Quantcast
Τι λέει έκθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ για ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδα - slpress.gr
Τι λέει έκθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, Βαγγέλης Γεωργίου

Η χθεσινή (20 Σεπτεμβρίου) συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ δεν έδωσε κάποια ενδιαφέρουσα είδηση. Απλά, ήταν άλλη μια από εκείνες τις επαφές της Τουρκίας με τον ΟΗΕ στο πλαίσιο της επαναλαμβανόμενης θέσης της στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Τούρκοι όμως δεν εξαντλούνται απλά στην ρητορική. Την ώρα που η Ελλάδα έχει βγάλει την κλασσική διπλωματία από το κάδρο των επαφών της με τον έξω κόσμο, οι Τούρκοι εμπειρογνώμονες δουλεύουν σκληρά, πολύ σκληρά. Όσο έτοιμο είναι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό άλλο τόσο είναι και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Λίγο πριν μπεί το καλοκαίρι, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δημοσίευσε μια ενδελεχή παρουσίαση των αξιώσεών της στην Ανατολική Μεσόγειο, Turkey’s off-shore activities in the eastern mediterranean & maritime boundary delimination“. Η παρουσίαση φέρει τη σφραγίδα του δραστήριου Τούρκου πρέσβη Çagatay Erciyes. Για να αντιληφθούμε τη σημασία της, μπορούμε να την παρομοιάσουμε -υπό τους ανάλογους περιορισμούς- με την σιωπηλή προθεσμία που πήρε η υποβολή των περιουσιών στο εθνικό κτηματολόγιο.

Οι Τούρκοι είναι σαν τον προνοητικό γείτονα, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταθέσει στο “κτηματολόγιο” τις περιοχές και τις θάλασσες που του ανήκουν. Γιατί συμβαίνει αυτό όμως; Διότι στην Αθήνα συνεχίζουν να κολλάνε σε επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε ο πρέσβης Βύρων Θεοδωρόπουλος τη δεκαετία του 1970. «Χάγη, Χάγη και πάλι Χάγη» φώναζαν από τότε στην Αθήνα οι ελληνικές πολιτικές ελίτ. Ήδη από τη δεκαετία του 1970, οι κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή έδειχναν τον δρόμο προς τη Χάγη.

Ωστόσο, η πρόταση δεν αποτελεί και πανάκεια και ίσως κακώς εναπόθεσαν οι Έλληνες ιθύνοντες όλες τις ελπίδες τους στα διεθνή δικαστήρια, σε ευρωπαϊκά όργανα κτλ. Πρώτον, ακόμα και στους διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ, Χάγη, ΕΕ) δεν εξουδετερώνεται η θρασυμμάχεια ρήση το “δίκαιον του ισχυρότερου”. Δεύτερον και σημαντικότερον, οι Τούρκοι όπως σημειώθηκε παραπάνω, αν βρεθούνε στο Διεθνές Δικαστήριο με την Ελλάδα, όπως επιθυμεί η τελευταία, θα καταθέσουν αυτά που έχουν κατοχυρώσει ως οριοθετημένα. Η Ελλάδα; Ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω χάρτη.

Προσέξτε τι έχει αφήσει η Τουρκία που να είναι εκτός των ορίων της. Ουσιαστικά όλη η βορειοανατολική Μεσόγειος είναι τουρκική, όπως καταθέτει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μόλις πριν λίγα εικοσιτετράωρα ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Η Τουρκία δεν πρόκειται επ’ ουδενί να επιτρέψει σε μία καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να διενεργήσει παράνομες έρευνες ή εξορύξεις υδρογονανθράκων μέσα στις νόμιμα οριοθετημένες θαλάσσιες περιοχές της και θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της». Πράγματι, αυτές οι οριοθετημένες περιοχές βρίσκονται στην μελέτη που αναφέραμε. Το τι αφήνουν οι Τούρκοι στην μικροσκοπική Κυπριακή Δημοκρατία είναι τραγικό.

Οι τακτικές του Ερντογάν πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Στην μελέτη τους, οι Τούρκοι θέτουν έξυπνα -όχι απρόσβλητα- επιχειρήματα για να στοιχειοθετήσουν την ΑΟΖ τους, αλλά και δυνατά ερωτήματα που πονάνε τους Έλληνες ιθύνοντες. Για παράδειγμα, επιστρατεύουν παραδείγματα νησιών -όπως στο Αγγλικό Κανάλι (βλ. χάρτη)- των οποίων η γεωπολιτική σημασία έχει νομικά μειωθεί ολικώς ή μερικώς ή ακόμα και αγνοηθεί όπως λένε. Με αυτόν τον τρόπο εξουδετερώνουν κατ’ επέκταση τη σημασία των ελληνικών νησιών, γιγαντώνοντας την υφαλοκρηπίδα του. Σε επίπεδο ερωτημάτων, οι Τούρκοι, έχοντας μυριστεί εδώ και πολλά χρόνια τις αδυναμίες των Ελλήνων και την Ευρωπαίων, ρωτάνε εύλογα αν «Η ΕΕ διαθέτει αρμοδιότητες στον τομέα οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων;».

Το αγγλογαλλικό παράδειγμα τη δεκαετία του 1970, με τα μικρά νησιά στο αγγλικό κανάλι.

Η ρητορική “αλληλεγγύη” ανάμεσα στα μέλη της ΕΕ είναι ανίσχυρη μπροστά στην Τουρκία.  Όπως είχε πει ο Τούρκος πρέσβης Çagatay Erciyes: «Οι θαλάσσιες αξιώσεις των μελών της ΕΕ, που παραβιάζουν τα νόμιμα δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν μπορούν να θεωρηθούν ως τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Αυτή είναι σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Την ίδια στιγμή, η ελληνική επιχειρηματολογία έχει προσδεθεί στο Δίκαιο της Θάλασσας έχοντας την εντύπωση ότι αρκεί. Δυστυχώς όμως, η σημερινή ελληνική κυβέρνηση θα ήταν ωφέλιμο να παραδειγματιστεί από την πρόσφατη περίπτωση με τα Σκόπια. Εθνικά ζητήματα που κακοφορμίζουν λόγω αδυναμίας να εξηγήσεις στον κόσμο και να προβάλεις σε θεσμούς τις θέσεις σου, ενδεχομένως να στραφούν εναντίον σου. Συνεπώς, εφόσον η σημερινή ηγεσία προεκλογικά ήταν -ρητορικά έστω- ενάντια στον χειρισμό του Μακεδονικού, θα πρέπει να οριοθετήσει θέσεις και συγκεκριμένα την ΑΟΖ ειδικά με την Κύπρο.

H Τουρκία δημοσιεύει χάρτες με παράνομο περιεχόμενο για περιοχές της Ελλάδος τις οποίες όμως η Ελλάδα δεν έχει δηλώσει στον ΟΗΕ! Δεν γνωρίζουμε αν το υπουργείο Εξωτερικών, διαθέτει μια τόσο ενδελεχή και ολοκληρωμένη παρουσίαση των ελληνικών θέσεων. Εάν υπάρχει, πρέπει να δημοσιευθεί ενώ η Αθήνα πρέπει να ανακηρύξει ΑΟΖ άμεσα. Σε περίπτωση δικαστικής διαιτησίας, η Ελλάδα θα πρέπει παρουσιάσει επίσημα κείμενα που να δείχνουν την ελληνική ΑΟΖ, ότι δηλαδή έχει κάνει η Τουρκία.

Η ευρωλαγνεία βλάπτει σοβαρά την υγεία!

Μεγάλη ανακάλυψη το κτηματολόγιο…

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι