Τί μηνύματα έστειλαν Μητσοτάκης-Μακρόν στην Τουρκία (video)
12/09/2022Μηνύματα με αποδέκτη την Τουρκία έστειλαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων από το Παρίσι την Δευτέρα το βράδυ. Οι δύο ηγέτες μίλησαν για τις κοινές θέσεις τους όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην ενεργειακή κρίση αλλά και στη συνεργασία τους στο μέτωπο των πυρκαγιών.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, αφού ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αλληλεγγύη που επέδειξε φέτος το καλοκαίρι καθώς η Γαλλία αντιμετώπισε πολλές πυρκαγιές, αναφέρθηκε στη στρατηγική εταιρική σχέση που υπέγραψαν οι δύο χώρες ένα χρόνο πριν. «Βασιστήκαμε στις κοινές απόψεις, τις αξίες, την ελευθερία, τη Δημοκρατία, το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας» επεσήμανε ο γάλλος πρόεδρος.
Ο κ. Μακρόν αναφέρθηκε στην συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας επισημαίνοντας πως οι δύο χώρες εργάζονται για την ευρωπαϊκή κυριαρχία και ασφάλεια ενώ η απόλυτη «συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και την αμυντική βιομηχανία αποκτά μεγάλη αξία στις δύσκολες εποχές που ζούμε». Παράλληλα επεσήμανε πως η συνεργασία των δύο χωρών «έχει μακρά ιστορία και θα προχωρήσει και στο μέλλον» ενώ τόνισε πως θα συζητηθεί εκτενώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε σαφές και ηχηρό μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα. «Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. Χωρίς να κάνει αναφορά στην Τουρκία, έκανε λόγο για «ταραγμένη κατάσταση» στην Ανατολική Μεσόγειο, διαμηνύοντας πως «η στρατηγική σχέση Αθήνας – Παρισιού δεν θα επιτρέψει να γίνει καμιά αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο».
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως οι δύο χώρες έχουν αμυντική, οικονομική και γεωστρατηγική συνεργασία τονίζοντας πως οι κρίκοι που συνδέουν τις δύο χώρες σφυρηλατούνται συνεχώς. «Πέρσι το Παρίσι βοήθησε την Ελλάδα στις πυρκαγιές, φέτος ήταν η σειρά της Ελλάδας να το ανταποδώσει», είπε ο Έλληνες πρωθυπουργός. Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ενέργεια λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την ευκαιρία να απαντήσει στον Πούτιν ο οποίος χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο.
Απάντηση για τις απειλές
Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι στη συνάντηση «θα μοιραστώ σκέψεις για τη συνεχιζόμενες απειλές της Τουρκίας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο», σημειώνοντας ότι «έχουμε με το μέρος τη δύναμη των επιχειρημάτων μας». Αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας τόνισε πως δεν θα έπρεπε να επιτραπεί η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας λέγοντας πως οι συνεχιζόμενες προκλήσεις θα τεθούν ως θέμα στην συζήτηση. «Αυτούς που απειλούν ότι θα έρθουν βράδυ, εμείς τους περιμένουμε στο φως της ημέρας», είπε αναφερόμενες στις συνεχιζόμενες απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο κ. Μητσοτάκης, δε, υπογράμμισε ότι «κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις προκλήσεις, αλλά όχι στον διάλογο», υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνο δύναμη αποτροπής αλλά και δύναμη συνεργασίας».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι σημαντική η συγκυρία της παρουσίας του στο Παρίσι, λόγω της «ενεργειακής και πληθωριστικής απειλής που δέχεται η Ευρώπη από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία». Γνωστοποίησε ότι «οι δύο χώρες συντονίζονται στο θέμα της αντιμετώπισης του ενεργειακού προβλήματος». «Συντονιζόμαστε στην άμυνα απέναντι στην εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια και δρομολογούμε κι εμείς τη μετρημένη κατανάλωση της ενέργειας από την κυβέρνηση και τους πολίτες», είπε. Αναφερθείς στην Ουκρανία, επισήμανε ότι «ταχθήκαμε με το πλευρό του αμυνόμενου, με το πλευρό του διεθνούς δικαίου».