ΕΘΝΙΚΑ

Το αφήγημα των χαμένων ευκαιριών και της “ειρηνοποιού” Τουρκίας

Το αφήγημα των χαμένων ευκαιριών και της "ειρηνοποιού" Τουρκίας, Κώστας Βενιζέλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ακούμε συχνά- πυκνά ότι η Τουρκία ήθελε να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο! Εκείνοι που αναπτύσσουν αυτό το αφήγημα λένε περίπου πως ήθελε η κατοχική Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα Κατεχόμενα, αλλά δεν την άφησαν και δεν την αφήνουν οι Ελληνοκύπριοι. Δυστυχώς λέγεται κι αυτό από αυτούς που υιοθετούν το αφήγημα των χαμένων ευκαιριών και παραπέμπουν σε λανθασμένους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς.

Προφανώς δεν παρακολουθούν την τουρκική συμπεριφορά, που δεν είναι τωρινή αλλά διαχρονική. Δεν παρακολουθούν πώς λειτουργεί η Άγκυρα σε μια πορεία εφαρμογής της επεκτατικής της πολιτικής. Δεν βλέπουν την κατοχική Τουρκία ότι διά της στρατιωτικής ισχύος επιβάλλει τετελεσμένα.

Η παρουσία της Τουρκίας στο νησί είναι γεωστρατηγικής σημασίας και συνδέεται με τους σχεδιασμούς της στην ευρύτερη περιοχή. Είναι σημαντικό για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετική στάση, να αναγνωρίσουμε τους στόχους της Άγκυρας. Να συνειδητοποιήσουμε τις πολιτικές και επιδιώξεις της.

Τί δήλωσε ο Τατάρ

Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε συνέντευξη του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global, προσπάθησε να αναδείξει το αφήγημα της “ειρηνοποιού” Τουρκίας. Είναι το γνωστό παραμύθι για την «ειρηνευτική επιχείρηση» του 1974, το οποίο επαναλαμβάνεται διαχρονικά. Ο Τατάρ, λοιπόν, είπε ότι «αν δεν υπήρχαν Τούρκοι στρατιώτες εδώ, θα ήταν χειρότερα από τη Συρία».

Επικαλούμενος μια αναφορά της ΕΕ (που ειπώθηκε από ποιον και πότε;) ότι «δεν υπάρχει θέση για την Τουρκία στο νησί», ισχυρίσθηκε τα εξής: «Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να δεχτούμε καθόλου. Αυτό σημαίνει την καταστροφή των Τουρκοκυπρίων και τον αποκλεισμό τους από το νησί. Αν δεν υπήρχαν τουρκικά στρατεύματα εδώ, θα ήταν χειρότερα από τη Συρία». Ισχυρίστηκε δε ότι «η νοοτροπία του διδύμου Ελλάδας-Ελληνοκυπρίων, είναι να αφανίσουν τους Τούρκους».

Αυτό, που λέγει βασικά, είναι πως εάν δεν υπήρχαν τα κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο, θα είχαμε αιματοχυσία. Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επιπλέον ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στο παλιό σύστημα στην Κύπρο και σημείωσε ότι η Τουρκία είναι «ένα μεγάλο κράτος και θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμά της να μιλήσει». Τα όσα αναφέρει ο εγκάθετος της κατοχικής δύναμης, που έχει και τον τίτλο του καλύτερου φερέφωνου του Ερντογάν, έχουν τη σημασία τους, ιδιαίτερα όταν εκτοξεύει και απειλές, εναρμονισμένος και σε αυτό με την Άγκυρα.

  Εγγύηση ο πολύπειρος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τάσος Τζιωνής

Ο Τατάρ αναφέρθηκε στη συνέντευξή του στον ρόλο της Βρετανίας και των ΗΠΑ στο Κυπριακό λέγοντας τα εξής: «Η Συνθήκη της Λωζάνης αναφέρει ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστές πλευρές στην Κύπρο. Η Βρετανία παρέμεινε σιωπηλή σε αυτή την κατάσταση και δεν έκανε ποτέ το καθήκον της. Παρακολουθούσαν ενώ οι Ελληνοκύπριοι διέπρατταν σφαγές. Αντί να είναι αμερόληπτη, έδειξε μια στάση υποστήριξης των Ελλήνων. Η Βρετανία είναι πάντα θεατής, αλλά οι ΗΠΑ με ξεπερνούν. Οι ΗΠΑ μπορεί να μην αισθάνονται άνετα με την κυριαρχία της Τουρκίας. Εμείς έχουμε πίσω μας την Τουρκία».

Ο κατοχικός ηγέτης, που δίνει συνεχώς διαπιστευτήρια στον αφέντη του Ερντογάν και ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις προθέσεις της Άγκυρας. Χωρίς να εμβαθύνει, λέγει αυτά που γνωρίζει και αναλαμβάνει τα κάνει “διανομή” το αφήγημα της κατοχικής Τουρκίας.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι