Το αγεφύρωτο χάσμα και το σενάριο της παράτασης
14/04/2018Γράφει η Νεφέλη Λυγερού –
Για σοβαρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Αθήνας-Σκοπίων για το όνομα έκανε λόγο ο Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ στην Αχρίδα. Αν και το κλίμα ήταν βελτιωμένο μετά την τρίτη κατά σειρά συνάντησή τους το τελευταίο διάστημα, το εντυπωσιακό βήμα, για το οποίο είχε κάνει λόγο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, δεν έγινε. Με άλλα λόγια το χάσμα παραμένει.
Οι διαφορές αφορούν δύο ζητήματα:
- Πρώτον, εάν το όνομα «Άνω Μακεδονία» θα είναι και για εσωτερική χρήση, που σημαίνει συνταγματική αναθεώρηση.
- Δεύτερον, τα θέματα της λεγόμενης ταυτότητας (όνομα ιθαγένειας, εθνότητας και γλώσσας).
Όπως δήλωσε ο Κοτζιάς, «απομένουν όλο και λιγότερα θέματα για συζήτηση, αλλά είναι και τα πιο δύσκολα». Ακριβώς εξαιτίας αυτής της δυσκολίας, η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας. Για την ακρίβεια μέχρι οι δύο υπουργοί να φθάσουν σε ακτίνα συμφωνίας. Οι επόμενες συναντήσεις θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη στην τετραμερή διασυνοριακή (3-4 Μαΐου) και στην Αθήνα (11-12 Μαΐου).
Από την πλευρά του ο Ντιμιτρόφ τόνισε πως «συζητήσαμε για πρώτη φορά το χρονοδιάγραμμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συμφωνία για το θέμα του ονόματος». Για κάποια ζητήματα υπάρχει πρόοδος, πρόσθεσε, για κάποια άλλα υπάρχουν ακόμα διαφορές.
Από τη Βουλή της ΠΓΔΜ απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Ζάεφ που είχε καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Το VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οι πολιτικές της έχουν αποτύχει οικτρά, και εστιάζει τα βέλη της στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Στην ψηφοφορία που διεξήχθη υπέρ της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 40 βουλευτές, ενώ 62 βουλευτές που προέρχονται από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού την καταψήφισαν.
Το σενάριο της παράτασης
Με ένα σύντομο πέρασμα και από την Πρίστινα ολοκλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την τριήμερη περιοδεία του σε Σερβία, ΠΓΔΜ και Κόσοβο. Επέστρεψε στην Αθήνα, με ανοιχτό ακόμα το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία με την ΠΓΔΜ.
Αν και αποφεύγουν να ενοίξουν τα χαρτιά τους, στο Μαξίμου συζητούν σενάρια το πώς θα περάσει η συμφωνία (εάν επιτευχθεί) από τη Βουλή. Η θέση του πρωθυπουργού είναι ότι θα επιδιώξει ευρύτερη συναίνεση. Το ενδεχόμενο να ζητηθεί ενισχυμένη πλειοψηφία συζητείται και εμμέσως το επιβεβαίωσε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης. Σημείωσε, ότι αν η ΝΔ επιστρέψει στις απόψεις που είχε πριν από 10 χρόνια και εκφραζόταν από τον Κώστα Καραμανλή και την Ντόρα Μπακογιάννη, τότε θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν περισσότερες από διακόσιες ψήφοι.
Η δυσκολία γεφύρωσης του χάσματος, πάντως, εξ αντιδιαστολής ενισχύει τον προβληματισμό για το ενδεχόμενο παράτασης των διαπραγματεύσεων. Αυτό δεν βολεύει την κυβέρνηση Ζάεφ, η οποία θα ήθελε να παρουσιάσει ως μεγάλη πολιτική επιτυχία της την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Από την άλλη πλευρά, δυσκολεύεται να κάνει τα βήματα που ζητάει η Αθήνα, επειδή φοβάται τις εσωτερικές αντιδράσεις. Ως εκ τούτου, η επιλογή της παράτασης είναι προτιμότερη από το ναυάγιο.
Για προφανείς λόγους η παράταση βολεύει και το Μαξίμου. Μπορεί ο Κοτζιάς να ήθελε συμφωνία για να συνδέσει το όνομά του με τη λύση του Μακεδονικού, αλλά ο Τσίπρας, που υπολογίζει το πολιτικό-εκλογικό κόστος έχει κάθε λόγο να πατάξει το μπαλάκι στην επόμενη κυβέρνηση, εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις ότι θα στήσει κάλπες το φθινόπωρο.