ΘΕΜΑ

Τι δεν είπε ο Κασσελάκης στους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα

Τι δεν είπε ο Κασσελάκης στους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα, Ορφέας Μπέτσης

Από την πρώτη του έτους, ισχύει το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας στις χώρες της ΕΕ, που είναι μέλη της Ζώνης Σέγκεν, για του πολίτες του Κοσσόβου. Από τον Σταθμό Υπεραστικών της Πρίστινα έγινε γνωστό ότι καθημερινά αναχωρούν με προορισμό ευρωπαϊκές πόλεις περίπου 300 λεωφορεία ημερησίως. Μέσα σε τρεις εβδομάδες και χωρίς να υπολογίζονται οι αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο, εκτιμάται ότι έχουν φύγει απ’ το Κόσσοβο περισσότεροι από 100.000 για να γίνουν Αλβανοί μετανάστες στην Ευρώπη.

Οι αριθμοί καταδεικνύουν το ίδιο φαινόμενο, το οποίο είχε σημειωθεί και στους αλβανικής καταγωγής πολίτες των Σκοπίων, καθώς και κυρίως στην περίπτωση των πολιτών της Αλβανίας, όπου η απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για την ΕΕ ισχύει από το 2011. Εάν τελικώς επαληθευτούν οι μετακινήσεις, καθώς και από την  πρόσφατη Απογραφή Πληθυσμού, ο συνολικός αριθμός όσων διαμένουν στην Αλβανία δεν είναι πάνω από 1.500.000. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε λιγότερο από 15 χρόνια, έχουν εγκαταλείψει την χώρα 1.300 000 πολίτες της για να γίνουν Αλβανοί μετανάστες, επί πλέον του πρώτου κύματος φυγής!

Ενώ οι μετακινήσεις αυτές αυτές δεν φαίνεται να σχετίζονται μόνο με την οικονομική κατάσταση της χώρας, ή μόνον με την αδυναμία συγκρότησης κοινωνικού κράτους, ή ακόμα και ιστορικά με το νομαδικό χαρακτήρα των μουσουλμανικών πληθυσμών κ.α., αξίζει να υπογραμμιστεί το ίδιο το γεγονός και ας αναμένουμε επιστημονικές έρευνες και προσεγγίσεις από ειδικούς.

Τα χαρακτηριστικά αυτής της μετακίνησης πληθυσμών αλβανικής καταγωγής δεν εμπεριέχουν κανένα στοιχείο που θα μπορούσε να στηρίξει ένα αισιόδοξο σενάριο επαναπατρισμού τους. Εξάλλου, οι αιτήσεις για μόνιμο καθεστώς ασύλου και δικαιωμάτων μετανάστη στον χώρο της ΕΕ από πολίτες αλβανικής καταγωγής (προερχόμενους από όλα τα κράτη της Βαλκανικής) αγγίζουν σε αριθμό αυτές των πολιτών από εμπόλεμες περιοχές του εγγύτερου περιβάλλοντος. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έχουν εγκατασταθεί πλέον των 800 000 Αλβανών πολιτών, ελληνικής και αλβανικής καταγωγής. Προφανώς οι πρώτοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα προσαρμογής. Αλλά και οι δεύτεροι δείχνουν υψηλό βαθμό ενσωμάτωσης, κυρίως η δεύτερη γενιά είναι πλέον Έλληνες πολίτες κατά το μεγαλύτερο ποσοστό.

Αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα

Από τη συνάντηση Ενώσεων Αλβανών Μεταναστών στην Ελλάδα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές της εβδομάδας προέκυψε η δήλωση Κασσελάκη για την διεύρυνση των δικαιωμάτων των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα. Κυρίως δε προκαλεί εντύπωση η αναφορά του στη συμπερίληψη της αλβανικής γλώσσας στο πρόγραμμα της δημόσιας εκπαίδευσης. Μπορούμε εύλογα να σκεφτούμε ότι το κίνητρο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η ψηφοθηρία στους κόλπους των αλβανικής καταγωγής ψηφοφόρων. Ο ίδιος δεν έκανε αναφορά σε πολυπολιτισμικότητα, προστασία γλωσσικών ιδιαιτεροτήτων κλπ.

Αν και δεν διαφαίνεται προοπτική υιοθέτησης της ιδέας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την αλβανική γλώσσα, αξίζει να σημειώσουμε και την έμμονη ιδεοληψία, που δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τις συγκεκριμένες συνθήκες ούτε την πολιτική συγκυρία και ως εκ τούτου καθίσταται ακόμη πιο περίεργη. Δεν πρέπει, επίσης, να διαφεύγει και το πολύ περιορισμένης πολιτικής διορατικότητας περιεχόμενο της συνάντησης των ίδιων Ενώσεων Αλβανών Μεταναστών με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Καιρίδη.

Τί δεν είπε ο Κασσελάκης

Ας επιστρέψουμε, όμως, στον ΣΥΡΙΖΑ, που πρεσβεύει την κοινωνική ευαισθησία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την καταπολέμηση των ανισοτήτων, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και άλλα παρόμοια. Από τον Στέφανο Κασσελάκη άλλες δηλώσεις ήταν αναμενόμενες. Γιατί δεν επεσήμανε στους συνομιλητές του Αλβανούς, την υποχρέωση που έχουν να συμβάλλουν στην εξυγίανση του πολιτικού βίου στη χώρα καταγωγής τους; Γιατί δεν τους ρώτησε τον λόγο που δεν έχουν ποτέ καταγγείλει την ωμή καταπάτηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας; Γιατί δεν τους ρώτησε τον λόγο που δεν πιέζουν την αλβανική κυβέρνηση γι’ αυτό, αλλά και για να σταματήσει η μαζική φυγή από την Αλβανία; Κάτι τέτοιο, θα ήταν ωφέλιμο πολλαπλώς για την χώρα και το λαό της.

Δεν θα έπρεπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας το θεσμικό βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να υπενθυμίσει τους συνομιλητές του, που μπορούν να συγκρίνουν το κλίμα ελευθερίας στην Ελλάδα και το κλίμα στην Αλβανία, ότι έχουν και οι αυτοί καθήκον να καταπολεμηθεί ο κυβερνητικά τροφοδοτούμενος ανθελληνισμός στην Αλβανία; Πρόκειται για κάτι που επιτηδείως “λησμονούν” οι Αλβανοί που κατοικούν, εργάζονται και σπουδάζουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα. “Λησμονούν” την υποχρέωση που έχουν –λόγω και βιωμάτων– να καταγγείλουν την πολιτική των Τιράνων που προκαλεί κρίσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.

Όταν η κράτηση του ελληνικής καταγωγής Δημάρχου Χιμάρας συνεχίζεται κατά παράβαση των νομικώς ισχυόντων και παρά τις πιέσεις της Αθήνας και της ΕΕ, το να μην μιλάς γι’ αυτό είναι απόδειξη ιδιοτέλειας. Διεκδικούν για τον εαυτό τους κι άλλα δικαιώματα, αλλά αποδέχονται σιωπηλά τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της αυτόχθονος ελληνικής μειονότητας και του κράτους δικαίου από τις αυθαιρεσίες της αυταρχικής ηγεσίας των Τιράνων, η οποία γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τον ευρωπαϊκό πολιτικό και νομικό πολιτισμό.

Η καταπολέμηση του εθνικισμού, που προκαλεί τόσες δυσκολίες στη ζωή και την επιβίωση του γηγενούς Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, θα έπρεπε να είναι κεντρικός στόχος για όλα τα ελληνικά κόμματα και προφανώς και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε να μην κατανοεί το προφανές…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι