ΕΘΝΙΚΑ

Τί έγινε στο Κραν Μοντάνα το 2017 και τί θα γίνει μετά τις προεδρικές εκλογές

Τι έγινε στο Κραν Μοντάνα το 2017 και τι θα γίνει μετά τις προεδρικές εκλογές, Κώστας Βενιζέλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η Κύπρος έχει προ πολλού εισέλθει σε προεκλογική περίοδο. Οι προεδρικές εκλογές, που χρονικά τοποθετούνται το Φεβρουάριο του 2023, προφανώς και δεν θα κριθούν από τα όσα έγιναν προ πενταετίας, αλλά για το τι θα πρέπει να γίνει στο μέλλον. Όπως είναι γνωστό, οι συζητήσεις στη δημόσια σφαίρα επικεντρώνονται εδώ και καιρό στα όσα διαδραματίσθηκαν στο Μοντ Πελαράν και στο Κραν Μοντάνα, τo 2017.

Ένα θέμα, που ασφαλώς έχει τη σημασία του, σε σχέση με τη διαχείριση που έγινε, αλλά και τις απόψεις και τις προσεγγίσεις κάποιων για το τι θα έπρεπε να γίνει. Δηλαδή, κατά πόσο έπρεπε να γίνουν πιο προχωρημένες ή όχι προτάσεις από τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Σημειώνεται πως οι προτάσεις, που κατέθεσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης στο Κραν Μοντάνα περιείχαν σοβαρές υποχωρήσεις από την πλευρά του. Κάποιοι θεωρούν πως δεν έκανε το… παραπάνω βήμα, για να πεισθεί η κατοχική Τουρκία. Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις προεδρικές του 2018.

Η αντιπαράθεση στο θέμα αυτό, δυστυχώς οδηγούν κάποιους στο σημείο να ξεπλένουν τις ευθύνες της κατοχικής δύναμης. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εάν κρίνεται για κάποια ζητήματα είναι για την υποχωρητικότητά του. Εάν η Τουρκία δεχόταν τις προτάσεις του, που υποβλήθηκαν την υστάτη στο Κραν Μοντάνα, θα ήταν τραγωδία για την ελληνική πλευρά. Η Άγκυρα, όμως, επειδή τα θέλει όλα, δεν αρκέστηκε με τις προτάσεις αυτές.

Η σημασία του Κραν Μοντάνα

Είναι προφανές πως το τι έγινε στο Κραν Μοντάνα έχει τη σημασία του, είναι αρκούντως σημαντικό ζήτημα και δεν μπορεί το θέμα να… αρχειοθετηθεί, θα πρέπει να φθάσουμε κάποτε και στο διά ταύτα. Δηλαδή, στο σήμερα και να μιλήσουμε για το αύριο. Σήμερα, διανύουμε μια περίοδο με διαφορετικά δεδομένα στο Κυπριακό και στο διεθνές πεδίο, λόγω και του Ουκρανικού και του ρόλου της Τουρκίας, που αναβαθμίζεται συνεχώς. Εκείνο που προέχει είναι να παρουσιασθούν απόψεις και προτάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό. Αυτό είναι το μείζον σήμερα, την ώρα κατά την οποία η Τουρκία προελαύνει στη θάλασσα και επιβάλλει νέα τετελεσμένα επί του εδάφους.

Είναι σαφές πως για να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση, να αποτραπούν οι τουρκικές επεκτατικές κινήσεις, αλλά και για να αρθούν τα κατοχικά δεδομένα, χρειάζεται μια άλλη πολιτική. Η ακολουθούμενη πολιτική έχει δοκιμαστεί και απέτυχε. Έχει δοκιμαστεί και αυτό που έχει… καταφέρει είναι να εδραιωθούν τα κατοχικά δεδομένα και να αποθρασύνεται συνεχώς η κατοχική Τουρκία.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι