ΑΠΟΨΗ

Τι θα συμβεί αν τα ελληνοτουρκικά οδηγηθούν σε κρίση

Τι θα συμβεί αν τα ελληνοτουρκικά οδηγηθούν σε κρίση, ΚΟΛΜΕΡ

Τελειώνει στις 14 προσεχούς Μαΐου ο “μήνας του μέλιτος” με την Τουρκία και μαζί μ’ αυτόν οι αυταπάτες του κ. Γεραπετρίτη περί “ηπίου κλίματος” στις σχέσεις με την γείτονα χώρα, που ουδέποτε υπήρξε. Απλώς η Ελλάς… στρουθοκαμήλιζε εφ’ ενός έτους κι ο Ερντογάν έπαιζε τον… χαβά του.

Η Αγία Σοφία και η Ι. Μονή της Χώρας μετεβλήθησαν από την Τουρκία σε μουσουλμανικά τεμένη από παγκόσμια μνημεία, προστατευόμενα από την Ουνέσκο. Οι λαθρομεταναστευτικές ροές στα ελληνικά πελάγη συνεχίσθησαν αμείωτες, όπως και τα “τετελεσμένα” στη Πύλα της Κύπρου. Η Τένεδος δεν έχει δάσκαλο των ελληνικών. Με πρόφαση την ανακήρυξη θαλασσίων πάρκων στο Αιγαίο και στο Ιόνιο πέλαγος, αναβίωσαν οι “γκρίζες ζώνες” στα ελληνοτουρκικά που ουδέποτε κόπασαν, όπως κι οι απειλές της Αγκύρας.

Η προκλητική υιοθεσία της Χαμάς από τον Ερντογάν προκάλεσε την ακύρωση της επισκέψεώς του στον Μπάιντεν. Εν τούτοις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να μεταβεί στην Άγκυρα στις 13 Μαϊου, όπου ο Ερντογάν τον αναμένει ανυπερθέτως. Λάθος. Θα υποκύψει στον τουρκικό εκβιασμό ή θα αναμετρηθεί με τον Ερντογάν “στο πεδίο”;

Μια ενδεχόμενη κρίση στα ελληνοτουρκικά

Πόλεμοι, βεβαίως, για θαλάσσιες εκτάσεις συνήθως δεν γίνονται – αν και υπάρχουν προηγούμενες συγκρούσεις πχ. για το ψάρεμα του μπακαλιάρου μεταξύ Βρετανίας κι Ισπανίας, προ ετών. Αλλ’ εδώ παίζονται κρίσιμα γεωπολιτικά παίγνια: που αρχίζουν τα ευρωπαϊκά σύνορα και που τελειώνουν τα ελληνικά. Στο Αιγαίον διακυβεύεται, δια μίαν εισέτι φορά, η ελευθερία της Ελλάδος και το κύρος της “ηνωμένης” Ευρώπης. Η Τουρκική επιθετικότητα θ’ αμφισβητήσει αμφότερα, ενδεχομένως “εν θερμώ”.

Ο Ερντογάν θα μπορούσε να εξαπολύσει ένα κύμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΜΕΑ) όπως οι Ιρανοί κατά του Ισραήλ. Κατόπιν, επανδρωμένα αεροσκάφη θα παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο κι ύστερα το τουρκικό ναυτικό θα πλεύσει μέσα στα ανακοινωθέντα “θαλάσσια πάρκα” του Αιγαίου. Μάλλον ο Ερντογάν δεν θα τύχει διαφορετικής αντιμετωπίσεως, εκείνης του Ιράν στην πρόσφατη εκτόξευση 300 πτητικών βλημάτων στο Ισραήλ με επιτυχία μόλις του 1%. Τα τουρκικά ΜΕΑ είναι υποηχητικά και ευάλωτα σε έγκαιρη επισήμανση, προτού οδηγηθούν στον στόχο τους από μακρινά κέντρα ελέγχου μέσα στην Τουρκία.

Το καλό σενάριο

Ο ελληνικός στόλος θα είναι διασκορπισμένος στους όρμους του Αιγαίου, όπου θα καραδοκεί. Η αεράμυνα θα μειώσει την αποτελεσματικότητα των τουρκικών ΜΕΑ με τα ρωσικά S-300 και τ’ αμερικανικά Patriot. Ύστερα η ελληνική αεροπορία μαζί με τα υποβρύχια, θ’ αναλάβουν δράση για να εκδιώξουν τον τουρκικό στόλο από τα χωρικά ύδατα της Ελλάδος που είναι κι ευρωπαϊκά!

Μεγάλη σημασία έχει τι θα πράξουν οι σύμμαχοι μας. Οι Αγγλοσάξονες θα επωφεληθούν της ευκαιρίας να μαζέψουν κάπως τον απρόβλεπτο Ερντογάν χωρίς να αποσταθεροποιήσουν την Τουρκία. Οι Γάλλοι θα προστατεύσουν την Κύπρο που θα πιεστεί. Θα ήταν μία ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Το αποτέλεσμα της ελληνοτουρκικής αναμετρήσεως “στο πεδίο” θα φανεί μέσα σε ένα ή δύο εικοσιτετράωρα – ποίος έχει “το πάνω χέρι” και μετά …ούτε γάτος ούτε ζημιά.

Ο νεο-οθωμανισμός του Ερντογάν θα καταπιεί την ήττα όπως ο σουλτάνος Μουράτ ο Γ΄, μετά το Ναβαρίνο το 1827. Κατόπιν, θα επικρατήσει πραγματική ηρεμία, καθώς οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν επιθετική διάταξη εκτός της περιοχής του Έβρου. Καλόν θα ήταν να ανακτήσουν τον θύλακα Καραγάτς – να παύση κι αυτή η ανωμαλία.

Οι σχέσεις με τη Τουρκία τότε θα εξομαλυνθούν καθώς ο ελληνικός λαός δεν τρέφει ψευδαισθήσεις. Άντε να θρέψεις 13 εκατομμύρια Τούρκους στη Κωνσταντινούπολη!… Πάντως, η επαναφορά μνημείων της ΟΥΝΕΣΚΟ (Αγιασοφιά και Ι. Μονή Χώρας) στην προτέρα κατάσταση, τυγχάνει εκ των ων ουκ άνευ. Οι δύο λαοί εκατέρωθεν του Αιγαίου είναι καταδικασμένοι να ζουν μαζί αν και χωρισμένοι. Η επομένη ελληνική κρίσις θα είναι δημογραφική.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι