ΑΠΟΨΗ

Τι σχέση έχει η Σχολή της Χάλκης με τα τουρκικά F-16

Τι σχέση έχει η Σχολή της Χάλκης με τα τουρκικά F-16, Κώστας Κόλμερ
epa10306564 US President Joe Biden (front) walks with Turkey's President Recep Tayyip Erdogan for their bilateral meeting as part of the G20 Leaders' Summit in Bali, Indonesia, 15 November 2022. The 17th Group of Twenty (G20) Heads of State and Government Summit runs from 15 to 16 November 2022. EPA/SONNY TUMBELAKA / POOL

Δύο άσχετα μεταξύ τους ζητήματα, η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης και η αμερικανική συμφωνία για την παράδοση στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16 τελευταίου τύπου (Block 70) συνέπεσαν χρονικώς κι όχι τυχαίως.

Κοινός παρονομαστής αφ’ ενός η συγκατάθεση του Κογκρέσου και αφ’ ετέρου ο εκφοβισμός της Ρωσίας, ότι τελικώς τα F-16 θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της από το ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας. Η παράσταση περιέχει κι ένα γαϊτανάκι μεταξύ του Τούρκου υπουργού Παιδείας, αρμοδίου υποτίθεται για το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης και της κεμαλικής αντιπολιτεύσεως, που προσποιείται ότι αντιτίθεται στην επαναλειτουργία, με ταυτόχρονη ανακοίνωση του Αμερικανικού Στέiτ Ντηπάρτμεντ «ότι η Αμερική είναι υπερήφανη» για τη συμφωνία κατασκευής και αναβαθμίσεως των F-16 που έχει παραγγείλει η Τουρκία στην Λόκχηντ-Μάρτιν.

Με ένα σμπάρο δυo τρυγόνια: Παρέχεται ικανοποίηση στο Αμερικανικό Κογκρέσο, που ενδιαφέρεται για την επομένη εκλογή Οικουμενικού Πατριάρχη –να είναι απόφοιτος της Σχολής ώστε να άρει τις επιφυλάξεις του για την συμφωνία των 110 F-16– και συγχρόνως εμφανίζεται η κυβέρνηση Ερντογάν ότι αίρει τα εμπόδια που το κεμαλικό καθεστώς προ 50ετίας έβαλε για να κλείσει η Σχολή.

Η Σχολή και ο Ερντογάν

Η φτηνή κωμωδία, για το χάσκον διεθνές κοινό, διαθέτει και επίλογο, που αναμένεται να εμφανιστεί από την εκδήλωση ικανοποίησης της κυβερνήσεως των Αθηνών. Στα πλαίσια της ομώνυμης διακηρύξεως πέρυσι είχε θίξει το ζήτημα του Πατριαρχείου. Όλα αυτά συνοψίζονται σε μια λέξη: Την Επικυριαρχία της Αμερικής επί των δύο ομόρων χωρών ότι συνεχίζεται αλλά επ’ ωφελεία των ιδίων της συμφερόντων, με ταυτόχρονη διατήρηση της ειρήνης μεταξύ των και της εξημερώσεως της Κοινής Γνώμης.

Δεν αντιλαμβάνονται όμως οι Ταλεϋρανδίσκοι του Στέiτ Ντηπάρτμεντ ότι μόλις η Τουρκία αποκτήσει τα περιπόθητα F-16 δεν θα περιοριστεί στα ευχέλαια της Σχολής της Χάλκης αλλά θα επαναλάβει αμέσως τις παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου από Οινουσών μέχρις Καφηρέως και θα γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων την Διακήρυξη των Αθηνών, όπως άλλωστε έχει δηλώσει αρχήθεν ότι ουδεμία σημαίνει υπαναχώρηση των διεκδικήσεων εις βάρος της Ελλάδος.

Καθ’ όσον αφορά στο πρόσωπο του νέου Πατριάρχου, Δόξα Σοι ο Θεός, να χαρίζει πολλά έτη στον εν ενεργεία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι