Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ για την αντιπαράθεση Δένδια-Τσαβούσογλου

Πως βλέπει ο Δένδιας τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Τα περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν την αντιπαράθεση Δένδια-Τσαβουσογλου όπως έγινε, χωρίς να παίρνουν θέση, αναφέροντας πάντως με κάποια διάχυτη απογοήτευση ότι μια συνάντηση που είχε ως στόχο την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κατέληξε σε δημόσια αντιπαράθεση, όταν ο Έλληνας υπουργός έθεσε θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες και ο Τούρκος ομόλογός του “εκνευρίσθηκε”.

Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η εισαγωγή που έκανε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ήταν διαλλακτική έως εγκάρδια (με ίσως ένα τόνο μομφής ότι το κλίμα το χάλασε η Ελλάδα), χωρίς όμως να το λένε “ολογράφως” και δείχνουν έμμεσα μια απογοήτευση, ίσως σαν να περίμεναν ότι η Ελλάδα θα συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου, έχοντας λησμονήσει όσα έγιναν το περασμένο καλοκαίρι. Τα περισσότερα δεν αναφέρονται στον “διαλλακτικό” Τσαβούσογλου και παραθέτουν απλώς τους διαλόγους, γράφοντας ότι οι αναφορές του Έλληνα υπουργού σε ζητήματα καυτά, προκάλεσαν τον εκνευρισμό του Τσαβούσογλου και επακολούθησε αντιπαράθεση σε ένα μεγάλου εύρους “πακέτου” προβλημάτων.

«Συγκρούσθηκαν ανοιχτά Άγκυρα και Αθήνα στη συνέντευξη Τύπου», μεταδίδει το Reuters, «όταν η αρχικά εγκάρδια ατμόσφαιρα άλλαξε καθώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η απειλή της ελληνικής κυριαρχίας θα αντιμετωπιστεί με κυρώσεις και ότι η Ευρώπη δεν είναι “κάποιος τρίτος” αλλά η Ελλάδα είναι μέρος της. Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε απαράδεκτα τα σχόλια, και είπε “ήρθατε εδώ και προσπαθείτε να κατηγορήσετε την Τουρκία, για να μεταφέρετε μήνυμα στην δική σας χώρα. Δεν μπορώ να το δεχτώ”.

Ο Έλληνας υπουργός είχε αρχίσει λέγοντας ότι η Ελλάδα θεωρεί ευπρόσδεκτη την Τουρκία στην Ευρώπη  αλλά η Τουρκία  παραβιάζει διαρκώς τον ελληνικό εναέριο χώρο με μαχητικά και “η θέση της Ελλάδας είναι σαφής, η Τουρκία παραβίασε το διεθνές και ναυτικό δίκαιο στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο”. Ο Τσαβούσογλου απέρριψε τις κατηγορίες και άναψε ουσιαστικά καβγάς, καθώς ανέφερε επαναπροωθήσεις μεταναστών, ενώ η Ελλάδα απάντησε ότι αυτά είναι fake news και είναι “πολύ η Ελλάδα να παίρνει μαθήματα από την Τουρκία μετά από όσα συνέβησαν στα ελληνικά σύνορα πέρσι το χειμώνα”. Παρόμοια ήταν και η παρουσίαση του θέματος από το AlJazeera.

To Associated Press καλύπτει το θέμα εκτενώς αναφέροντας ότι «μια συνάντηση που είχε ως στόχο να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ δυο συμμάχων στο  ΝΑΤΟ, κατέληξε σε αλληλοκατηγορίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Η ατμόσφαιρα άλλαξε όταν ο Δένδιας κατηγόρησε την Τουρκία ότι απειλεί  την κυριαρχία της Ελλάδας και προειδοποίησε για κυρώσεις της Ευρώπης, οπότε ο Τσαβουσογλου είπε ότι αυτές οι παρατηρήσεις είναι απαράδεκτες. Πέρσι η Τουρκία», συνεχίζει το Associated «είπε στους πρόσφυγες ότι ανοίγουν τα δυτικά σύνορα και χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα σκηνές χάους στην μεθόριο.

»Ο Δένδιας είπε ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες τονίζοντας ότι υπάρχουν και κυρώσεις και ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία υποχρεούται να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο και σε ό,τι αφορά στους Τουρκοκύπριους» προσθέτοντας πως “ό,τι κάνει η Τουρκία, το κάνει για να τους προστατεύσει και δεν είμαστε από τις χώρες που φοβούνται την Ευρωπαϊκή Ένωση”. Tο Αssociated Press καταλήγει ότι πάντως οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συμφάγουν αποκαλώντας ο ένας τον άλλον “φίλο”.

Τα γαλλικά ΜΜΕ για την κόντρα

Σε “δημόσιο καβγά” αναφέρεται και η Figaro που γράφει ότι υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια μπροστά στις κάμερες για τα θαλάσσια σύνορα, τους μετανάστες και τη μεταχείριση των μειονοτήτων. «Αυτή η συνάντηση  υποτίθεται ότι θα προωθούσε το διάλογο, αλλά υπήρξε μεγάλη ένταση», γράφει η εφημερίδα. Και συνεχίζει αναφέροντας: «”Με τόσο βαριές κατηγορίες εναντίον της χώρας μου και του λαού μου, είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω”, είπε εκνευρισμένος ο Τσαβούσογλου μετά τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια. Ο Δένδιας είχε επικρίνει τις τουρκικές δραστηριότητες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την συμπεριφορά της Τουρκίας στο μεταναστευτικό».

Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη και δεν είναι η πρώτη φορά που την ακούτε: η Τουρκία έχει παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο της Ανατολικής Μεσογείου και τη (διεθνή) θαλάσσια σύμβαση και κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καθώς η Τουρκία πραγματοποίησε 400 πτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος”, είπε ο Δένδιας. Όσον αφορά στο ζήτημα των μεταναστών, ο Μελβούτ Τσάβουσογλου υπερασπίστηκε την χώρα του ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία συμπεριφέρθηκε με “αξιοπρεπή τρόπο” και κατηγόρησε την Αθήνα ότι “επέστρεψε 80.000 ανθρώπους τα τελευταία τέσσερα χρόνια”. Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι δραστηριότητες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο είχαν ως στόχο την “προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων”.

Το France24 αναφέρει ότι «ο Τσαβούσογλου είπε ότι αυτά τα θέματα τα συζητάμε μεταξύ μας, αλλά αν τα θέτετε στον Τύπο, πρέπει να απαντήσω. Αν θέλετε να συνεχιστεί η μεταξύ μας ένταση μπορούμε να καταλογίσουμε πολλά ο ένας στον άλλον. Παρότι ο Δένδιας θα πήγαινε εκεί, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, για να προετοιμασθεί συνάντηση προέδρων των δύο χωρών, καμία τέτοια συνάντηση δεν ανακοινώθηκε. Ο  Δένδιας είπε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει μαθήματα στην Ελλάδα αφού έσπασε την συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τους μετανάστες. Ο Τσαβούσογλου είπε ότι “προσπαθείτε συνέχεια να  μας κάνετε μαθήματα δημοκρατίας”  και ο Δένδιας υπενθύμισε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ ο Τσαβούσογλου είπε ότι “οι Ελληνες δεν επιτρέπουν στην τουρκική μειονότητα να δηλώνει αυτό που είναι, δηλαδή  τουρκική”. Το Arab News αναφέρει ότι ο Δένδιας έκανε μια εισαγωγή με όλα τα παράπονα της Ελλάδας και ο Τσαβούσογλου είπε ότι δεν μπορεί να μην απαντήσει και παραθέτει την είδηση του Reuters.

Η στάση των ρωσικών ΜΜΕ

To ρωσικό TASS μέχρι στιγμής δεν αναφέρεται διόλου στην αντιπαράθεση, ενώ έχει πολύ αναλυτικά την τοποθέτηση του Νίκου Δένδια με όλα τα ζητήματα που αυτός έθεσε, χωρίς ούτε λέξη για τον έντονο διάλογο που έγινε στην Άγκυρα και για τις θέσεις του Μεβλούτ Τσαβουσογλου (απλά έχει σε παρένθεση, ως σημείωση συντάκτη όμως, ότι όσον αφορά στην μουσουλμανική μειονότητα της Ελλάδας, η Τουρκία την θεωρεί τουρκική). Έχει ως χωριστή είδηση την τοποθέτηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου αναφέρεται στο καλό κλίμα και στην προσπάθεια των δύο κρατών (Ελλάδας και Τουρκίας) να συνεχιστεί ο διάλογος.

Το επίσης ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti παρουσιάζει μεν την είδηση ως δημόσια αψιμαχία, αλλά διακρίνει κάποιος στην δημοσιογραφική κάλυψη μια τάση υποβιβασμού του “καβγά”, καθώς γράφει στον πρόλογο πως μετά από τα λόγια που αντηλλάγησαν οι δύο υπουργοί πήγαν να φάνε μαζί γελώντας, σαν να υποδηλώνει ότι “τέλος καλό όλα καλά”. Ξεκινά δε το ρεπορτάζ από την αντίδραση του Τσαβούσογλου, τον οποίο δεν εμφανίζει θυμωμένο, αλλά έμμεσα σχεδόν ως δικαίως “αγανακτήσαντα” (χωρίς χαρακτηρισμούς, απλά αυτή η εντύπωση προκαλείται επειδή ξεκινά το ρεπορτάζ από την αντίδρασή του. Σε μια αναφορά προς το τέλος στις τουρκικές γεωτρήσεις, γράφει ότι “η Τουρκία έκανε το καλοκαίρι έρευνες  στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια περιοχή που η Ελλάδα θεωρεί ως αποκλειστική οικονομική ζώνη της. Η Τουρκία διεξήγαγε επίσης έρευνα κοντά στην Κύπρο.”)

Αρχίζει με την εκφορά του Τσαβούσογλου ότι «εγώ στην εισαγωγή μου δεν κατηγόρησα την Ελλάδα, αλλά εκείνος (σ.σ. ο Δένδιας) είπε ότι παραβιάζουμε την κυριαρχία της Ελλάδας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τέτοιες δηλώσεις. Οι δράσεις μας στοχεύουν στην προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα. Οι Έλληνες δεν μιλάνε για τουρκική μειονότητα. Τους λένε: “Δεν είστε Τούρκοι, αλλά μόνο Μουσουλμάνοι” είναι απάνθρωπο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός -γράφει το Ria Novosti.

«Σύμφωνα με τον ίδιο (συνεχίζει το ρεπορτάζ του Novosti), η Τουρκία διεξάγει τις έρευνές της για αποθέματα στη Μεσόγειο Θάλασσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Ο Δένδιας απάντησε λέγοντας ότι η θέση της Ελλάδας στο Αιγαίο είναι γνωστή και σαφής. Ανέφερε εκατοντάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. “Όσον αφορά στην τουρκική μειονότητα, είναι γραμμένο στη Συνθήκη της Λωζάνης. Είτε το θέλει η Τουρκία είτε όχι, η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σε ισχύ”, είπε. Η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς το διεθνές δίκαιο.

»Δεν θα κάνει μαθήματα στην Ελλάδα η Τουρκία, μετά από αυτό που έγινε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020 όταν χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα με την Ελλάδα». Ο Τσαβούσογλου είπε ότι εάν η Ελλάδα μιλά για τη Συνθήκη της Λωζάνης, «θα πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά». Το ρεπορτάζ καταλήγει με την προτροπή του Τσαβούσογλου ως εξής: «Εάν συνεχίσουμε να τακτοποιούμε τα πράγματα εδώ, δεν θα φθάσουμε εγκαίρως στο δείπνο» και οι δύο υπουργοί αποχώρησαν γελώντας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι