Τι θα συναντήσει η ελληνική πλευρά στην Πενταμερή
27/04/2021Μία ακόμη διεθνής προσπάθεια είναι σε εξέλιξη, ώστε να δρομολογηθεί η επίλυση του Κυπριακού, που αποτελεί πλέον “γόρδιο δεσμό” για τον ΟΗΕ. Η Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό, που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες, θα ξεκινήσει αύριο 27 Απριλίου Μεγάλη Τρίτη στη Γενεύη. Η Πενταμερής της Γενεύης έχει μάλλον αδικαιολογήτως δημιουργήσει προσδοκίες, για την επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την οριστική επίλυση του Κυπριακού.
Εκτός και αν, η μία από τις δύο πλευρές υποχωρήσει από πάγιες εθνικές της θέσεις. Και ο λόγος είναι, ότι η Τουρκία, προωθεί την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την συμφωνία λύσης του Κυπριακού στη βάση της συνομοσπονδίας δύο ισότιμων οντοτήτων, την νομιμοποίηση των τετελεσμένων της στρατιωτικής εισβολής (σε αντίθεση με την κρατούσα διεθνώς άποψη ότι το Κυπριακό είναι θέμα στρατιωτικής εισβολής και παράνομης κατοχής) και εν τέλει, τον διχασμό του λαού της Κύπρου.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά (Ταγίπ Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ), προωθεί την αναγνώριση του ψευδοκράτους, μέσω της κυριαρχικής ισότητας, δηλαδή μια λύση του Κυπριακού, έτι χειρότερη του σχεδίου Ανάν και τέτοια ώστε, ολόκληρη η Κύπρος να είναι υπό στρατιωτική και πολιτική ομηρία της Τουρκίας. Υπάρχει περίπτωση η ελληνική πλευρά να συζητήσει, έστω μέρος ή ολόκληρη την τουρκική πρόταση; Εκτιμώ ότι θα την συζητήσει, αλλά και θα την απορρίψει.
Ο λόγος είναι πως διακηρυγμένος στόχος της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ο εξής: Στις συνομιλίες στη Γενεύη, θετική και αποδεκτή εξέλιξη θα είναι να συμφωνηθεί η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί όπου έμειναν στο Κραν Μοντανά, το καλοκαίρι του 2017, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και στη βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Εκόντες-άκοντες στην Γενεύη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε: «Το πλαίσιο είναι απολύτως σαφές. Στηρίζεται σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ και η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή εκπροσώπηση. Και βέβαια με την αποχώρηση των στρατών κατοχής, αλλά και την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων. Είναι απολύτως σαφές το σημείο αφετηρίας».
Επίσης έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον μια καίρια επισήμανση που έκανε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης: «Αποδοχή της διχοτόμησης της Κύπρου στην βάση των δύο κρατών που επιμένει η Τουρκία θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας, όπου υπάρχουν αποσχιστικά κινήματα εντός και εκτός Ευρώπης». Η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά, οδηγούνται εκόντες-άκοντες στην Γενεύη, υπό την έννοια ότι δεν κατόρθωσαν να αξιοποιήσουν τα δικαιώματα, που ως κυρίαρχα κράτη έχουν και που ορίζονται από το πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, τα οποία κατάφωρα παραβιάζεται από την απροκάλυπτη επιθετική και επεκτατική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Οι σύμμαχοι στην ΕΕ και οι “συμφιλιωτικοί” παράγοντες του ΟΗΕ παραβλέπουν, τα γεγονότα στον Έβρο (υβριδική απειλή), τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικό έδαφος, τις έρευνες και τα τουρκικά γεωτρύπανα σε Αιγαίο και ΑΟΖ Κύπρου, την απειλή πολέμου και τον νέο εποικισμό της Αμμοχώστου και πιέζουν Ελλάδα και Κύπρο να προσέλθουν στην Γενεύη, ωσάν η Τουρκία να είναι μια χώρα, που σέβεται και εμπράκτως τιμά την διεθνή νομιμότητα. Σαν η Τουρκία να είναι μία χώρα που σέβεται την εδαφική κυριαρχία των γειτονικών της κρατών, Ελλάδος, Κύπρου και Συρίας.