωστε, και με τη Βενεζουέλα και την Κούβα.

Στην Άπω Ανατολή, ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν έκοψε τη συνήθεια να εκτοξεύει πυραύλους, ειδικά μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον, που ακολούθησε τις δύο συνόδους κορυφής με τον Τραμπ, το 2019. Μόλις πριν λίγες ημέρες, η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε νέους πυραύλους μικρού βεληνεκούς προς την Ανατολική Θάλασσα, στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων που συνεχίζει εδώ και εβδομάδες.

Ψυχρός πόλεμος και καρτέλ

Η πανδημία δεν διέκοψε ούτε τον “ψυχρό πόλεμο” ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν, με το Πεκίνο, μέσα από μια σειρά ενεργειών χαμηλής έντασης να στέλνει προς άπαντες το μήνυμα ότι η Σινική είναι μία “κινεζική” Θάλασσα. Βγήκε βεβαίως, για την ώρα, από το κάδρο η κρίση με το Χονγκ Κονγκ, η οποία σημάδεψε το 2019, καθώς και τις αρχές του τρέχοντος έτους, στο ξέσπασμα της διάδοσης της επιδημίας.

Ο “ψυχρός πόλεμος” συνεχίστηκε και στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας. Στην αρχή της εβδομάδας η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU) ανακοίνωσε ότι συνέλαβε στο Κίεβο τον στρατηγό των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών Βαλέρι Σαϊτάνοφ, με την κατηγορία της προδοσίας και της διενέργειας κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας. Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν μάλιστα ότι ο Σαϊτάνοφ, ο οποίος ήταν επικεφαλής των ειδικών επιχειρήσεων, σχεδίαζε «τρομοκρατικές ενέργειες» στην Ουκρανία με αμοιβή 200.000 δολάρια και ρωσικό διαβατήριο. Την επόμενη ημέρα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας, η περιβόητη FSB, απάντησε ανακοινώνοντας την σύλληψη στην Κριμαία, μιας Ρωσίδας στρατιωτικού και ενός Ουκρανού, με την κατηγορία ότι διενεργούσαν κατασκοπεία υπέρ της Ουκρανίας.

Η πανδημία δεν έβαλε τέλος και σε μια σειρά άλλες διενέξεις και συνήθειες, ανάμεσά τους η δράση των λατινοαμερικάνικων καρτέλ ναρκωτικών. Την Μεγάλη Πέμπτη, στην τελωνειακή ζώνη του Ηνωμένου Βασιλείου στη Σήραγγα της Μάγχης, Βρετανοί τελωνειακοί κατάσχεσαν 14 κιλά κοκαΐνης, αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου λιρών. Οι ναρκέμποροι είχαν κρύψει μάλιστα τις συσκευασίες σε φορτίο με ιατρικές μάσκες, όχι βεβαίως για να τις προστατέψουν από τον κορωνοϊό. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί, ότι τα καρτέλ είχαν προβλέψει πριν την Κομισιόν το κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων και είχαν στείλει εγκαίρως τις …παραγγελίες τους!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι