ΑΠΟΨΗ

Τι μήνυμα έστειλε ο Χριστοδουλίδης μέσω της συνάντησης με Τατάρ

Τι μήνυμα έστειλε ο Χριστοδουλίδης μέσω της συνάντησης με Τατάρ

Η κίνηση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη να ζητήσει, αμέσως μετά τις εκλογές, και πριν αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του να συναντήσει τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στόχευε να στείλει διεθνώς το μήνυμα ότι η Λευκωσία είναι παρούσα στις προσπάθειες λύσης. Αυτό το μήνυμα κρίθηκε αναγκαίο καθώς, μεταξύ άλλων, ο νέος Πρόεδρος κατά την προεκλογική περίοδο βαλλόταν σχεδόν πανταχόθεν ότι δεν θέλει λύση. Ότι ήταν ο υποψήφιος της μη λύσης.

Αυτό το αφήγημα των πολιτικών του αντιπάλων, που έχει ζημιώσει και την εικόνα της χώρας, θέλησε όπως φαίνεται  να το ανατρέψει. Ταυτόχρονα προσπάθησε να “σπάσει τον πάγο” με τον Ερσίν Τατάρ. Έναν σκληροπυρηνικό ηγέτη, ο οποίος είναι πιστός στην Άγκυρα και δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε ένα “γιώτα” από τις εντολές που δέχεται. Ο κατοχικός ηγέτης είχε σπεύσε να αναφέρει μετά την εκλογή Χριστοδουλίδη, να αναφέρει πως πρόκειται για πολιτικό που δεν θέλει συμφωνία. Γι΄ αυτό κι ο Νίκος Χριστοδουλίδης επέλεξε να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη τακτική στη συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη.

Την τακτική να μην υπάρξουν εντάσεις. Με χαμηλούς τόνους να καταγραφούν οι διαφωνίες της ελληνικής πλευράς στις τουρκικές μαξιμαλιστικές αξιώσεις και να παρουσιαστούν οι θέσεις της Λευκωσίας για να αρθεί το αδιέξοδο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε το στίγμα της πρότασης του για την εμπλοκή της Ε.Ε., δεν επεκτάθηκε, ωστόσο, ενόψει της πρόθεσης του να την παρουσίαση πρώτα τους εταίρους μας στην Ένωση. Παράλληλα ήθελε, για προφανείς λόγους, να καταγραφούν τα όσα έλεγε και από τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, Κόλιν Στιούαρτ.

Ο Τατάρ ήταν προβλεπτός. Δεν υπήρχε ανησυχία για αιφνιδιασμό. Επανέλαβε τις γνωστές θέσεις για «κυριαρχική ισότητα», «εγγενή δικαιώματα», «ίσο διεθνές καθεστώς», γνωρίζοντας και ο ίδιος ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές τέτοιες αξιώσεις. Ο κατοχικός ηγέτης, πάντως, επειδή δεν φημίζεται για τη διπλωματική του ευελιξία, ομολόγησε τακτικές και επιδιώξεις. Είναι προφανές ότι προσπαθεί να κτίσει ( όχι αυτός η Άγκυρα) «συνεργασίες» μεταξύ “θεσμών”, που βαθμηδόν θα εδραιώσουν μια συμφωνία στο Κυπριακό. Είτε με συμφωνία είτε όχι.

Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Τατάρ μαζί με τον λεγόμενο πρωθυπουργό, Ουνάλ Ουστέλ, πήγαν στην Τουρκία και συνάντησαν τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο επίκεντρο των συζητήσεων οι εξελίξεις μετά τις εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία. Λεπτομέρειες δεν δόθηκαν, ούτε και έγιναν δηλώσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx