ΓΝΩΜΗ

Τι να περιμένουμε στο Κυπριακό από τον Τραμπ

Κυπριακό: Στην ατζέντα του ΟΗΕ δυο "οντότητες", Κώστας Βενιζέλος

Οι διελεύσεις από την παράνομη οριογραμμή του Αττίλα στην Λευκωσία δεν κατεδαφίζουν το τελευταίο τείχος που χωρίζει δύο κοινότητες στην Ευρώπη αλλά μάλλον ενισχύουν την εντύπωση του “ενός έθνους χωρισμένου σε δύο κράτη”.

Οι έμμονες ιδέες του Ερντογάν για δύο ανεξάρτητα κράτη στην καταληφθείσα προ 51 ετών Κύπρο, από την … εγγυήτρια της ανεξαρτησία της, Τουρκία, οδηγούν ευθέως στην αναβάθμιση της ναυτικής βάσεως της ΕΕ και την εγκατάσταση της Αμερικανικής αεροπορίας στο αεροδρόμιο “Ανδρέας Παπανδρέου”, στην ελεύθερη Κύπρο.

Το 2026, η Κυπριακή Δημοκρατία θα προσχωρήσει στην συνθήκη Σένγκεν οπότε απ’ το έδαφος θα ταξιδεύουν ανέλεγκτοι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι στην “ηνωμένη” Ευρώπη από την Πάφο, αν πιστεύσωμε τις διαβεβαιώσεις της τελευταίας συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Βερολίνο που ετάχθη ομοφώνως υπέρ της επανένωσης της Μεγαλονήσου. Η Αμερικανική εταιρία Εxxon Mobil αρχίζει έρευνες υδρογονανθράκων επί 6μηνον στην ΑΟΖ της Κύπρου, χωρίς να πάρει την άδεια της Άγκυρας.

Ο Τραμπ φέρνει εξελίξεις στην Κύπρο

Αν η σημερινή διχοτόμηση της Κύπρου συνεχισθεί, η Τουρκία θα μείνει με το προτεκτοράτο της στα κατεχόμενα εδάφη. Να το χαίρεται με την ψευδαίσθηση της ανασυστάσεως της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Big deal που θα έλεγε ο Πρόεδρος Τράμπ απ’ τον οποίον αναμένεται πρωτοβουλία επιλύσεως του Κυπριακού προβλήματος όπως εκείνο της Γάζας.

Ο χρόνος τρέχει εις βάρος του Ερντογάν που έχει τελευταία ελπίδα να συμφωνήσει σ’ ένα κράτος με δύο κοινότητες στην Κύπρο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ομοσπονδιακή πολιτεία πολλών κοινοτήτων, με τρείς ανεξάρτητες εξουσίες (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική) και μία ακόμη της κεντρικής Τραπέζης που εν προκειμένω στη Κύπρο διευθύνεται από την Φραγκφούρτη. Προϋπόθεση επανενώσεως της νήσου ο απόλυτος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Κυπριακό κράτος και τις δύο Κοινότητες, η αρχή της δημοκρατικής πλειοψηφίας και ισοτιμίας της ψήφου των αυτοχθόνων της νήσου. Απαραίτητη η απόσυρση των ξένων στρατευμάτων και η κατάργηση των Εγγυήσεων και κυριάρχων Βρετανικών βάσεων κι η αποζημίωση όσων Κυπρίων έχασαν τις ιδιοκτησίες των το 1974.

Η αποκατάσταση της ελευθέρας επικοινωνίας μεταξύ των ζωνών που θα ανήκουν στις δύο κοινότητες είναι αυτονόητη όπως κι η ελευθέρωση της Αμμοχώστου. Η εφαρμογή των βασικών δημοκρατικών αρχών στην Κυπριακή ομοσπονδία μπορεί να ανατεθεί σε μία ομάδα τριών διεθνών δικαστών με ημερομηνία λήξεως. Το ζητούμενο είναι η αποκατάσταση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων μέσα σε ένα έτος. Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη.

Διαφορετικά ας μείνουν τα πράγματα ως έχουν αλλά το πρώτο εξάμηνο του 2026 την προεδρία της ΕΕ αναλαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία και να δούμε τότε τι θα κάνει η Τουρκία που δεν την αναγνωρίζει; Τα παράπονα της στους BRICS!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx