ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι λέει πρώην Αλβανός ΥΠΕΞ για την πρόθεση Ράμα έναντι της Ελλάδας

Τι λέει πρώην Αλβανός ΥΠΕΞ για την πρόθεση Ράμα έναντι της Ελλάδας, Ορφέας Μπέτσης

Πρόθεση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα για να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας καταγγέλλει ο Αλβανός πρώην Υπουργός Εξωτερικών Τριτάν Σέχου. Όπως αναφέρει, το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ακολουθεί προσέγγιση «λήθης» σε ό,τι αφορά την ανανέωση της ισχύος του ελληνοαλβανικού Συμφώνου Φιλίας και Καλής Γειτονίας και Αμοιβαίας Συνεργασίας.

Ο Σέχου είναι σημαίνων πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος. Κατείχε το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών σε μια κρίσιμη περίοδο για τις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας, οι οποίες είχαν τραυματιστεί την περίοδο 1993-1995 από αλβανικά λάθη, τα οποία στη συνέχεια αναγνώρισε ο τότε Αλβανός Πρόεδρος, Σαλί Μπερίσα. Και από τη θέση εκείνη είχε εργαστεί με υπευθυνότητα τόσο στην προεργασία, όσο και στο τελικό κείμενο του Συμφώνου Φιλίας. Το Σύμφωνο υπεγράφη την άνοιξη 1996 στα Τίρανα, από τον αείμνηστο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και τον Σαλί Μπερίσα. Κυρώθηκε από τα δύο Κοινοβούλια το 1998, καθώς η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Αλβανία είχε τις περιπλοκές από την ένοπλη εξέγερση το 1997.

Ο Σέχου εκλέγεται βουλευτής στην περιοχή του Αργυροκάστρου και είναι ένθερμος υποστηρικτής της ανάγκης για πιο αναβαθμισμένη στρατηγική σχέση της Αλβανίας με την Ελλάδα. Προσφάτως μάλιστα ο πρώην Αλβανός ΥΠΕΞ είχε εμφανιστεί στη διαδικτυακή πύλη “Ανιχνεύσεις” του Παντελή Σαββίδη μαζί με τον Πρέσβη ε.τ. Νίκο Κανέλο, σε μια ειλικρινή συζήτηση για τα προβλήματα και τις προοπτικές των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών ως συμβολή στην περιφερειακή ασφάλεια και συνεργασία, καθώς επίσης και ως ουσιαστικό εργαλείο για τη βελτίωση της θέσης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Το κείμενο της σημερινή ανάρτησης του αφορά στην ανησυχία του ότι, ενώ πλησιάζει η προθεσμία λήξης της ισχύς του Συμφώνου Φιλίας Ελλάδας-Αλβανίας, δεν αποκλείεται ο Ράμα να παραλείπει σκόπιμα τις απαραίτητες ενέργειες για την ανανέωσή του. Και τούτο, ώστε να εμβαθύνει το ρήγμα που έχει προκαλέσει και συντηρεί τόσο στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών όσο και σε προπαγανδιστικό επίπεδο, αφού καλλιεργεί τεχνητό κλίμα καχυποψίας και ανθελληνισμού στους κόλπους της αλβανικής κοινωνίας.

Τι λέει ο πρώην Αλβανός ΥΠΕΞ

Σε ελεύθερη μετάφραση του κείμενο του Σέχου έχει ως εξής: «Σκοπίμως η αλβανική Κυβέρνηση παραλείπει να ασχοληθεί με το Σύμφωνο Φιλίας με την Ελλάδα. Ενώ το Σύμφωνο αυτό που υπεγράφη το 1996 και κυρώθηκε το 1998, λήγει εντός του τρέχοντος έτους…
Στην πραγματικότητα η προηγούμενη σοσιαλιστική Κυβέρνηση αφήνει στη “λήθη” από “αντιζηλία” ή κάτι άλλο το πολύ σημαντικό αυτό Σύμφωνο για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τη  σταθερότητα στην Περιοχή. Ένα θεμελιακό Σύμφωνο όπως τούτο, πολύ ευρύ ως προς τις δυνατότητες που δημιουργεί για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών και τη δημιουργία νέων προοπτικών σ’ αυτή την κατεύθυνση.

»Στην πραγματικότητα είναι το πρώτο διμερές ντοκουμέντο, όπου η ελληνική πλευρά έχει ξεκάθαρα αποδεχτεί τα υφιστάμενα σύνορα μεταξύ των δύο κρατών σύμφωνα με την Τελική Πράξη του Ελσίνκι και της Χάρτας των Παρισίων, παραιτούμενη κατά συνέπεια αξιώσεων απ’ το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας και εδαφικές διεκδικήσεις του. Περιέργως, αυτό το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας που είχε ακυρωθεί ωστόσο απ’ το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας, βγήκε απ’ την “λήθη” σαν φάντασμα από την Κυβέρνηση Ράμα λίγα χρόνια πριν για πονηρούς σκοπούς, τουλάχιστον για δημαγωγία.

»Το Σύμφωνο Φιλίας, αυτό το μέγιστο ντοκουμέντο, που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί και ως πολιτικό θεμέλιο επίλυσης της υπόθεσης της Συμφωνίας Θαλασσίων Ζωνών, ζητούν να το ακυρώσουν δια παραλείψεως. Ωστόσο, στα κρυφά “εργάζονται”, ώστε να οδηγήσουν στο Διεθνές Δικαστήριο την επίλυση της συγκεκριμένης υπόθεσης, τεχνητά δημιουργημένης μετά την απόρριψη από το (αλβανικό) Συνταγματικό Δικαστήριο της πρώτης εκείνης Συμφωνίας, που ήταν εποικοδομητική και ισορροπημένη. Ενώ καμιά προσπάθεια δεν γίνεται για την ανανέωση του Συμφώνου Φιλίας, των αξιών του, τόσο ωφέλιμες σήμερα και μελλοντικά… η Κυβέρνηση τούτη ξυπνάει το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας… να δούμε τι άλλο “νεωτερισμό” από το σκοτάδι θα μας επιφέρει αύριο αυτό…» καταλήγει ο πρώην Αλβανός ΥΠΕΞ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι