Τι θα φέρει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ για το Κυπριακό
02/07/2026
Βρισκόμαστε σε στάση αναμονής: Να πραγματοποιηθεί η σύνοδος του ΝΑΤΟ, 7-8 Ιουλίου στην Άγκυρα και να επισκεφθεί αμέσως μετά την περιοχή η Προσωπική Απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν. Κι όλα αυτά με φόντο το σενάριο πραγματοποίησης άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, στο τέλος Ιουλίου – αρχές Αυγούστου.
Η σύναξη του ΝΑΤΟ προσφέρεται για επαφές στο περιθώριο. Εκεί θα είναι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αμφότεροι θα συναντηθούν με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και αναμένεται -έχει ήδη αναφερθεί- πώς θα θέσουν και το Κυπριακό. Θα επιχειρήσουν τη διασύνδεση Κυπριακού-ευρωτουρκικών.
Σε όσα διαδραματίζονται, της προσπάθειας επαναπροσέγγισης ΕΕ-Τουρκίας, εντάσσεται και το ταξίδι στην Άγκυρα της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια και Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κάγια Κάλας, της Επιτρόπου Διεύρυνσης, Μάρτα Κος και του Επίτροπου Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν, στη διάρκεια της επίσκεψής τους, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν. Με τον τελευταίο εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία εκφράζεται “υποστήριξη στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό ζήτημα”. Πρόκειται, ασφαλώς, για μια γενική και αόριστη τοποθέτηση.
Προφανώς έχει σημασία τι ειπώθηκε κατά τις επαφές των τριών Ευρωπαίων αξιωματούχων στην τουρκική πρωτεύουσα. Τι συζητήθηκε, δηλαδή, πίσω από τις κλειστές πόρτες. Στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά το πέρας της επίσκεψης των τριών Ευρωπαίων αξιωματούχων στην Άγκυρα, αναφέρεται πως συμφώνησαν επίσης για “τη σημασία της περιφερειακής σταθερότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας” (που αφορά Κύπρο και Ελλάδα).
Τί συζήτησαν Τουρκού-Ευρωπαίοι
Μεταξύ Ευρωπαίων και Τούρκων αξιωματούχων, όπως αναφέρεται και στο κοινό ανακοινωθέν, συζητήθηκαν και ζητήματα, που αφορούν και τις δυο πλευρές και τα οποία μπορούν να τεθούν σε περίπτωση που προχωρήσει η διασύνδεση Κυπριακού και ευρωτουρκικών.
Πρώτο, σε σχέση με την Τελωνειακή Ένωση, η αναβάθμιση της οποίας θα ωφελήσει και τις δυο πλευρές, αναφέρεται ότι «επιβεβαίωσαν την προθυμία τους να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση της εφαρμογής της, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για τον εκσυγχρονισμό της». Συμφώνησαν επίσης ότι «η ενδεχόμενη συμμετοχή της Τουρκίας στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA) θα ήταν ωφέλιμη». Δεύτερο, συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση στον Διάλογο Απελευθέρωσης Θεωρήσεων και αντάλλαξαν απόψεις για τις διαδικασίες υποβολής και επεξεργασίας αιτήσεων θεώρησης Τούρκων υπηκόων.
Βεβαίως στο τραπέζι ήταν και τα θέματα της δημοκρατίας στην Τουρκία και τα σοβαρά ελλείμματα που υπάρχουν, ενώ δεν αποφεύχθηκε και η συζήτηση για τη σημασία της αποτροπής της καταστρατήγησης των κυρώσεών της από όλα τα κράτη, στο πλαίσιο της συζήτησης για την Ουκρανία. Το μήνυμα πρέπει να έχει ληφθεί στην Άγκυρα. Βρισκόμαστε σε στάση αναμονής ενόψει διεργασιών στο παρασκήνιο. Σύντομα θα φανεί κατά πόσο η Άγκυρα θέλει να συνεργασθεί στο Κυπριακό. Αυτό είναι και το ζητούμενο.





