Τι είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για ΝΑΤΟ και Ρωσία
11/11/2021Το ΝΑΤΟ, ως αμυντικός αποτρεπτικός μηχανισμός, θα πρέπει να προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει την επιθετική και επεκτατική συμπεριφορά της Ρωσίας. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε ομιλία του σε διεθνές Συνέδριο, που έγινε στο Ταλίν την πρωτεύουσα της Εσθονίας.
«Η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μία από τις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις, θα παραμείνει σημαντικός παράγοντας με τη δυνατότητα να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Έτσι, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να προετοιμαστεί για μακρύ αγώνα στις σχέσεις της με τη Ρωσία υιοθετώντας μια σταθερή διττή προσέγγιση».
»Από τη μία, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους μας αποδοτικά για να δώσουμε μια αξιόπιστη, καλά ισορροπημένη, αναλογική και βιώσιμη απάντηση στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, συνεπώς θα πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την αποτρεπτική και αμυντική στάση μας εφαρμόζοντας πλήρως όλα τα σχετικά δόγματα και αναπτύσσοντας τις απαιτούμενες δυνάμεις σε κάθε τομέα, συνεπώς η ανθεκτικότητα, η αποκρισιμότητα, η ετοιμότητα, και η ταχεία ενίσχυση, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας, διανομής, και τήρησης αποθεμάτων καυσίμων στην Ανατολική Πτέρυγα, είναι τα κύρια προπαιτούμενα για την ενίσχυση της αποτρεπτικής και αμυντικής στάσης της Συμμαχίας», είπε μεταξύ άλλων ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος σε ομιλία του, στην κεντρική συνεδρία του 15ου Ετησίου Συνεδρίου της Βαλτικής για την Άμυνα σχετικώς με την νέα Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ.
Την εναρκτήρια ομιλία της συνεδρίας έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Εσθονίας κ. Άλαρ Κάρις (Alar Karis) και εκτός από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας κ. Κάλε Λάανετ (Kalle Laanet) και ο υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Τζέιμς Χέππεϊ (James Heappey).
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισήμανε ακόμη ότι ανασχετικός παράγοντας της επεκτατικής στρατιωτικής δράσης της Ρωσίας, είναι η απαίτηση βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του Ολοκληρωμένου Συστήματος Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας του ΝΑΤΟ, που θα συμβάλει αποφασιστικά και το νέο Κέντρο Αριστείας Ολοκληρωμένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας, το IAMD CoE στη Σούδα της Κρήτης.
Το νέο στρατηγικό δόγμα
Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος περιέγραψε μια σειρά από σοβαρές απειλές που υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτή την ιδιαίτερα εύφλεκτη και ευαίσθητη γεωγραφική περιοχή. Συγκεκριμένα ο υπουργός είπε: «Στον Νότο, πέρα από την απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας, η Συμμαχία είναι ολοένα και περισσότερο αντιμέτωπη όχι μόνο με μια επιστροφή ενός απτού γεωστρατηγικού ανταγωνισμού, αλλά και με εξελισσόμενες και διάχυτες απειλές και προκλήσεις».
»Μερικές από αυτές είναι η διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, οι κίνδυνοι για τη θαλάσσια ασφάλεια, η ένταση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος, η παράνομη διακίνηση όπλων και ανθρώπων, οι υβριδικές απειλές, η χρήση αντιπροσώπων σε στρατιωτικές συγκρούσεις, η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και οι προκλήσεις ασφαλείας που προκύπτουν από την κλιματική κρίση και τις μεταναστευτικές ροές και ιδιαίτερα την εργαλειοποίησή τους όπως είδαμε στα βορειοανατολικά σύνορα της Ελλάδος με την Τουρκία στον Έβρο πέρυσι, τον ισπανικό θύλακο της Θεούτα και, φυσικά, όπως βλέπουμε στα σύνορα Λιθουανίας-Λευκορωσίας και θεωρώ ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αποφασιστικοί και ευθείς λαμβάνοντας θέση και πιθανώς αύριο και αναλαμβάνοντας δράση συλλογικά προκειμένου να αποτρέψουμε κρατικούς δρώντες από την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ή προσφυγικών ροών για οικονομικό ή γεωπολιτικό όφελος. Και αυτό, πιστεύω, θα πρέπει να είναι μια πολύ ισχυρή θέση από όλους μας».
»Επομένως, προκειμένου να παραμείνει αξιόπιστη, η Συμμαχία θα πρέπει να δείξει ότι παίρνει τις πιο σύνθετες από ποτέ προκλήσεις ασφαλείας που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και το Σαχέλ πολύ σοβαρά. Αυτό που χρειάζεται είναι μια ανανεωμένη στρατηγική και πιο συνεκτική προσέγγιση που να επικεντρώνεται σε δράσεις συνεργασίας σε τομείς που μπορούν να έχουν ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και να επιτρέψουν στην εξειδικευμένη γνώση της Συμμαχίας να κάνει τη διαφορά».
»Υπό αυτήν την έννοια, το εύρος και η συχνότητα του αμφίδρομου πολιτικού διαλόγου με τους εταίρους μας, χωρίς αποκλεισμούς, θα πρέπει να αυξηθεί. Έτσι, για την αντιμετώπιση της διαβρωτικής αστάθειας με μια πραγματικά ολόπλευρη προοπτική το ΝΑΤΟ θα πρέπει να υιοθετήσει ένα πιο συνεκτικό όραμα για τη Νότια Πτέρυγά του όσον αφορά την εμπλοκή του και θα πρέπει να δράσει αναγνωρίζοντας ότι η προβολή σταθερότητος στον Νότο θα πρέπει να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα. Αυτό θα πρέπει να είναι μέρος της διαδικασίας προσαρμογής της Συμμαχίας και θα πρέπει να αποκρυσταλλωθεί στο νέο Στρατηγικό Δόγμα.»