Τί “μαγειρεύουν” Γεραπετρίτης-Φιντάν για το Αιγαίο
28/08/2023H ώρα της κρίσης έφτασε και μετά τον “γαλάζιο” θρίαμβο στις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου-Ιουνίου και την συντριβή της αντιπολίτευσης, η Ελλάδα θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους γείτονες ως ηττημένη – χωρίς να πέσει ούτε μια σφαίρα – με μοναδικό “μενού” τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, επίσκεψη εργασίας θα πραγματοποιήσει στην Άγκυρα στις 5 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν (Hakan Fidan).
Παίρνοντας και επίσημη μορφή οι διαπραγματεύσεις, που γίνονταν στο παρασκήνιο όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Προφανώς, η επιλογή των δυο προσώπων δεν είναι τυχαία, που θα επιχειρήσουν να ανοίξουν νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο κ. Γεραπετρίτης είναι “δεξί χέρι” του Κυριάκου Μητσοτάκη, που κλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια να αναλάβει ειδικές αποστολές, ενώ ο Χακάν Φιντάν είναι στενός συνεργάτης του Ερντογάν, ο οποίος από το 2010 έως το 2023, του ανέθεσε τη διοίκηση των μυστικών υπηρεσιών και είναι ο μοναδικός που έχει παραμείνει αδιαλείπτως στο πλευρό του από το 2003 μέχρι σήμερα.
Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα, ενόψει και της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που θα διενεργηθεί στις 19-24 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Το πιο “καυτό” θέμα στο τετ α τετ των δύο υπουργών θα είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και το τι θα περιλαμβάνει το συνυποσχετικό, που θα συντάξουν από κοινού οι δύο πλευρές.
Η πάγια εθνική θέση
Η πάγια εθνική θέση της Ελλάδας εδώ και πενήντα χρόνια είναι ότι η μοναδική διαφορά που έχουμε με τους γείτονες είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ αντιθέτως ο κ. Μητσοτάκης έχει μιλήσει επανειλημμένως δημόσια για επίλυση “των διαφορών” με την αναθεωρητική Τουρκία και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Να θυμηθούμε την προβληματική-παλαιότερη δήλωση του αρμόδιου υπουργού, ότι η μοναδική κόκκινη γραμμή που έχει η Ελλάδα είναι τα έξι ναυτικά μιλιά των νησιών!
Αξίζει να λεχθεί ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, οι θαλάσσιες ζώνες ενός κράτους δεν περιλαμβάνουν μόνον την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά και τα χωρικά ύδατα ή αιγιαλίτιδα ζώνη και την Συνορεύουσα Ζώνη. Όσον αφορά ειδικά τα χωρικά ύδατα πρέπει να επισημανθεί ότι πρόκειται για εθνικό έδαφος και εκτείνονται αυτή τη στιγμή στα έξι ναυτικά μίλια στο Αιγαίο Πέλαγος, ενώ η Πατρίδα μας διατηρεί, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, το δικαίωμα μονομερούς επέκτασης τους στα 12 ναυτικά μίλια.
Πλησιάζει νέα “Συμφωνία Πρεσπών”…
Επομένως, προκαλείται εύλογη ανησυχία όταν ο πρωθυπουργός και αξιωματούχοι της χώρας δείχνουν ότι είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευθούν και τα χωρικά ύδατα μας, που συνεπάγεται παράδοση εθνικού εδάφους. Όμως, το χειρότερο είναι ότι η Αθήνα είναι διατεθειμένη να συζητήσει με τους επιθετικούς γείτονες και την αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και την κυριαρχία ελληνικών βραχονησίδων και νησίδων, την λεγόμενη θεωρία των “γκρίζων ζωνών” που προωθεί η Άγκυρα μετά την ταπείνωση των Ιμίων, ώστε να συναινέσει να υπογράψει το συνυποσχετικό για την Χάγη, καθώς οι γείτονες δεν αναγνωρίζουν την δικαιοδοσία του δικαστηρίου.
Σαν “τυράκι” δίνουν επιπλέον την υπογραφή συμφώνου μη επίθεσης μεταξύ των δυο χωρών, που στην πράξη είναι άνευ αξίας, διότι η ιστορία μας διδάσκει ότι οι Τούρκοι, όταν τους δοθεί η ευκαιρία, δεν τιμούν ούτε το μελάνι της υπογραφής τους σε διμερείς συνθήκες, ούτε σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, προκειμένου να ικανοποιήσουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια τους στην περιοχή.
Δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση με τον Ερντογάν και τι οφέλη θα μπορέσει να αποκομίσει η χώρα από μια ενδεχόμενη συμφωνία που αντικείμενο συζήτησης θα είναι μόνον τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Το μόνο σίγουρο είναι το εξής: Η “Συμφωνία των Πρεσπών” πλησιάζει…