ΑΝΑΛΥΣΗ

Τι μήνυμα θα δώσει η Λευκωσία στην Βικτόρια Νούλαντ

Τι μήνυμα θα δώσει η Λευκωσία στην κ. Νούλαντ, Κώστας Βενιζέλος

Έρχεται στην περιοχή η υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Βικτόρια Νούλαντ, γνωστή για το… ενδιαφέρον της για το Κυπριακό. Αν και δεν είναι στο χαρτοφυλάκιό της το Κυπριακό, καθώς με την επιστροφή της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που έγινε με την εκλογή Μπάιντεν, ανέλαβε ως αρμόδια για θέματα πολιτικών υποθέσεων, η παρουσία της εντάσσεται προφανώς στις ευρύτερες διεργασίες, που συντελούνται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Έχει στο παρελθόν επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία και θεωρείται ότι έχει τη δική της σφραγίδα στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του (τότε) κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Να υπενθυμίσουμε, επίσης, τις παρεμβάσεις της για απομάκρυνση Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, επειδή με τις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις του για την Ασφάλεια “χαλούσε” το “πάρτι” όσων ήθελαν ρυθμίσεις για εσαεί παρουσία της Τουρκίας στο νησί. Να υπενθυμίσουμε, ακόμη, ότι τα τηλεφωνήματα της Βικτώρια Νούλαντ, προς Αθήνα και Λευκωσία, είχαν έναν στόχο, μια προτροπή: “Σταματήστε τον ή να του πάρετε το κεφάλι”.

Η Βικτώρια Νούλαντ θα βρεθεί στην περιοχή. Θα επισκεφθεί το τρίγωνο Αθήνα, Λευκωσία, Άγκυρα. Στην Αθήνα θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη. Στην Άγκυρα έχει ήδη πραγματοποιήσει τις επαφές της. Είδε  τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Πρέσβη Σεντάτ Ονάλ, ενώ είχε σύντομη συνάντηση και με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αυτά για να ξανασυστηθούμε με την κ. Νούλαντ, η οποία προφανώς και έχει ψηλά στην ατζέντα της τα ενεργειακά και γεωπολιτικά. Μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη στο νησί θα έλθει και ο βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μίροσλαβ Γιέντζα, σε μια προσπάθεια —όπως αναφέρεται— επανεκκίνησης των προσπαθειών στο Κυπριακό και για το ενδεχόμενο διορισμού ειδικού αντιπροσώπου.

Τι θα πει η Λευκωσία στη Νούλαντ

Ένα είναι, βέβαια, τι θα μεταφέρει η κ. Νούλαντ κατά την περιοδεία της και διαφορετικό τι θα της αναφέρει η Λευκωσία. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος θα προσπαθήσει προφανώς να πείσει τη Λευκωσία να “συνεργαστεί” με την κατοχική Τουρκία στα ενεργειακά και τα άλλα, τώρα που την χρειάζονται όλοι. Τώρα που είναι “χρήσιμη” για τη… διεθνή ειρήνη. Κάθε φορά η Τουρκία ανακαλύπτει και την ανακαλύπτουν πόσο “χρήσιμη” είναι. Αναμένεται πως η κ. Νούλαντ θα επαναλάβει και τα περί απεξάρτησης της Κύπρου από τη Ρωσία, ένα μύθο που διαιωνίζεται ακόμη και σήμερα. Αλλά και για τη “συμβολή της χώρας στα ενεργειακά, παραπέμποντας στο… πεπρωμένο. Ότι, δηλαδή, στην εξίσωση είναι και η κατοχική Τουρκία.

Το ζητούμενο είναι τι θα της πουν Αναστασιάδης και Κασουλίδης. Θα είναι όσο προβλεπτοί γνωρίζουν οι συνομιλητές τους ότι είναι; Κολλημένοι στην αδιέξοδη πολιτική των ΜΟΕ, πακέτο που απέρριψε η τουρκική πλευρά και θα ζητήσουν, όπως έκαναν και με άλλους, να πειστεί η κατοχική Τουρκία να τα… συζητήσει. Μέχρι να πάει το νέο και έλθει το (ήδη γνωστό) μαντάτο, ο χρόνος ροκανίζεται, όπως θέλει η Άγκυρα. Άλλωστε τα ΜΟΕ ακόμη και να προχωρήσουν δεν θα ανοίξουν τον δρόμο σε συνομιλίες, που θα οδηγήσουν σε λύση. Τα ΜΟΕ θα είναι η λύση!

Σήμερα έχουν μια ευκαιρία με τον πόλεμο στην Ουκρανία να αλλάξουν το αφήγημά τους. Η θέση πως «η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία δεν επηρεάζει τις προτάσεις μας για τα ΜΟΕ» δείχνει δογματισμό και έλλειψη ευελιξίας. Τώρα είναι η ώρα να εναρμονίσουν την πολιτική τους με το κλίμα, που διαμορφώνεται στο διεθνές πεδίο. Είναι η ώρα να διαμορφώσουν την τακτική τους στη βάση της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας στο Ουκρανικό. Δεν είναι εύκολο καθώς διαφορετικά είναι τα μεγέθη και τα συμφέροντα.

Ιδιαίτερα τώρα, που η κατοχική Τουρκία παρουσιάζεται να έχει μεσολαβητικό ρόλο και φιλοξενεί συναντήσεις ειρήνευσης. Ποτέ δεν ήταν εύκολο. Αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Διαφορετικά θα παραμείνουν αγκαλιά με αδιέξοδες επιλογές, η κατάληξη των οποίων είναι γνωστή. Συνεπώς, πρέπει να αλλάξουν το αφήγημα, να προτάξουν το θέμα της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής με μόνο ζητούμενο την ανατροπή των κατοχικών δεδομένων. Να το κάνουν και δεν θα… παρεξηγηθούν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι