ΑΝΑΛΥΣΗ

Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη για τις νέες φρεγάτες

Ο αντιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης διορίστηκε διοικητής στην επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα

Σε πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την συμμετοχή αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων, εξετάστηκε το θέμα της απόκτησης των νέων φρεγατών, που θα ενισχύσουν την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του Στόλου.

Στην σύσκεψη ο Αρχηγός του ΓΕΝ, ανέπτυξε την πρόταση-εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού, για τις νέες φρεγάτες και ποιες ανάγκες θα πρέπει να καλύψουν σε εθνικό και συμμαχικό επίπεδο. Έγινε ανάλυση του διεθνούς περιβάλλοντος και οι ανάγκες ασφάλειας που προκύπτουν, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή , αλλά και κυρίως, επισημάνθηκε, η ισχύς του Πολεμικού Ναυτικού, ως βασικό παράγοντα αποτροπής της επεκτατικής και αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ίδια σύσκεψη συνεξετάστηκαν και τα εξής: Η βιωσιμότητα των ελληνικών ναυπηγείων, καθώς υπάρχει απαίτηση της κυβέρνησης, να συμμετέχουν στην ναυπήγηση των νέων φρεγατών, αλλά και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των παλαιότερων. Η ενδιάμεση λύση, δηλαδή, ποιες φρεγάτες να νοικιαστούν και από ποια χώρα, που θα ενταχθούν στη δύναμη του Στόλου, μέχρι να ολοκληρωθεί η ναυπήγηση των νέων Φρεγατών.

Και φυσικά το οικονομικό σκέλος της προμήθειας, αφού το συνολικό κόστος, αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ, ποσό όχι αμελητέο για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Μια σημαντική εξέλιξη, είναι ότι, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η επιλογή νέων φρεγατών και ενδιάμεσης λύσης να γίνει από δύο ή και τρεις διαφορετικές χώρες, π.χ. να γίνει ναυπήγηση στα ελληνικά ναυπηγεία, φρεγατών αμερικανικών σχεδίων, να ενοικιαστούν 2 γαλλικές ή Ιταλικές φρεγάτες, ενώ ο εκσυγχρονισμός των παλαιοτέρων να ανατεθεί στην Ολλανδία ή να γίνει δεκτή πρόταση για μεταχειρισμένες φρεγάτες κλάσης Type 23, που αποδεσμεύει το Βρετανικό Ναυτικό!

Αξιολόγηση

Το Πολεμικό Ναυτικό αξιολόγησε προτάσεις από ΗΠΑ (HFF, όπως έχει μετονομαστεί η ελληνική εκδοχή των MMSC), Γαλλία (FDI), Ολλανδία (S 11515), Ηνωμένο Βασίλειο (Arrowhead 140), Ιταλία (FREMM/Bergamini), Ισπανία (F-110) και Γερμανία (Α300).
Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε δεκτή η εισήγηση να εξεταστούν οι περαιτέρω δυνατότητες αξιολόγησης προμήθειας Φ/Γ από τις εξής χώρες: Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία και Ολλανδία, ενώ η ισπανική πρόταση παρέμεινε εκτός.

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση: Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, σήμερα Σάββατο 5 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από την πολιτική και τη στρατιωτική Ηγεσία για την αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο Πολεμικό Ναυτικό ως προς την ενίσχυσή του με τέσσερις νέες φρεγάτες.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε δεκτή η εισήγηση να εξεταστούν οι περαιτέρω δυνατότητες αξιολόγησης προμήθειας Φ/Γ από τις χώρες που παρατίθενται ακολούθως κατ’ αλφαβητική σειρά: Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α, Ιταλία, Ολλανδία. Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό έλαβαν μέρος ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ κ. Αριστείδης Αλεξόπουλος, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Θάνος Ντόκος και ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού κ. Γρηγόριος Δημητριάδης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι