Φιάσκο η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη – Εισέπραξε “όχι” για το μνημόνιο

Φιάσκο η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη – Εισέπραξε "όχι" για το μνημόνιο, Γιώργος Πρωτόπαπας

Ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη έκανε σαφή αναφορά στο παράνομο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης και τόνισε ότι πρέπει να ακυρωθεί, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι δύο χώρες πρέπει να σβήσουν τα λάθη του παρελθόντος, και να πορευθούν με οδηγό το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, ο Λίβυος ομόλογός του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊντά κατέστησε σαφές ότι η χώρα του ενεργεί βάσει της διασφάλισης των εθνικών συμφερόντων της. Οι δηλώσεις δείχνουν εμμέσως πλην σαφώς την υποστήριξή του προς το μνημόνιο, που αποτελεί και πάγια θέση του.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «γράφοντας την καινούρια σελίδα της κοινής μας διαδρομής, πρέπει να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης. Θέλουμε κι εμείς άμεση και πλήρη αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων και την ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν σαν διακρατικές συμφωνίες, αλλά δεν έχουν καμία ισχύ». Παράλληλα, τόνισε ότι «οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της. Το πλησιέστερο σε αυτήν γεωγραφικό έδαφος είναι η Γαύδος και η Κρήτη. Χαιρετίζω τη διάθεσή σας να μπορούμε να συζητήσουμε απευθείας την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και να συνεχίσουμε συζήτηση που διεκόπη το 2010».

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός από την πλευρά του κατέστησε σαφές  ότι «όπως κάθε χώρα ενδιαφέρεται για τα συμφέροντά της έτσι και η Λιβύη ενδιαφέρεται για τα δικά της συμφέροντα. Εμείς φροντίζουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και του λαού μας» και  ενθάρρυνε τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Τουρκίας, όπως και της Λιβύης και της Τουρκίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών. Τέλος επισήμανε ότι είναι υπέρ της συνεργασίας στη Μεσόγειο, διότι η Λιβύη θέλει να έχει καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής».

Ωστόσο, η επίσκεψη του Μητσοτάκη εγείρει ερωτήματα. Ενδεχομένως, η ανευ όρων προσέγγιση της κυβέρνησης Ντμπειμπά, δεν σημαίνει κάτι και δεν εξισορροπεί την τουρκική επιρροή. Να υπενθυμίσουμε, ότι η συμφωνία για την μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη που υπογράφηκε από τις δύο αντίπαλες πλευρές, αναφέρει πως αναστέλλονται όλες οι συμφωνίες συνεργασιών με ξένες χώρες, που είχε συνάψει η αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση της Τρίπολης, μέχρι να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση.

Επίσης, το Εφετείο της πόλης Αλ Μπάιντα που ανήκει στην Ανατολική Λιβύη, που ελέγχεται από το Χαφτάρ δημοσίευσε απόφαση, η οποία κρίνει άκυρη τη συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Άγκυρας και Τρίπολης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων καθώς και τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας των δύο πλευρών.

Στόχοι επίσκεψης

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη αποσκοπεί στο να πείσει την μεταβατική κυβέρνηση να μην υιοθετήσει κινήσεις που θα θεωρηθούν σαν ενεργοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.  Επισημαίνεται, ότι η νέα κυβέρνηση που εκλέχθηκε από το Φόρουμ της Λιβύης, εκπροσωπεί όλες τις περιοχές της χώρας και είναι επιρρεπής σε πιέσεις από τις δύο αντίπαλες πλευρές του εμφυλίου, τον πρώην πρωθυπουργό αλ Σαράτζ και τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.  Άλλωστε, οι αναφορές των ξένων ΜΜΕ, ότι κάποιοι από τους εκλέκτορες χρηματίστηκαν, έχουν αφήσει έντονη σκιά στην αξιοπιστία της μεταβατικής κυβέρνησης.

Η αποστολή της είναι να διεξαγάγει τις εκλογές του Δεκεμβρίου, ώστε να προκύψει η νέα κυβέρνηση που θα διαχειριστεί την τύχη της Λιβύης. Η δικαιοδοσία της μεταβατικής κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει αποφάσεις για  το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων. Όμως, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Ντμπεϊντά, στρώνουν το έδαφος για την ενεργοποίησή του.

Η ελληνική διπλωματία επιδιώκει να επανιδρύσει τις σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης, εξού και η απόφαση για επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στη Λιβύη, ώστε να μπορεί να είναι σε θέση να συνομιλήσει με την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Είναι αφελές να υποστηρίξουμε ότι η Αθήνα θα επιδιώξει να ισορροπήσει την τουρκική επιρροή στην Λιβύη, που έχει πλέον αποκτήσει γερό πάτημα, κυρίως σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και σε διπλωματικό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι