ΑΠΟΨΗ

Τί παίζεται γύρω από την Κάσο

Τί παίζεται γύρω από την Κάσο

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προκαλεί την Ελλάδα στην Κάσο, συγκεντρώνοντας ένα μικρόν στολίσκο πολεμικών πλοίων από τα 50 που μετέσχον στην ναυτική επίδειξη του ναυτικού της, επ’ ευκαιρία της 50ης επετείου εισβολής-κατοχής της βορείου Κύπρου.

Κι’ άλλοτε, Τούρκος εκπρόσωπος, στη σύνοδο της Διεθνούς Επιτροπής για την εξερεύνηση της Μεσογείου το 2013 στην Μασσαλία, είχε υποστηρίξει την χάραξη μέσης γραμμής στο ανατολικό Αιγαίον, αγνοώντας τα δικαιώματα της νήσου Κάσου για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ .Το εν συνεχεία παράτυπον τουρκο-λιβυκόν συμβόλαιο, που δεν έχει κυρωθή από το λιβυκό κοινοβούλιο, παρέκαμψε ακόμη και τα χωρικά ύδατα των 6 μιλίων στον δίαυλο Καρπάθου-Κάσου, που αποτελεί την νοτιοανατολική Ελληνική είσοδο του Αιγαίου την οποία σέβονται όλες οι μεγάλες ναυτικές χώρες αλλ’ όχι η Τουρκία.

Ειδικώς όσον αφορά στην Κάσο, ο διεθνής δικαστής Χρίστος Ροζάκης υποστηρίζει ότι «δημιουργεί ένα εδαφικό τόξο με τις ανατολικές ακτές της Κρήτης, της Ρόδου και της Καρπάθου κι ένα τ ί τ λ ο (της Ελλάδος) για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα». Αδιαμφισβήτητα. Η Ελλάδα επίσης έχει αποφασίσει να επιτρέπει την ελευθέρα κίνηση των ξένων πλοίων περιλαμβανομένων και των τουρκικών, σε θαλάσσιες περιοχές της, όπως της νοτιοανατολικής εισόδου στο Αιγαίον μεταξύ Κάσου και Κρήτης. Πέραν αυτού η πόντιση ηλεκτροφόρων και τηλεπικοινωνιακών καλωδίων στην ΑΟΖ έχει ανάγκη μόνον της ανακοινώσεως στο παράκτιο κράτος όπως έχει γίνει με το ιταλικό πλοίο Ιοvolli Relume, που ερευνά την διέλευση του ηλεκτρικού καλωδίου διασύνδεσης Ελλάδος, Κύπρου κι Ισραήλ.

Τι θέλει η Τουρκία

Συνεπώς γιατί έβαλε τις φωνές η Τουρκία; Μία πρόχειρη εξήγηση είναι ο υπερβάλλων ζήλος των Τούρκων ναυάρχων για την εφαρμογή των φιλοδοξιών του Ταγίπ της «γαλάζιας πατρίδας» κι έτερα σπαραξικάρδια. ΄Επειτα είναι η προσπάθεια της Τουρκίας να νομιμοποιήσει το συμβόλαιο με την Λιβύη, που καταπατεί την δυνητική ΑΟΖ της Ελλάδος. Αλλά η σθεναρά στάση όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης να μην αναγνωρίζει το κλείσιμο του κόλπου της Σύρτης, μήκους 302 ναυτικών μιλίων και η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο , που αναγνωρίζει πλήρη επίρρεια στην νήσο Γαύδο, «εκνευρίζουν» τους Τούρκους αναθεωρητές και δοκιμάζουν τα νεύρα των θιγομένων.

Δεν πρέπει να παρσυρθή η ελληνική κυβέρνηση από τα τερτρίπια των Τούρκων…θαλασσολύκων και να ενδώσει στην κλιμάκωση της κρίσεως που μπορεί να οδηγήσει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Άρον-άρον», πράγμα ασύμφορο για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ο τουρκικός στολίσκος είναι στο περισκόπιο των ελληνικών υποβρυχίων κι η υπεροχή της Ελλάδος στον αέρα με τα Ραφάλ ελέγχει το πεδίο όπως κατά τον Μεγάλο Απελευθερωτικό Αγώνα, Κάσιοι επολέμησαν γενναία κι αιχμαλώτισαν 13 τουρκικά πλοία στην Δαμιέττη(*) το 1822.΄Εχουν γνώσιν οι φύλακες.

(*) Αιγυπτιακό λιμάνι στις εκβολές του Νείλου ποταμού στην Μεσόγειο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx