Τι θα σήμαινε η “μερική ενεργοποίηση” των S-400 για Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισραήλ

Πως μπορεί η Ελλάδα να εξουδετερώσει τους τουρκικούς S-400, Κώστας Γρίβας

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV φέρεται να υποστήριξε πριν λίγες ώρες, ότι έχει βρεθεί η “ειρηνική και αναίμακτη” φόρμουλα υπέρβασης της κρίσης που μαίνεται στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις εξαιτίας του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιβληματικής προστασίας S-400 Triumf… αυτό στηρίζεται στην αποκαλούμενη από τους Τούρκους, μέθοδο της “ειρηνικής εγκατάστασης”, με την ενεργοποίησή του να προβλέπεται μόνο σε περίπτωση περιφερειακής σύρραξης ή πολέμου.

Οι Τούρκοι θα προχωρούν σε ασκήσεις με τα συστήματα αυτά ώστε να τα συντηρούν και να τα διατηρούν σε ετοιμότητα. Το μέγα ζητούμενο για την Ελλάδα, είναι πως αυτή η διαρρύθμιση, πλήττει σε χείριστο βαθμό την ελληνική ασφάλεια, οπότε, στο θεωρητικό -να τονιστεί- ενδεχόμενο τέτοιας συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας, θα πρέπει να κινητοποιηθεί η ελληνική διπλωματία άμεσα, καθώς και κάθε λογής στρατιωτικό “κανάλι” επικοινωνίας με τις ΗΠΑ. Βέβαια, το να προλαβαίνεις δυσάρεστες καταστάσεις, είναι καλύτερο από το να τις θεραπεύσεις…

Το πρόβλημα θα λάμβανε εφιαλτικές διαστάσεις, ιδίως εάν υπήρχε περίπτωση αυτή η “λύση” παραμονής των S-400 σε τουρκικό έδαφος, να επιτρέψει στην Άγκυρα να προχωρήσει με την παραλαβή των F-35 (σ.σ. όπως υπονοεί η λέξη “λύση” που χρησιμοποιείται στην παρουσίαση της είδησης), αλλά και αποτροπής του ενδεχομένου εκδίωξης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας από το πρόγραμμα του μαχητικού πέμπτης γενιάς της Lockheed Martin.

Η Ελλάδα προφανώς θα βρισκόταν απέναντι σε μια Τουρκία που θα είχε ανά πάσα στιγμή την επιλογή να ανοίξει τα συστήματα αυτά σε περίπτωση κάποιας όξυνσης της διμερούς κατάστασης, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται για την ελληνική δυνατότητα προβολής αποτελεσματικής άμυνας. Ταυτόχρονα, θα είχε να αντιμετωπίσει και έναν σεβαστό αριθμό μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, περιπλέκοντας έτι περεταίρω το αεροπορικό ισοζύγιο ισχύος στην περιοχή του Αιγαίου.

Σημαντική παράμετρος ασφαλώς θα ήταν το ότι παρόμοια -όχι ταυτόσημα, αλλά εξίσου “ενοχλητικά”- διλήμματα θα αντιμετώπιζε στον αμυντικό του σχεδιασμό και το Ισραήλ, αν είναι χώρα που βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση αντιμετώπισης της απειλής, καθώς διαχρονικά έχει φερθεί με μεγαλύτερη σοβαρότητα απέναντι στα ζητήματα εθνικής άμυνας.

Γι’ αυτό άλλωστε και έχει επιβιώσει… Ωστόσο, το ότι τα προβλήματα δεν θα αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά και τους Ισραηλινούς, προσθέτει ένα πολύ ισχυρό “όπλο” στο ελληνικό διπλωματικό “οπλοστάσιο”, ιδίως στην Ουάσιγκτον. Βέβαια, θα πρέπει να προστεθεί και επισημανθεί με έμφαση, ότι τέτοια σενάρια έχουν πολλές φορές δοθεί στη δημοσιότητα από τουρκικά μέσα ενημέρωσης και έχουν αποδειχθεί είτε ευσεβείς πόθοι, είτε η δημοσιοποίησή τους αποσκοπεί στο να μετρηθούν αντιδράσεις και να διαγνωστούν τα περιθώρια συμβιβασμού με βάση κάποια “φόρμουλα”.

Εάν όμως υποτεθεί ότι η αναφορά του τουρκικού δικτύου NTV απηχεί μια “διπλωματική πραγματικότητα”, τότε θα μπορούσε κανείς να επισημάνει με μια πρώτη ματιά, ότι η “λύση” είναι απείρως χειρότερη αυτής της μεταφοράς των συστημάτων στο Αζερμπαϊτζάν, που είχε επίσης αναφερθεί. Με αυτό τον τρόπο οι Τούρκοι δεν θα έχαναν χρήματα, το ένα περίπου δισεκατομμύριο δολάρια που φέρεται αν έχει κοστίσει η συμφωνία για τους S-400 με τους Ρώσους, αν και θα προέκυπταν σοβαρές επιπλοκές στη διμερή σχέση της Ρωσίας με την Αρμενία, στο έδαφος της οποίας διατηρούν στρατιωτικές βάσεις. Και μάλιστα κοντά στα σύνορα με την Τουρκία…

Επιπρόσθετα, σε ένα τέτοιο σενάριο-εφιάλτη για τα ελληνικά συμφέροντα, αυτό της διατήρησης σε καθεστώς “μερικής ετοιμότητας” των S-400, η Ελλάδα θα βρισκόταν ενώπιον μιας δραματικής ανατροπής του ισοζυγίου ισχύος στην περιοχή. Καταρχάς… και καταρχήν, το σενάριο αυτό μοιάζει πολύ δύσκολο να γίνει αποδεκτό από το αμερικανικό Πεντάγωνο, αφού δεν αντιμετωπίζεται το θέμα ουσίας, αυτό της συνύπαρξης των F-35 και των S-400 σε τουρκικό οπλοστάσιο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο defence-point.gr

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx