Το φύλλο συκής των εταίρων και τα τουρκικά τερτίπια
11/03/2021Μια απειλή πολέμου κατά κράτους-μέλους της EE, θα έπρεπε να είχε ήδη ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς της. Ενδεχομένως να είχε προκαλέσει και την αντίδραση/παρέμβαση του ΝΑΤΟ, καθώς Ελλάδα και Τουρκία συμμετέχουν στη Συμμαχία. Τίποτε, όμως, από όλα αυτά γίνονται. Η απόλυτη σιωπή, δεν κινείται φύλλο. Μόνο το φύλλο συκής έπεσε, για να αποδείξει την υποκρισία των διεθνών παικτών.
Η κατοχική Τουρκία αντέδρασε, όπως αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στο Κάιρο και τη διορθωτική κίνηση από πλευράς Αιγύπτου της χάραξης θαλάσσιου οικοπέδου, που παρέπεμπε στην αυθαίρετη οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας από την κατοχική δύναμη. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, ανέλαβε να στείλει μηνύματα προς την Αθήνα αλλά και τις χώρες που συνεργάζονται στην περιοχή. Κι αυτό γιατί η αντίδραση προκλήθηκε και για την λειτουργία του EastMed Gas Forum, που θα έχει έδρα το Κάιρο και στο οποίο θα συμμετάσχουν αραβικά και ευρωπαϊκά κράτη. Τι είπε ο Τσελίκ, που θα έπρεπε να προκαλέσει την αντίδραση της Ε.Ε.;
«Η Ελλάδα δημιουργεί μια επιθετικότητα εναντίον της Τουρκίας με συμμαχίες τακτικής. Όμως οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν πως τίποτα δεν θα τους κάνει να νιώθουν ασφαλείς και να κοιτάξουν το μέλλον με ασφάλεια αν δεν έχουν μια δίκαιη συμφωνία με την Τουρκία. Να μην νομίζει πως είναι μόνιμες οι συμμαχίες που εντάσσεται μαζί κάποιες άλλες χώρες οι οποίες έχουν στόχο να κάνουν μπρα ντε φερ με την Τουρκία. Εκείνες θα φύγουν και η Ελλάδα, στην περιοχή αυτή, θα μείνει μόνη της με την Τουρκία…. Γι αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να ψάξει αποτέλεσμα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, σεβόμενη την Τουρκία και την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου΄΄» ( πηγή ΕΡΤ και ΣΚΑΙ).
Την ίδια ώρα, στα κατεχόμενα, ο εγκάθετος της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ, ως ξεκουρδισμένο φερέφωνο του αφεντικού Ερντογάν, σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως δέχεται τη συμμετοχή της Βρετανίας στη Διάσκεψη, επειδή είναι εγγυήτρια χώρα. Δεν αποδέχεται, ωστόσο, τη συμμετοχή της ΕΕ.
Υποστήριξε πως η ΕΕ είναι εμπλεκόμενο μέρος στην Κύπρο λόγω του ότι είναι μέλη της η “ελληνοκυπριακή πλευρά”, όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, και η Ελλάδα. Είπε ότι δεν θα είναι υπέρ της συμμετοχής της ΕΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι μόνο άτομα που εγκρίνουν και οι δύο πλευρές θα μπορούν να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις (μετάφραση ΓΤΠ).
Διερευνητικές παρά τις απειλές
Όσον δε αφορά την ουσία, επανέλαβε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει να συνεχίσει με το δικό της “κράτος” στην Κύπρο, όμως είναι έτοιμη για συνεργασία και διαπραγματεύσεις(!). Επανέλαβε ότι κατά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης, η “ΤΔΒΚ” και η Τουρκία θα θέσουν στο τραπέζι τις θέσεις τους και ότι είναι αποφασισμένοι στο θέμα της κυριαρχικής ισότητας.
«Μέχρι τώρα το ομοσπονδιακό οικοδόμημα ήταν στο τραπέζι. Τώρα αναφερόμαστε στα δύο διαφορετικά ισότιμα κράτη στη βάση της κυριαρχικής ισότητας που υπάρχουν πλάι-πλάι στην Κύπρο και συνεργάζονται σε διάφορα θέματα. Αν θα πάρουμε αποτέλεσμα, θα επωφεληθούν όλοι οι Κύπριοι, συμπεριλαμβανομένων και των Ελληνοκυπρίων, διότι υπάρχουν δυνατότητες για πάρα πολλά αμοιβαία κέρδη που θα αποκτηθούν μέσω μιας συμφωνίας…», ανέφερε.
Η Τουρκία εκτοξεύει απειλές, αλλά οι διερευνητικές επαφές θα συνεχιστούν (16 Μαρτίου), στην Αθήνα κι αυτό συνδέεται προδήλως με τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που χρονικά τοποθετείται στις 25 και 26 Μαρτίου, όταν θα συζητηθούν τα ευρωτουρκικά. Τα γνωστά τουρκικά κόλπα, χωρίς να εγκαταλείπουν ποσώς τις επεκτατικές επιδιώξεις τους, όταν βολεύει ημερολογιακά παρακάθονται και σε ένα γύρο συζητήσεων. Δεν έχουν να χάσουν τίποτε. Αντίθετα παρουσιάζονται με “καλό πρόσωπο”.
Την ίδια ώρα, οι εγκάθετοι τους στα κατεχόμενα, δεν αποκρύβουν τις προθέσεις των αφεντικών τους: «Οι πραγματικότητες στην Κύπρο δείχνουν ότι θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με δύο ίσα κράτη ως βάση. Αν δεν βρεθεί μια λύση, Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι θα προχωρήσουν τον δικό τους δρόμο χωριστά. […]».