Τί συμβαίνει με τα τουρκικά drones και τις υπερπτήσεις
19/09/2022Μπαράζ προκλήσεων είναι σε εξέλιξη από το πρωί στον ουρανό του Αιγαίου με παραβιάσεις και με υπερπτήσεις τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούν πλέον όλο το 24ωρο στο Αιγαίο προκαλώντας ανοιχτά.
Μέχρι το απόγευμα σήμερα είχαν καταγραφεί 88 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου όλες από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εκ των οποίων οι 6 ήταν υπερπτήσεις. Με εργαλείο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη όλο το τελευταίο διάστημα οι Τούρκοι «στοχοποιούν» νησιά, όπως η Κίναρος και η Κανδελιούσα και πραγματοποιούν συνεχείς και επικίνδυνες υπερπτήσεις σε χαμηλό ύψος.
Οι προκλήσεις και το μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων άρχισε νωρίς το πρωί στις 08:16, όταν μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας πέταξε πάνω από τη νήσο Κανδελιούσσα (δυτικά της Νισύρου) στα 19.000 πόδια. Ακολούθησαν άλλες πέντε υπερπτήσεις στη νήσο Κίναρος, η τελευταία στις 14:20.
Στο μεταξύ ο Πρωθυπουργός, που θα συμμετάσχει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αναμένεται στην ομιλία του να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο θα περιλάβει ειδική αναφορά στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και στις συνεχείς προκλήσεις και αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας. Ο κ. Μητσοτάκης είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Πάντως ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ σε απαντητική του επιστολή προς τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου , σημειώνει ότι «μεταξύ άλλων, οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης».
Υπογραμμίζει δε ότι επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος. Σημειώνει τέλος ότι «η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνεται μέσω καλή τη πίστει διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».