ΕΘΝΙΚΑ

Το φάντασμα του σχεδίου Ανάν ξανασερβίρει ο Ντε Σότο

Το φάντασμα του σχεδίου Ανάν ξανασερβίρει ο Ντε Σότο, Κώστας Βενιζέλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Μετά από πολλά χρόνια επανεμφανίσθηκε στη δημόσια σφαίρα ο πρώην ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο Ντε Σότο, για να δώσει συμβουλές και να προβεί σε μια “νεκροψία” των πρωτοβουλιών και χειρισμών του. Μετά την παταγώδη αποτυχία του και έχοντας το σύνδρομο του συγγραφέα, ο Περουβιανός διπλωμάτης των Ηνωμένων Εθνών, υποστήριξε ότι το σχέδιο Ανάν, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω απορρίφθηκε συντριπτικά από τους Ελληνοκύπριους, μπορεί εάν γίνουν κάποιες τροποποιήσεις να είναι εφαρμόσιμο ακόμη και σήμερα. Έσπευσε να αναφέρει πως αυτό προϋποθέτει οι Ελληνοκύπριοι να το επιδοκιμάσουν αντί να αντιταχθούν.

Δεν έχασε δε- για μια ακόμη φορά- την ευκαιρία να κατηγορήσει τους Ελληνοκύπριους, που δεν αποδέχθηκαν το προτεινόμενο σχέδιο, στο οποίο περιλήφθηκαν οι τουρκικές αξιώσεις, με τη γνωστή λίστα Ζιγιάλ, τότε Υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας. Δεν αποδέχθηκαν ένα σχέδιο, το οποίο στηρίχθηκε στις ισορροπίες των συμφερόντων της Τουρκίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ στην περιοχή. Ένα σχέδιο που άφηνε τη χώρα εξαρτημένη και μετέωρη.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι TRT, κληθείς να σχολιάσει ποια ήταν τα αισθήματά του μετά τα αποτελέσματα του Σχεδίου Ανάν το 2004, ο πρώην αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε τα εξής: «Δεν είχα ξαφνιαστεί εντελώς καθώς είχαμε δει κάποιες δημοσκοπήσεις και ενδείξεις. Πιστεύαμε πως υπήρχε μια καλή ευκαιρία για λήψη θετικής στάσης από τους Τ/κ και αυτός ήταν ο λόγος απόσυρσης του Ντενκτάς από την πολιτική. Το είδε να έρχεται, ήταν ένας πολύ έξυπνος πολιτικός. Στην Ε/κ πλευρά δεν υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον σε λαϊκό επίπεδο για το δημοψήφισμα. Δεν τον διάβασαν όπως οι Τ/κ. Περίμεναν καθοδήγηση από τους ηγέτες τους και ο ηγέτης τους (σ.σ. Τάσσος Παπαδόπουλος) κάλεσε να το καταψηφίσουν με κατηγορηματικό τρόπο. Υπήρξαν κάποιες διαφοροποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Γλαύκου Κληρίδη και του σημερινού Πρόεδρου Αναστασιάδη. Ωστόσο, ο φόβος στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ο οποίος ενισχύθηκε από τον τότε Πρόεδρο επικράτησε οποιαδήποτε προοπτικής μπορεί να υπήρχε».

Κρίσιμες παραλείψεις

Ο κ. Aλβάρο Ντε Σότο ήθελε, όπως ανέφερε, να αξιοποιήσει το μομέντουμ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να λυθεί το Κυπριακό. Γι’ αυτό και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, που είχαν τεθεί. Να υιοθετηθεί ένα μοντέλο Φρανκενστάιν, μια λύση τύπου απαρτχάιντ, πριν την ένταξη στην Ε.Ε. Τυχαία; Οι Ελληνοκύπριοι, είπε, δεν διάβασαν το σχέδιο, όπως έπραξαν οι Τουρκοκύπριοι. Μάλλον δεν θυμάται καλά.

  Οι άτσαλες κινήσεις του προέδρου Αναστασιάδη

Οι Ελληνοκύπριοι τήρησαν μια στάση διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απέρριψαν το σχέδιο επειδή ο στόχος τους ήταν και είναι μια δημοκρατική λύση, χωρίς διακρίσεις και εθνικούς διαχωρισμούς. Η τουρκική πλευρά δεν είχε λόγο να απορρίψει το σχέδιο Ανάν. Ο Ντε Σότο, ακολουθώντας τον Λόρδο Χάνεϊ, βασικό εμπνευστή του σχεδίου, ανέλαβε μια αποστολή με περιορισμένες προοπτικές επιτυχίας. Το ήξερε, γιατί είχε ενώπιον του έρευνες κοινής γνώμης. Γνώριζε τι ήθελαν οι Ελληνοκύπριοι αλλά επέλεξε να μην τα λάβει υπόψη.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι