Το εθνικό διακύβευμα στη Θράκη – Ο ρόλος των Ελλήνων Ρομά
14/06/2023Η περιπέτεια της τιμητικής πρότασης, από καταξιωμένες προσωπικότητες της Αριστεράς, να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές του 2014 επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή όσα συμβαίνουν στη Θράκη. Ο πρέσβης Γιώργος Αϋφαντής υπενθύμισε με άρθρο του στο SLpress.gr και στην εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη, το παρασκήνιο που ακολούθησε την αρχική ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου και την ακύρωση τελικά της συμμετοχής μου.
Ήταν ένας, όπως πανηγυρικά διατράνωσαν όσοι τότε εναντιώθηκαν στην υποψηφιότητά μου, “θρίαμβος” ποικιλώνυμων κύκλων, που όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ τον οικισμό μας και δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με τα προβλήματά μας, αλλά ούτε και αντιλαμβάνονται τα διακυβεύματα στη Θράκη.
Η ανάδειξη της ταυτότητας των Ελλήνων Ρομά και των διακρίσεων που τους αποστερούν θεμελιώδη δικαιώματα σε συνθήκες στοιχειώδους διαβίωσης, υγειονομικής περίθαλψης, βασικής εκπαίδευσης, απασχόλησης, είναι ακατάπαυστα στο επίκεντρο της συμμετοχής μου εδώ και 20 χρόνια σε εθνικά και διεθνή fora, σε υπομνήματα προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές.
Ο οικισμός Δροσερό των Ρομά, στις παρυφές της Ξάνθης, αριθμεί πλέον 6.000 κατοίκους με περισσότερα από 3.000 παιδιά σε μια περίοδο μάλιστα που το οξύ δημογραφικό πρόβλημα υπονομεύει τη χώρα. Η ανάδειξη των πιεστικών προβλημάτων του οικισμού μας και η επίλυσή τους είναι συνεχής μέριμνα για τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Γυναικών Ρομά “Ελπίδα”.
Οι Έλληνες Ρομά στο στόχαστρο
Να θυμίσουμε σε όσους προσδοκούν να αποκομίσουν κομματικό ή παραταξιακό όφελος, ότι προσπάθειες για στοιχειώδεις ενέργειες, στρατηγικής όμως σημασίας, όπως η αυτονόητη ένταξη του οικισμού στο σχέδιο πόλης –αίτημα χρόνων του συλλόγου μας προς τις πολιτικές, αυτοδιοικητικές και δημόσιες υπηρεσίες της χώρας μας– αγνοούνται συστηματικά. Θα έλυνε το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, της χωροταξικής διευθέτησης με την κατασκευή κοινόχρηστων χώρων, κατασκευής βασικών υποδομών, όπως αποχέτευσης, πλατειών, πεζοδρομίων.
Στο διάστημα που μεσολάβησε από τη δεκαετία του ‘90, κονδύλια πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων έχουν δαπανηθεί χωρίς να συνεισφέρουν ούτε κατά το ελάχιστο στη βελτίωση των συνθηκών του οικισμού μας. Η ανομία και η εγκληματικότητα μεμονωμένων ομάδων που επικαλούνται όλοι όσοι συλλογικά μας ενοχοποιούν, είναι συνέπεια της ανοχής ή/και της κάλυψης που παρέχουν όσοι συναλλάσσονται με ομάδες για τον έλεγχο και την εκμετάλλευση του οικισμού, αλλά και των πολιτικών περιθωριοποίησης. Το πάγιο αίτημά μας για διασφάλιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην εκπαίδευση παραμένει ανεκπλήρωτο, καθώς σημαντικό ποσοστό μαθητριών/μαθητών βρίσκεται αποκλεισμένο από τις ανεπαρκείς εκπαιδευτικές δομές.
Οι μηχανισμοί του τουρκικού προξενείου με τη συνενοχή –εκούσια ή ακούσια κατά περιπτώσεις– εγχώριων παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή και των πολιτικών κομμάτων, επιδίδονται στο συστηματικό προσεταιρισμό των Ελλήνων Ρομά με αποκλειστικό σκοπό, όχι το καλό της Θράκης, αλλά την ικανοποίηση των ιδιοτελών στρατηγικών τους επιδιώξεων. Η επιρροή των μηχανισμών αυτών ασκείται ακόμη και στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπου αναγκαστικά μετανάστευσαν Έλληνες Ρομά προς εύρεση εργασίας.
Εκτεταμένο δίκτυο αλληλεγγύης
Όλα αυτά τα χρόνια υλοποιήσαμε, μέσα σε πολύ αντίξοες και συχνά εχθρικές συνθήκες, δράσεις εκπαιδευτικής στήριξης, προληπτικής ιατρικής και εμβολιασμών, ευαισθητοποίησης σε σημαντικά ζητήματα των κατοίκων του οικισμού μας, διευθέτησης γραφειοκρατικών υποχρεώσεών. Παράλληλα με την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, εκτός της προστιθέμενης αξίας για τους κατοίκους της περιοχής, δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας για γυναίκες Ρομά και νέες πτυχιούχους, συμβάλλοντας εκτός των άλλων στη σύσφιγξη των σχέσεων μας με την υπόλοιπη κοινωνία.
Σε πολλές δράσεις αρωγοί μας ήρθαν και μας συμπαραστάθηκαν επιχειρηματίες με σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα, εθελοντές ιατροί, επιστήμονες ευαισθητοποιημένοι στα προβλήματα του οικισμού μας, φίλες και φίλοι του Συλλόγου. Το εκτεταμένο δίκτυο αλληλεγγύης και αναγνώρισης των δράσεων του Συλλόγου μας είναι καρπός της επίμονης προσπάθειάς μας να διεκδικήσουμε για τους Έλληνες Ρομά την ισότιμη ένταξή τους στην κοινωνικοοικονομική ζωή του τόπου με την άρση των προκαταλήψεων και του κοινωνικού αποκλεισμού, όπως επιτάσσει το στρατηγικό σχέδιο της ΕΕ για την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή των Ρομά στην κοινωνική ζωή.
Η χλεύη και η απαξίωση με την οποία μας αντιμετωπίζουν συστηματικά όσοι ρίχνουν νερό στον μύλο του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής και επιδίδονται κατ’ επάγγελμα σε επιλεκτικό δικαιωματισμό δεν μας αγγίζουν. Είμαστε πάντοτε ανοικτοί σε διαβούλευση με τα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και τις δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις που ειλικρινά ενδιαφέρονται ειλικρινά και ανιδιοτελώς για την εξάλειψη των συνθηκών δυσμενούς διαβίωσης και τον μετασχηματισμό του ζοφερού δυστυχώς μέλλοντος που ως τώρα επιφυλάσσεται στα παιδιά μας.
Το έμπρακτο ενδιαφέρον για την προώθηση της ίσης πρόσβασης στην εκπαίδευση, την υγεία και την αγορά εργασίας των Ρομά προϋποθέτει την απροκατάληπτη και ανυστερόβουλη ενασχόληση με τα προβλήματα των Ελλήνων Ρομά. Διαφορετικά, οι οικισμοί μας στη Θράκη θα είναι βορά στις στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας για την αυτονόμηση και τελικώς την τουρκοποίηση της Θράκης…