Το “Μπαρμπαρός” εν δράσει, το DeepSea Metro ετοιμάζεται

Το "Μπαρμπαρός" εν δράσει, το DeepSea Metro ετοιμάζεται, Κώστας Βενιζέλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος  – 

Στην περιοχή της Καρπασίας παραμένει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός», το οποίο θα βρίσκεται εκεί μέχρι και το τέλος Ιουλίου. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι οι έρευνες του «Μπαρμπαρός» θα διαρκέσουν (από τις 9 Απριλίου) μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Το ωκεανογραφικό σκάφος συνοδεύεται από τα πλοία υποστήριξης M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON. Εκτιμάται πως η κάθοδος του «Μπαρμπαρός» αποτελεί προπομπό του τουρκικού γεωτρύπανου, που αναμένεται τους επόμενους λίγους μήνες να φθάσει στην περιοχή για να προβεί σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πού ακριβώς θα τρυπήσει το γεωτρύπανο DeepSea Metro 2. Είναι όμως προφανές πως η Άγκυρα, αναλόγως και των εξελίξεων στο πεδίο των ενεργειακών ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα προχωρεί και στις δικές της ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Πρέπει να θεωρείται δεδομένη, πάντως, η παρουσία του γεωτρύπανου DeepSea Metro 2, το οποίο αγοράστηκε έναντι 200 εκατομμυρίων δολαρίων από την τουρκική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για να διεξάγει έρευνες.

Ξένοι διπλωμάτες στη Λευκωσία εκφράζουν την εκτίμηση πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να προβεί σε καμία ακραία κίνηση σε βάρος της ExxonMobil, όπως έπραξε με την ιταλική ΕΝΙ. Άλλωστε τα δεδομένα δεν είναι τα ίδια, ούτε οι εταιρείες έχουν την ίδια εμβέλεια και υποστήριξη. Είναι σαφές πως η Άγκυρα προσανατολίζεται να προχωρήσει με ενέργειες που δεν επηρεάζουν τους Αμερικανούς και την ExxonMobil, αλλά την Κυπριακή Δημοκρατία.

Παραλλήλως, συνεχίζονται οι επαφές σε τριμερές και διμερές επίπεδο σε μια προσπάθεια εμβάθυνσης των συνεργασιών. Μετά την περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη σε χώρες της περιοχής, τώρα αναμένεται η συνέχεια με τις τριμερείς συνόδους. Πρώτη στη σειρά είναι η σύνοδος Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ σε επίπεδο κορυφής, που θα φιλοξενηθεί στη Λευκωσία στις 8 Μαΐου.

Διεξάγονται συζητήσεις για τη σύγκληση τριμερούς συνόδου Ελλάδα-Κύπρος-Αρμενία, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, στις 7 Μαΐου και πάλι στη Λευκωσία. Την ίδια ώρα αναμένεται η οριστικοποίηση της ημερομηνίας για τη σύνοδο κορυφής Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στην Κρήτη.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι