ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι συζήτησε ο Ντόκος με τον Αμερικανό ομόλογό του

Τι συζήτησε ο Ντόκος με τον Αμερικανό ομόλογό του

Σε επικοινωνία ήρθαν Ουάσινγκτον-Αθήνα δια των συμβούλων Εθνικής Ασφαλείας, με κύριο θέμα συζήτησης την Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας. Ο Τζέικ Σάλιβαν και ο Θάνος Ντόκος επικεντρώθηκαν, όπως αναμένονταν, και στην αμυντική συνεργασία. Ο πρώτος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στα δύο κράτη, ενώ δεσμεύθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης για περαιτέρω εμβάθυνση αυτών.

Η αμυντική συνεργασία των δύο κρατών βρίσκεται σε αύξουσα κατεύθυνση, γεγονός που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Ο Σάλιβαν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με το Ντόκο, υπογράμμισε την ανάγκη για σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, χαιρετίζοντας έτσι και την επανέναρξη των συνομιλιών με την Τουρκία.

Θέση στη συζήτηση είχε και το ζήτημα του Κυπριακού. Ο Σάλιβαν δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν μια λύση που θα οδηγήσει –μέσα κι από την σημαντική συνεισφορά του ΟΗΕ– σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Το έτερο θέμα που θίχτηκε στην επικοινωνία των δύο ομολόγων, ήταν η σοβαρότητα της καταπολέμησης και περιορισμού της επιβλαβούς επιρροής στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ εξέφρασαν ιδιαίτερη ικανοποίηση για τις πρόσφατες κινήσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τις υποδομές της στους τομείς της τηλεπικοινωνίας και της ενέργειας. Το ζήτημα των υποδομών κρίθηκε καθοριστικό για τη θέση της χώρας και κατ’ επέκταση τη σταθερότητα στην περιοχή. Η επικοινωνία Σάλιβαν-Ντόκου έληξε με την εκατέρωθεν δέσμευση για διατήρηση της επικοινωνίας των δύο κρατών για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και κοινών συμφερόντων, με βάση πάντα την ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι