ΑΝΑΛΥΣΗ

Την Κυριακή ψηφίζουν στα Κατεχόμενα και κερδίζει η Τουρκία!

Την Κυριακή ψηφίζουν στα Κατεχόμενα και κερδίζει η Τουρκία!

Οι “εκλογές” της ερχόμενης Κυριακής στα κατεχόμενα δεν αναμένεται να αλλάξουν τα δεδομένα καθώς ο ασφυκτικός έλεγχος από την Τουρκία περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες για οποιονδήποτε αποτέλεσμα, που δεν το επιθυμεί η κατοχική δύναμη. Αυτό, που ουσιαστικά θα γίνει είναι πως θα ψηφίσουν οι Τουρκοκύπριοι και οι έποικοι και θα κερδίσει η Τουρκία.

Σε αυτή την προεκλογική περίοδο, για τις πρόωρες “εκλογές”, τα θέματα, που έχουν αναδειχθεί είναι πρωτίστως αυτά της οικονομίας και λιγότερο το Κυπριακό. Κι αυτό είναι εν πολλοίς αναμενόμενο καθώς η οικονομική κρίση στην Τουρκία επηρέασε καταλυτικά και τα κατεχόμενα καθώς πλήρης είναι η εξάρτηση του ψευδοκράτους από την Άγκυρα.

Στοιχεία, που περιλαμβάνονται σε μελέτη του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών αναφέρουν πως σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθε ο ετήσιος πληθωρισμός για το 2021, ο οποίος αυξήθηκε κατά 46,09%, φτάνοντας στο ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 χρόνων. Οι εν λόγω αυξήσεις αφορούν βασικά καταναλωτικά αγαθά, αφού οι τιμές των τροφίμων και των ποτών αυξήθηκαν κατά 58,21%, της υγείας κατά 36,50%, της βενζίνης κατά 87,44%, του υγραερίου 10 κιλών κατά 79,93%, του ψωμιού κατά 96,07%, των κοτόπουλων κατά 87,24% και του γάλακτος κατά 81,87%.

Και ενώ το κόστος ζωής αυξάνεται, δεν αυξάνονται αναλόγως και οι μισθοί των εργαζομένων, με αποτέλεσμα η αγοραστική τους δύναμη να παρουσιάζει αισθητή μείωση. Είναι δε προφανές πως μόνο με τη βοήθεια της κατοχικής Τουρκίας μπορούν να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα. Τα εμβάσματα από την Άγκυρα είναι αυτά που… σώζουν το κατοχικό καθεστώς από τη χρεωκοπία. Γι΄ αυτό και τις τελευταίες ημέρες έγιναν επισκέψεις στην Άγκυρα προς αναζήτηση βοήθειας, όπως αυτή του ψευδοπρωθυπουργού, Σουτζούογλου.

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε αυτή την περίοδο είναι οι παρεμβάσεις της Τουρκίας. Ο ρόλος της λεγόμενης πρεσβείας της Τουρκίας στα κατεχόμενα παραμένει καθοριστικός και αποτελεί τον πιο ισχυρό πυλώνα εξουσίας. Η “πρεσβεία” κυβερνά εν πολλοίς τα κατεχόμενα. Στο καθεστώς Ερντογάν την… ευθύνη για την Κύπρο την έχει ο αντιπρόεδρος Οκτάι, ο οποίος διοικεί διά αντιπροσώπου, δηλαδή του “πρέσβη”. Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας είναι συνεχείς, φάνηκαν να είναι πιο έντονες στις τελευταίες “προεδρικές”, όταν απομακρύνθηκε ο Ακιντζί και επιβλήθηκε ο Τατάρ.

Τουρκία και κόμματα στα Κατεχόμενα

Το Κυπριακό δεν συζητήθηκε πολύ στην προεκλογική περίοδο. Αν και όλα τα θέματα, τα οποία ήταν στην ατζέντα συνδέονται με το Κυπριακό, τη συνεχιζόμενη κατοχή και τις επιπτώσεις της (κατρακύλα λίρας, η… εισαγωγή της οικονομικής κρίσης της Τουρκίας κλπ). Αυτό επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την πλήρη εξάρτηση των κατεχομένων, πολιτική και οικονομική. Μια εξάρτηση που επηρεάζει και τις κοινωνικές δομές, λόγω της παρουσίας των εποίκων.

Το αποτέλεσμα των “εκλογών” δεν επηρεάσει τις ακολουθούμενες πολιτικές της Άγκυρας, που υλοποιούνται όποιος και να είναι στην εξουσία. Είναι, όμως, προφανές ότι ο Ερντογάν προτιμά μια κατάσταση πραγμάτων, που δεν θα έχει άποψη, δεν θα “αντιμιλά”, ακόμη και για τα ήσσονος σημασίας ζητήματα. Η στήριξη του ΑΚΡ στο δεξιό Κόμμα Εθνικής Ενότητας ήταν ξεκάθαρη και χωρίς να κρύβεται. Αυτό το κόμμα θέλουν στην Άγκυρα να είναι στην εξουσία.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΓΤΠ, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής, στην νέα “βουλή” θα εκπροσωπούνται έξι κόμματα, τα ίδια που κατάφεραν να εισέλθουν και στην προηγούμενη. Συμπεραίνουν επίσης ότι τις πρώτες δύο θέσεις θα καταλάβουν και πάλι τα ΚΕΕ και ΡΤΚ, με αυξημένα ποσοστά μάλιστα σε σύγκριση με τις «εκλογές» του 2018. Πρώτο σε όλες τις δημοσκοπήσεις παρουσιάζεται το ΚΕΕ, χωρίς όμως να εξασφαλίζει την πλειοψηφία που χρειάζεται για να σχηματίσει “αυτοδύναμη κυβέρνηση”.

Επομένως, κατά τα φαινόμενα, μετά τις 23 Ιανουαρίου θα προκύψει σύσταση “κυβέρνησης” συνασπισμού δύο ή και τριών κομμάτων, εκτός εάν το UBP έχει αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά του μετά τις 8 Ιανουαρίου, που ισχύει η απαγόρευση δημοσίευσης αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων. Άλλο ένα συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από τις δημοσκοπήσεις είναι ότι τα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα, δηλαδή τα DP, TDP, HP και YDP θα δώσουν σκληρή μάχη για την τρίτη θέση, έχοντας το καθένα τις δικές του πιθανότητες να την κατακτήσει.

Περαιτέρω, σύμφωνα με την μελέτη, με ενδιαφέρον αναμένεται και το ποσοστό της αποχής και το σε ποιο βαθμό αυτό θα οφείλεται στην έκκληση μερίδας κομμάτων και οργανώσεων για μποϊκοτάρισμα της «εκλογικής» διαδικασίας, λόγω των παρεμβάσεων της Άγκυρας, ειδικά κατά την περίοδο που προηγήθηκε των πρόσφατων «προεδρικών εκλογών», αλλά και μετά από αυτήν. Είναι σαφές ότι οι Τουρκοκύπριοι θα προσέλθουν- όσοι θα πάνε- στις κάλπες μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες οικονομικές συνθήκες, αισθανόμενοι όσο ποτέ άλλοτε την καταπίεση της Τουρκίας και χωρίς να υπάρχει καμία διέξοδος στον ορίζοντα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι