ΣΧΟΛΙΟ

Το ελληνοτουρκικό μελό καλά κρατεί, αλλά η Άγκυρα συνεχίζει τις απειλές

Το ελληνοτουρκικό μελό καλά κρατεί, αλλά η Άγκυρα συνεχίζει τις απειλές, Κώστας Βενιζέλος

Στα κατεχόμενα έχει πραγματοποιήσει επίσκεψη προ ημερών η Επιτροπή Άμυνας της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης υπό τον πρόεδρό της, Χουλουσί Ακάρ (τέως υπουργό Άμυνας). Στα πλαίσια της παράνομης επίσκεψης της η αντιπροσωπεία των Τούρκων βουλευτών, μεταξύ άλλων, επισκέφθηκε και την περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου, ενώ πολλές ήταν οι συναντήσεις, που πραγματοποίησε.

Η Επιτροπή Άμυνας έχει επισκεφθεί υποδομές του κατοχικού στρατού και έχει ενημερωθεί για την υλοποίηση σχεδιασμών, που έχουν να κάνουν με αναβάθμιση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην κατεχόμενη Κύπρο. Ο Χουλουσί Ακάρ, είπε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του και διάφορα, που δεν είχαν ρητορικό χαρακτήρα, αλλά εκφράζουν την επίσημη τουρκική πολιτική.

Πρώτον, ο Ακάρ διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να πράττει οτιδήποτε μπορεί προκειμένου η “τ.δ.β.κ.” να φθάσει σε ένα οικονομικά ευημερές επίπεδο, ως επίσης και για διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας του Τούρκου της Κύπρου.

Δεύτερον, αναφερόμενος  στη γεωπολιτική σημασία της Κύπρου ανέφερε ότι οι Τούρκοι της Κύπρου έχουν τη δυνατότητα και τη συνέργεια να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και δεν εποφθαλμιά τα εδάφη κανενός, τόνισε ότι δεν θα επιτραπεί να συμβεί οτιδήποτε στην Κύπρο.

Τρίτον, έστειλε κι ένα συστημένο μήνυμα με απειλές: «Η Τουρκία έχει την ικανότητα να διασφαλίζει την ασφάλεια της στον αέρα, στη στεριά και στη θάλασσα. Ας μην εισέλθει κανείς σε μια περιπέτεια στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, αυτές είναι μάταιες προσπάθειες, δεν έχουν κανένα νόημα, καμία σημασία».

Όλα αυτά έχουν ειπωθεί ξανά και ξανά. Την ίδια ώρα, όμως, προφανώς κι έχει σημασία και η συγκυρία που λέγονται. Ένα κυβερνητικός βουλευτής, που διετέλεσε και υπουργός Άμυνας, γνωρίζοντας και τα δεδομένα στην κατοχική Τουρκία πώς λειτουργεί το καθεστώς Ερντογάν, δεν μπορεί να εκφράζει προσωπικές απόψεις.

Τι σχεδιάζει η Άγκυρα

Σε ό,τι δε αφορά το διά ταύτα, ο Ακάρ είπε πως ο στόχος είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ψευδοκράτος θα καταστεί πλήρες μέλος του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών – Türk Devletleri Teşkilatı (TDT). «Ανεξάρτητα από τι λένε και τι κάνουν η ΕΕ, οι άλλες χώρες και τα Ηνωμένα Έθνη, εμείς θα συνεχίσουμε να τρέχουμε και όχι να περπατάμε προς την κατεύθυνση των σχεδίων και των στόχων που πιστεύουμε. Οι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί, ο επιχειρηματικός και ο ακαδημαϊκός κόσμος, πρέπει να συνεχίσουν το έργο τους με μια καρδιά και μια γροθιά», τόνισε.

Κι όλα αυτά ενώ επιχειρείται να συντηρηθεί το ελληνοτουρκικό μελό και να διαμορφωθεί η εικόνα – από πλευράς ΗΠΑ και ΕΕ – ότι όλα βαίνουν καλώς στο μέτωπο αυτό. Τα όσα είπε τις τελευταίες ημέρες ο Ερντογάν (με αναφορές στην Ελλάδα και την Κύπρο) κι άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν μπορεί να θεωρούνται τυχαία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι