Τι εξηγήσεις δίνει ο Καλίν για την έξοδο του πλωτού γεωτρύπανου
31/07/2022Τις ώρες που το σύγχρονο τουρκικό γεωτρύπανο Αμπτούλ Χαμίτ Χαν, προετομάζεται πυρετωδώς για έξοδο στην Ανατολική Μεσόγειο τηρώντας για την ώρα «απόλυτη μυστικότητα» για την διαδρομή του (μέχρι τουλάχιστον να εκδοθεί η ανάλογη navtex), o ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, επιχειρεί σε προσεκτικούς τόνους να προετοιμάσει το έδαφος για τις πιθανές προκλήσεις και παράνομες ενέργειες του τούρκικού γεωτρύπανου. Πρακτικά ξεκαθαρίζει ότι στη παρούσα φάση θα γίνουν γεωτρήσεις, πως όλα είναι νόμιμα και πως υπάρχει άδεια από τα κατεχόμενα, πράγμα που σημαίνει ότι τουλάχιστον στη Κύπρο και την Κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι θα δημιουργήσουν προβλήματα.
Ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν μιλώντας στο τουρκικό κανάλι Haber 7 ανέφερε πως όπως και το «Oruc Reis» έτσι και το «Σουλτάν Αμπντουλ Χαμίτ» θα κάνει έρευνες, καθώς -όπως ισχυρίστηκε- η Τουρκία κάνει αυτές τις εργασίες απολύτως νόμιμα, επικαλούμενος μάλιστα και άδεια από τα Κατεχόμενα. Να σημειωθεί ότι η Άγκυρα έχει προαναγγείλει ότι οι έρευνες θα ξεκινήσουν στις 9 Αυγούστου, ενώ το τουρκικό ερευνητικό βγήκε ήδη από το λιμάνι Τασούκου της Τουρκίας πριν από μέρες.
Όπως δήλωσε ο κ. Καλίν, «κανείς, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων φίλων μας, δεν πρέπει να φοβάται το Αμπντουλχαμίτ Χαν. Η Τουρκία διεξάγει δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στα χωρικά της ύδατα στο πλαίσιο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων». Πρόσθεσε ότι «όπως το Oruc Reis και τα άλλα πλοία μας έχουν πραγματοποιήσει εξερευνήσεις στο παρελθόν, το ίδιο θα κάνει και το πλοίο Αμπντουλχαμίτ Χαν. Πραγματοποιούμε ερευνητικές δραστηριότητες στις περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί από την ΤΔΒΚ. Έχουμε ήδη το δικαίωμα στα δικά μας χωρικά ύδατα»
Σύμφωνα με τον Καλίν , η Ελλάδα «προβάλλει τέτοιες απαιτήσεις για τα νησιά που διεκδικεί την κυριαρχία σε 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας έκτασης. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί πουθενά στον κόσμο. Η ελληνική πλευρά το κάνει αυτό: Προσπαθεί να ανοίξει γεωπολιτικούς και πολιτικούς χώρους για τον εαυτό της δημιουργώντας ένα μέτωπο εναντίον της Τουρκίας. Δεν θα ωφελήσει κανέναν παρά μόνο βραχυπρόθεσμα λαϊκιστικά οφέλη».
Ο Ιμπραχίμ Καλίν στη συνέχεια δήλωσε ότι «Το σχέδιο της Ελλάδας να δημιουργήσει αντίπαλα μέτωπα έχει σε μεγάλο βαθμό καταρρεύσει. Όταν θέτετε μπροστά μας τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας ως γεγονότα επί του εδάφους, κανείς δεν πρέπει να περιμένει από εμάς να τις αποδεχτούμε. Δεν επιδιώκουμε ένταση με την Ελλάδα. Η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να συμβιώσουν σε αυτή την περιοχή. Προσπαθούμε να έχουμε μια δίκαιη σχέση βασισμένη στο αμοιβαίο συμφέρον, με βάση τα δικαιώματα και το νόμο. Για τον λόγο αυτό, ο Πρόεδρός μας φιλοξένησε τον κ. Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη. Ο Πρόεδρός μας είπε: “Κύριε Μητσοτάκη, όταν υπάρχει ένα θέμα μεταξύ μας, μην προσπαθείτε να το λύσετε με τρίτους. Μην προσπαθείτε να ασκήσετε πίεση στην Τουρκία. Αυτό δεν θα λειτουργήσει”».