ΣΧΟΛΙΟ

Το Κυπριακό με απλά λόγια

Το Κυπριακό με απλά λόγια, Παντιάς Ηλιάδης
epa000387581 Turkish Prime Minister Recep Tayip Erdogan (L) shakes hands with United Nations Secretary General Kofi Annan during their meeting in Madrid, Friday 11 March 2005, to talk about the reunification of Cyprus. Both leaders attend the first anniversary of the 11-M bomb attacks in Madrid. EPA/J. MARTINEZ ESPINOSA

Ενόψει νέου κύκλου συναντήσεων της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, τις επόμενες μέρες στην Λευκωσία, ακούγονται διάφορα.

Ότι το Κυπριακό είναι ένα ιδιαίτερα περίπλοκο πρόβλημα ή ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Κάποιοι διερωτώνται τι θέλουν οι Ελληνοκύπριοι ή γιατί απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν.

Το Κυπριακό είναι ζήτημα εισβολής, κατοχής, κατ’ εξακολούθηση παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, βίαιης εκδίωξης πληθυσμού και εποικισμού κατεχομένων εδαφών από την Τουρκία. Η Τουρκία ερμήνευσε αυθαίρετα και καταχρηστικά το πνεύμα και το γράμμα της Συνθήκης εγγυήσεων για να εισβάλει στρατιωτικά στην Κύπρο.

Οι Ελληνοκύπριοι καταψήφισαν το Σχέδιο Ανάν διότι ήταν δυσλειτουργικό και αμφίβολης πολιτικής ή οικονομικής βιωσιμότητας. Η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων ήταν ασαφής με κενά ασφάλειας. Το σχέδιο δεν οδηγούσε σε πραγματική επανένωση και αποκατάσταση ούτε απάλλασσε από αποικιοκρατικά κατάλοιπα.

Οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν λύση που να επανενώνει πραγματικά το νησί, να τερματίζει την κατοχή, να ακυρώνει ό,τι αυτή δημιούργησε και να απαλλάσσει από αποικιοκρατικά κατάλοιπα. Επιθυμούν λύση που να διασφαλίζει ένα ειρηνικό και ήρεμο μέλλον προόδου και ευημερίας σε ασφαλές περιβάλλον. Αυτά πρέπει να λέγονται ξεκάθαρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι