ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Τί επιδιώκει ο Μητσοτάκης στο τετ α τετ με τον Ερντογάν

Τί επιδιώκει ο Μητσοτάκης στο τετ α τετ με τον Ερντογάν, Σπύρος Γκουτζάνης

Με χαμηλές προσδοκίες και στόχο στην καλύτερη περίπτωση ένα ήρεμο καλοκαίρι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μετά την λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Αν και ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, η συνάντηση θα είναι κατ ιδίαν, καθώς τα προγράμματα των δύο ηγετών δεν επέτρεψαν συνάντηση και των αντιπροσωπειών, σύμφωνα με τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου.

Εκ των πραγμάτων η συνάντηση εγγράφεται στο πλαίσιο των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, και της επανατοποθέτησης των ΗΠΑ με την προεδρία Μπάιντεν. Άλλωστε το ενδιαφέρον είναι στο περιθώριο της Συνόδου με τα φώτα να στρέφονται στον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τους Τζο Μπάιντεν και Εμμανουέλ Μακρόν ενώ εκκρεμεί και ενδεχόμενη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ.

Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα θα επιθυμούσε ένα moratorium για την τουριστική περίοδο ενώ θέλει να αποφύγει το χειρότερο σενάριο που είναι στη συνάντηση να επιβεβαιωθεί η διάσταση μεταξύ των δύο πλευρών. Το πιθανότερο, όπως άλλωστε προκύπτει και από τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να αποφευχθεί το περυσινό καλοκαίρι, με ένταση στο ρητορικό αλλά και στρατιωτικό πεδίο, κάτι που φυσικά εξαρτάται από τις κινήσεις της Άγκυρας.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, δήλωσε προ ημερών ότι έχουμε διαφορετικές θέσεις για σειρά ζητημάτων, σε ορισμένα διαμετρικά αντίθετες, ωστόσο θα πρέπει να συνεχίσουμε να συζητούμε και να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν πάντως προσέρχεται στην συνάντηση με ανοικτή όλη την ατζέντα των διεκδικήσεων όπως φρόντισε να καταστήσει σαφές στην πρόσφατη επίσκεψή του στην χώρα μας ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Εσωτερικές επιπτώσεις

Στην συνέντευξή του στο France 24 ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό, που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο, δηλαδή, τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

Παράλληλα ελληνική κυβέρνηση υπενθυμίζει ότι η βελτίωση συνολικά των ευρωτουρκικών σχέσεων, που θα εξεταστεί στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Ιουνίου περνά μέσα από την συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας. Ωστόσο μέχρι στιγμής απέφυγε να επιδιώξει, στα προηγούμενα κρίσιμα στάδια κυρώσεις, και είναι αμφίβολο εάν θα θέσει και τώρα όρους. Άλλωστε ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα έχει πρόβλημα να σταματήσει προσωρινά τις προκλήσεις για να αποσπάσει ανταλλάγματα και να τις επαναφέρει στην συνέχεια.

Πάντως η συνάντηση και οι εξελίξεις θα έχουν επίπτωση και στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένως ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για υποχωρητικότητα έναντι της Τουρκίας καθώς επίσης και ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το πλαίσιο των κυρώσεων της ΕΕ. Θα έχει όμως επίπτωση και στο εσωκομματικό μέτωπο καθώς τα αποτελέσματά της περιμένει η καραμανλική και σαμαρική πτέρυγα που έχουν βάλει τις δικές τους κόκκινες γραμμές στον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις μπορεί να επηρεάσει μέχρι και τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού για τον επικείμενο ανασχηματισμό και τις αλλαγές στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι