Το Αζερμπαϊτζάν στη μέγγενη της Τουρκίας για τα Κατεχόμενα
15/04/2024Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ και ο Αζέρος Πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίεφ, τις τελευταίες ημέρες είχαν δυο τηλεφωνικές επικοινωνίες. Η πρώτη έγινε μετά τη σύσταση “ομάδας εργασίας διακοινοβουλευτικών σχέσεων” στο εθνικό κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν με τη λεγόμενη βουλή του αποσχιστικού καθεστώτος. Το δεύτερο τηλεφώνημα έγινε με αφορμή τη γιορτή του Ραμαζανιού. Οι επικοινωνίες αυτές δεν έγιναν καθόλου τυχαία. Είναι προφανές πως γίνονται βήματα για αναβάθμιση των σχέσεων του Αζερμπαϊτζάν με το κατοχικό καθεστώς. Το σκηνικό στήνεται με υποδείξεις της Άγκυρας και του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αλίεφ φαίνεται να ακολουθεί.
«Αυτό είναι ένα βήμα της διαδικασίας διπλωματικής αναγνώρισης της ‘’ΤΔΒΚ’’. Αρχίσαμε αυτό το βήμα μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας. Όμως είμαι βέβαιος ότι αυτή η κατάσταση θα αντικατοπτριστεί στις διακρατικές σχέσεις αργότερα και θα εγκατασταθούν σχέσεις ρυθμισμένες από το διεθνές δίκαιο ανάμεσα στα κράτη μας», είπε στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού, ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας, Τζαβανσίρ Φεϊζίγιεφ. Ανέφερε ότι πρόκειται για μια «ιστορική και αναμενόμενη εδώ και πολύ καιρό απόφαση του Εθνικού Κοινοβουλίου» της χώρας του, του Αζερμπαϊτζάν.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχία στη Λευκωσία, η οποία διατηρεί ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με το Μπακού και προσπαθεί συνεχώς να τα ενισχύει. Παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις δίνονται από πλευράς των Αζέρων αξιωματούχων, αυτές δεν καθησυχάζουν την κυπριακή πλευρά, η οποία γνωρίζει την εξάρτηση του Αλίεφ από τον Ερντογάν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε παρέμβαση και από την Αθήνα, η οποία επίσης κινείται προληπτικά. Έγινε, επίσης, γνωστό ότι η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, απέστειλε επιστολή-διάβημα προς το κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν.
Την ίδια ώρα, η Λευκωσία χρησιμοποιεί και το εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για ένα εργαλείο πίεσης το οποίο αισθάνεται το Μπακού, που αξιολογεί το οικονομικό κόστος που μπορεί να υποστεί εάν λάβει μέτρα η ΕΕ σε βάρος του. Είναι προφανές πως στην περίπτωση κατά την οποία το Αζερμπαϊτζάν προχωρήσει σε αναγνώριση του ψευδοκράτους, η Ένωση θα είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει και να επιβάλλει και κυρώσεις.
Πάντως, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εργάζεται συστηματικά και μεθοδικά και όπως φαίνεται το Μπακού είναι ο πρώτος στόχος και ο πιο εύκολος, υπό την έννοια ότι είναι κάτω από την επιρροή της Άγκυρα. Είναι προφανές ότι η κατοχική πλευρά επενδύει στο Αζερμπαϊτζάν και στα τουρκόφωνα κράτη ενώ στο παρελθόν είχε εστιάσει τις προσπάθειες κυρίως στο Πακιστάν.